Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! przeglądając nasze cudowne forum zainspirowały mnie budowle wznoszone przez forumowiczów i postanowiłem przystąpić do budowy ! mam troszkę trudne zadanie bo pracuje wieczorami po nocach! w miarę możliwości będę się dzielił z wami zdjęciami! i bardzo proszę o uwagi i rady ! pozdrawiam wielkich zadymiaczy!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/
Udostępnij na innych stronach

Jutro, jeżeli mrozy trochę odpuszcza, to ruszę dalej z budowa ! bo święta już za pasem,

 

Kolego życzę powodzenia , do świąt pozostało mało czasu , patrząc na zaawansowanie budowy wędzarni .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-103464
Udostępnij na innych stronach

Własnie odebralem z piaskowania drzwiczki do paleniska ! mi sie podobaja tylko mam dylemat na jaki kolor pomalowac;srebrny czy czarny

 

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 12:48 ]

a tak wygladaja po piaskowaniu ale jeszcze przed malowaniem :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-103704
Udostępnij na innych stronach

kolor pomalowac;srebrny czy czarny

 

Tak po jakimś czasie rdza się do nich dobierze . Ja mam na srebrno . Farba żaroodporna .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-103718
Udostępnij na innych stronach

dostrzegam podobieństwo między twoją wędzarnią a własną ale dużo pracy przed tobą jeśli idzie o drzwiczki to raczej srebrzanką żaroodporną ja pomalowałem czarną i choć była żaroodporna to odłazi

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-103729
Udostępnij na innych stronach

Co prawda do ukończenia wędzarni jeszcze daleka droga więc postanowiłem zrobić białą kiełbase w ramach treningu przed świętami! A o to efekty
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104256
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo smacznie. Pierwszy krok za Tobą. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104257
Udostępnij na innych stronach

W związku z opadami deszczu i sniegu a także niskimi temperaturami powietrza, postanowiłem wspomóc wysychanie zaprawy szamotowej ropalając pierwsze ognisko w palenisku. Przy okazji chciałem pochwalić się postępem prac. Pozdrawiam Wielkich Zadymiaczy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104433
Udostępnij na innych stronach

postanowiłem wspomóc wysychanie zaprawy szamotowej ropalając pierwsze ognisko w palenisku.

Z mojego doświadczenia wiem , że najlepiej dla spoin szamotowych i innych jest jak wysychają na spokojnie w warunkach atmosferycznych . Jak dałeś za mocny ogień to będą się kruszyć i nie będą trwałe .

 

Postęp prac widoczny :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104437
Udostępnij na innych stronach

Zwróc uwagę na warunki atmiosferyczne które obecnie panują. Wyschnięcie wszelkiego rodzaju zapraw w tych warunkach jest nie realne. Początkowe suszenie wykonałem "farelką". Dopiero później złozyłem ogień w palenisku. Wszystko wyschło na skałę.

Pozdrawiam! Miłej niedzieli :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104554
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wyszło słońce, śniegi stopniały więc do pracy rodacy!

słoneczko świeci i praca wre!

W dalszej części dnia planuje wylewanie betonu tylko zrobie sobie przerwe na obiadek i wizyte w sklepie po piwko!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104920
Udostępnij na innych stronach

No jeden etap prac zakończony teraz musze czkeac az beton podeschnie i dalej niech się mury pną do góry :grin:

 

[ Dodano: Wto 16 Mar, 2010 19:00 ]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-104950
Udostępnij na innych stronach

dodalem troszke cemenntu bo tak mi zdun doradzil

I dobrze Ci doradził.

Zaprawa szamotowa to jest dobra w warunkach domowych. Niestety, bardzo chłonie wilgoć i po dwóćh zimach można cegły wyciągać ręką :cry: .

Do palenisk jest specjalny cement, górkal. Daje zaprawę ogniotrwałą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-105625
Udostępnij na innych stronach

Co prawda skonczyło sie wolne i znow tyram na koparce ale wieczorami powoli przy pwiku okladam moja wedzarnie klinkierem! Jak skończe to zamieszcze zdjecia! Pozdrawiam wielkich zadymiaczy :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-106412
Udostępnij na innych stronach

Ja mam całą wędzarnię zrobioną z desek podłogowych sosnowych. Niektórzy to odradzają ale nie bądźmy ortodoksami :wink:

Możesz zrobić z każdego drewna liściastego.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4630

Pisałem już na forum że deski sosnowe z sękami trzeba porządnie wygrzać aby się sęki "spłakały". tzn uzyskać wysoką temperaturę w wędzarni przed pierwszym wędzeniem.

 

Pozdrawiam

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/#findComment-106788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.