Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ministerstwo rolnictwa przygotuje do końca marca przepisy ułatwiające rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa - zapowiedział w piątek podczas otwarcia targów AgroTech minister rolnictwa Marek Sawicki.

 

"Zależy nam na tym, by rolnicy w coraz większym stopniu mogli własną produkcję bezpośrednio podawać na rynek" - powiedział Sawicki, otwierając XVI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AgroTech w Kielcach.

 

"Do końca marca przygotujemy w ministerstwie rolnictwa rozwiązania, łącznie z instrukcjami, jak rolnicy w ramach własnych gospodarstw na ten najbliższy mały, lokalny rynek będą mogli produkować żywność i przetwarzać ją" - zapowiedział.

 

Jak informuje biuro prasowe ministerstwa, w resorcie przygotowywana jest informacja dotycząca produkcji żywności w gospodarstwach rolnych i jej sprzedaży "w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej". Ma ona zawierać wskazania i instrukcje dla rolników, jakie minimalne wymagania muszą spełniać, aby sprzedawać wytworzone przez siebie produkty żywnościowe.

 

Minister dodał także, że resort rolnictwa "wychodzi naprzeciw nowelizacji senackiej dot. możliwości sprzedaży bez podatku produktów przetworzonych".

 

Senatorowie na początku lutego wystąpili z inicjatywą nowelizacji przepisów podatkowych, tak aby z podatku od sprzedaży byli zwolnieni rolnicy wytwarzający niewielkie ilości produktów we własnym gospodarstwie.

 

 

Cieszymy się z tego rozwiązania, będziemy oponować, aby fundacja "Wędzarnicza Brać" uczestniczyła w pracach nad tą ustawą. Przecież, kto? Jak nie MY znamy ten problem "od kuchni".

 

PS Targi były do "bani", ale dyskusje "burzliwee" :):D

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/
Udostępnij na innych stronach

Ma ona zawierać wskazania i instrukcje dla rolników, jakie minimalne wymagania muszą spełniać, aby sprzedawać wytworzone przez siebie produkty żywnościowe

Tego punktu nieco sie obawiam. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-104690
Udostępnij na innych stronach

Tego punktu nieco sie obawiam. :wink:

i tutaj nasze jest zadanie, aby było OK

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-104697
Udostępnij na innych stronach

"najpierw było słowo, a w czynie sami zrobili" :lol:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-104709
Udostępnij na innych stronach

działalność marginalna oczywiście jest - ciężko jednak dostosować nasze budynki do dzisiejszych wymogów i chyba tu jest największy problem (finanse i papierologia) - oby tu się zmieniło. Dodatkowo obawiam się że ustawa o ile powstanie może zakładać że właśnie ten biedny rolnik będzie musiał sam utuczyć świnkę na kiełbaski - podobnie jak próbują/próbowano załatwiono winiarzy - można robić wino na sprzedaż, ale tylko z winogron które sobie sam wyhodujesz. Jestem rolnikiem ale hodowli świń nie mam - w moim odczuciu będę musiał takową sobie założyć. W bardzo słabym stopniu otwiera nam to drogę do własnych malutkich masarni. Wielu z tu obecnych wysokiej klasy specjalistów od przerobu mięsa na pewno nie ma świniarni i też takowej nie otworzy. Mało tego - jak rozwiążą problem domieszki np drobiu i wołowiny? Też trzeba będzie to samemu utuczyć?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-104736
Udostępnij na innych stronach

to było zawsze i będzie :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-104962
Udostępnij na innych stronach

patrzeć i narzekać?!?!?!

to jest mentalność POLAKA!

chcecie pomóc? piszcie do mnie

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-105345
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Rolnicy mogą produkować żywność we własnym gospodarstwie i sprzedawać w małych sklepach

 

PAP

20-07-2010, 18:39

Rolnicy mogą produkować w swych gospodarstwach kiełbasy i sery, ale ta produkcja może odbywać się tylko na niewielką skalę, a wyroby mogą sprzedawać - jedynie bezpośrednio - konsumentom lub do małych sklepów czy stołówek w obrębie jednego województwa. Ministerstwo rolnictwa wydało informację, która ma pomóc rolnikom w podjęciu takiej produkcji.

 

W ramach działalności "marginalnej, lokalnej i ograniczonej" można prowadzić produkcję i sprzedaż mleka i wyrobów mlecznych, ryb, surowych wyrobów mięsnych, mięsa mielonego, produktów mięsnych - w tym - gotowych posiłków. Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczego, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich hodowanych w fermach.

 

Działalność taką reguluje rozporządzenia ministra rolnictwa z czerwca 2010 roku, które określa m.in. zakres i obszar produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego. Wskazuje również niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu żywności.

 

Produkcja żywności prowadzona w ramach działalności marginalnej musi mieć charakter ograniczony. Np. dostawy mięsa wołowego nie mogą być większe niż tona tygodniowo, a mięsa drobiowego - pół tony tygodniowo. Produkcja i sprzedaż wyrobów mięsnych nie może przekroczyć 1,5 tony, mlecznych - 0,3 tony tygodniowo. Wyroby te rolnik może dostarczać do sklepów w obrębie jednego województwa. Ograniczenia dotyczą sprzedaży do handlu detalicznego, natomiast nie ma limitu sprzedaży, jeżeli wyroby te są zbywane na miejscu.

 

By rozpocząć taką działalność rolnik musi uzyskać zgodę od powiatowego lekarza weterynarii.

 

Produkcja żywności może być ulokowana w oddzielnym budynku lub w pomieszczeniach mieszkalnych przystosowanych do wytwarzania żywności. Ważne jest, by były zapewnione właściwe warunki higieniczno-sanitarne. Muszą być także przestrzegane wymogi dotyczące jakości produktów - np. mleko musi pochodzić od zdrowych krów, a mięso od zwierząt ubitych w rzeźni.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-118003
Udostępnij na innych stronach

Koniecznie trzeba być rolnikiem? Czyli mieć 1ha ziemi żeby kiełbasy własnej produkcji legalnie, według powyższej informacji, sprzedawać? Skoro i tak prosiaka rolnik do rzeźni musi zawieźć i tak go ubić? Mięso przywozi z powrotem i dopiero wyroby robi, to jaka różnica, jeżeli ja będąc " małorolnym" :wink: też półtusze w rzeźni kupię i też kiełbasę chciałbym robić i sprzedawać? Czy tylko rolnicy i zakłady masarnicze mają monopol na wiedzę jak się kiełbasę robi? (ostatnie zdanie to taki kij w mrowisko :devil: )
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-118017
Udostępnij na innych stronach

Koniecznie trzeba być rolnikiem? Czyli mieć 1ha ziemi żeby kiełbasy własnej produkcji legalnie, według powyższej informacji, sprzedawać?

Nie trzeba być rolnikiem - wystarczy założyć działalność gospodarczą ;)

Natomiast te ułatwienia dotyczą rolników i wprowadzają zasady, które już od dawna funkcjonują w innych krajach, gdzie od rolnika możesz legalnie kupić wyroby przez niego wyprodukowane. Nareszcie krok we właściwym kierunku.

 

Natomiast osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji gdy każdy, kto w szopie/garażu/piwnicy/etc. wyprodukuje 5 kg kiełbasy mógłby ją legalnie sprzedawać (to tak w nawiązaniu do kija w mrowisko ;)).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-118023
Udostępnij na innych stronach

Natomiast osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji gdy każdy, kto w szopie/garażu/piwnicy/etc. wyprodukuje 5 kg kiełbasy mógłby ją legalnie sprzedawać

To Ty myślisz, że ci rolnicy gdzie będą tą kiełbasę robić? :wink: U mnie to się nazywało "warzkuchnia" hak w suficie, palenisko z na stałe zamontowanym w nim duużżyym garem, duży drewniany stół i to wszystko. Oczywiście z europejskimi wymogami sanitarnymi to dużo wspólnego nie miało :wink: Wiepszki bite na miejscu i całość przerobu w własnym zakresie, jedno tylko było zachowane, zawoziło się do weterynarza kawałek mięsa do zbadania, on później oddzwaniał czy wszystko jest ok. Nie sądzę aby coś w tym się zmieniło, to chyba tylko zalegalizowanie tego co cały czas miało miejsce, nowością jest możliwość sprzedaży przez rolników do małych sklepów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-118025
Udostępnij na innych stronach

Poczekajmy jeszcze trochę. :grin: Znając polską biurokrację, dodatkowe wymogi oraz związane z nimi opłaty (na pewno nie małe) i tak zablokują realizację przepisu. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-118027
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi się podoba ten tytuł: "Rolnicy mogą produkować żywność we własnym gospodarstwie"

Mam wrażenie, że wszyscy zaczynamy się poruszać w oparach absurdu.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-118028
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Chciałbym zapytać czy coś się ruszył w sprawie" W ramach działalności "marginalnej, lokalnej i ograniczonej" Czy jako nie rolnik mogę produkować i sprzedawać swoje wyroby w liczbie marginalnej ,lub Wędzić na zlecenie np Ludzie przynoszą mi swoje wędliny do wędzenia .

Są wędzarnie które funkcjonują legalnie (przynajmniej tak wygląda szyldy reklamujące tą działalność) czy są jakieś mega wymogi ,żeby otworzyć wędzarnie ??

Jeśli ktoś się tym interesował lub wie proszę o rozinięcie tematu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-139522
Udostępnij na innych stronach

Są wędzarnie które funkcjonują legalnie (przynajmniej tak wygląda szyldy reklamujące tą działalność) .

Witaj ciekawa sprawa z tymi legalnymi wędzarniami, ja spotkałem się z taką działalnością tylko przy okazji sklepu z restauracją w Łodzi, bodajże stara wędzarnia. A gdzie Ty znalazłeś takie przykłady
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-139534
Udostępnij na innych stronach

jacekckm pamiętam że kiedyś za komuny na święta nosiło się własnoręcznie zapeklowane szyneczki i balerony do prywatnych wędzarni, ale to były inne czasy. A ta wędzarnia o której piszesz działa legal, tzn nadzór sanepidu czy weterynarii i zarejestrowana działalność? No bo przy dzisiejszych przepisach to nawet nie wiem czy nos na ulicy można wytrzeć, oczywiście trochę przesadzam, ale jak mojej żonie w małym osiedlowym sklepiku 35m2 z garmażerką kazano zamontować 4 punkty wodne, a jak postawiła malutki stolik z krzesełkiem dla starszych osób, żeby mogły odpocząć, to stwierdzono że jest to spożycie na miejscu a na to też trzeba oddzielnej zgody.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-139549
Udostępnij na innych stronach

W Częstochowie z tego co wiem są dwa takie punkty jeden o którym pisze jacekckm, w lewo od Wręczyckiej jadąc w stronę Wręczycy a drugi punkt przy zbiorniku wodnym na "Bałtyku" jadąc od Huculskiej do ostatniego zbiornika wodnego
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-139557
Udostępnij na innych stronach

Witam ciekawy temat .Na pewno nie ma żadnej furtki aby ominąć te wszystkie przepisy i urzędy.Prowadzę usługi rzeźnickie mam zgłoszone w ZUSie US nie muszę mieć nadzoru z weterynarii i sanepidu. Usługi wykonuję u klienta może to być w garażu,stodole czy kurniku :lol: Ale we własnym pomieszczeniu u mnie na miejscu gdzie wszystko jest wyłożone płytkami,bieżąca woda,odpowiednie stoły,wentylacja i całe zaplecze to TAKIE miejsce jest niewłaściwe!!!!! Polska szara rzeczywistość :sad:
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-140047
Udostępnij na innych stronach

zgłoszone w ZUSie US

Możesz przybliżyć temat na jakiej zsadzie masz to zgloszone??

CZy trzeba mieć dziłalność a jak tak to pod co to podpiąć (pkawiu)

Czy rozliczasz się z us od wykonanej usługi ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3859-hura-co%C5%9B-wreszcie-si%C4%99-dzieje/#findComment-140052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.