mateusz_kania Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2010 Witam, zastanawiam się nad budową nowej wędzarni i chciałbym się dowiedzieć czy ktoś próbował już takiej metody kontroli temperatury- takiej jak jest w piecu centralnego ogrzewania? tzn. przy ujściu do komina jest taka wajcha która się reguluje ciąg dymu, powietrza. i teraz przenieść ten sposób do wędzarni, jak myślicie spełni to swoje zadanie?Dzięki za wszelkie informacjePozdrawiam Mateusz Cytuj kania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3901-spos%C3%B3b-regulowania-temperatury-w-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2010 Ta wajcha, to miarkownik powietrza, np. taki http://www.allegro.pl/item945319101_miarkownik_ciagu_powietrza_solidny_mosiadz.html Działać to działa, ale o stabilnej temperaturze to raczej nie masz co myśleć. Moim zdaniem dokładniej będziesz mógł utrzymać temperaturę ustawiając palenisko i szybry na rozpalanie (czyli delikatny wzrost temperatury) a regulować temperaturę wentylatorem dodmuchującym chłodne powietrze z zewnątrz do komory wędzarniczej. Sterowanym jakimś prostym termostatem w funkcji chłodzenie (odwrotna logika w stosunku do normalnych termostatów do grzania). Dmuchając powietrze do komory obniżasz temperaturę i jednocześnie dławisz ogień w palenisku – dym cofa cię do paleniska i je przydławią. U mnie działało bez problemu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3901-spos%C3%B3b-regulowania-temperatury-w-w%C4%99dzarni/#findComment-105495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2010 W kilku wędzarniach na tej stronce są takie rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3901-spos%C3%B3b-regulowania-temperatury-w-w%C4%99dzarni/#findComment-105496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2010 mateusz_kania, Moje rozwiązanie działa super http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=240534b30e5abcf2 podobnie szyber w przewodzie dymnym działa. Za zwyczaj ciąg w palenisku jest stały więc temperatura powinna byś stała jeżeli utrzymasz odpowiednia ilość opału. Można regulować szybrem w przewodzie kominowym i dostępem powietrza do paleniska, więc możliwości jest wiele. Każda wędzarnia posiada własny silnik jakim jest grawitacja więc należy wykorzystać właściwości fizyczne gazów i zbudować wędzarnię zapewniającą wszystkie możliwości jakie są potrzebne do procesów wędzenia. Najlepiej zaprojektować w oparciu o właściwości poszczególnych elementów wędzarni: Palenisko, kanał dymny, komora wędzarnicza i komin - odprowadzenie gazów poza komorę wędzarniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3901-spos%C3%B3b-regulowania-temperatury-w-w%C4%99dzarni/#findComment-105517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veeh Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Witam wszystkich. Pozwalam sobie odświeżyć temat. Szukajka nie znalazła opisów wędzarni używających tego rozwiązania.Chcę użyć takiego właśnie miarkownika powietrza i pojawia się kilka pytań:1. Czy na dzyndzel/czujnik w komorze wędzarniczej trzeba coś nakręcić, bo w piecu jest on zanurzony w wodzie, więc pytanie czy zadziała dla powietrza?2. Czy jeśli działa na powietrze, to dym, osady etc nie wpływają na jego działanie? Czy np zabezpieczyć go jakąś nakrętką?2. Jaka jest bezwładność tego regulatora? Na ile szybko reaguje na zmiany temperatury?3. Czy to faktycznie działa, ponieważ wiem że ojciec używając tego w zwykłym piecu CO nie był zachwycony rezultatami? Bardzo proszę o rady użytkowników Edytowane 16 Stycznia 2015 przez veeh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3901-spos%C3%B3b-regulowania-temperatury-w-w%C4%99dzarni/#findComment-397303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Moim skromnym zdaniem przerost formy nad treścią..... powietrze w palenisku powinno mieć stały dopływ a przez taki regulator będzie miało bardzo mały przepływ i będzie jedynie podnosiło temperaturę w komorze spalania jak zamkniesz drzwiczki!Ja w swojej wędzarni wędzę z całkowicie otwartymi drzwiczkami do paleniska i temperatura się wspaniale utrzymuje na żądanym poziomie. Jak chcę podnieść temperaturę to zsuwam szczapy drewna bliżej siebie, jak chcę obniżyć temperaturę to po prostu je rozsuwam i jest po sprawie! W palenisku ma się tylko żarzyć a nie palić jak w piecu Polecam Ci założyć swój nowy temat, wrzucić do oceny projekt wędzarni i na pewno szanowni koledzy i koleżanki bardzo dobrze doradzą a poza tym pomogą ustrzec się podstawowych błędów "nowicjuszy"! Ja tak zrobiłem ( o czym możesz poczytać w moim wątku) i nie żałuję takiego podejścia Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3901-spos%C3%B3b-regulowania-temperatury-w-w%C4%99dzarni/#findComment-400176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.