dobroduszny Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2010 Witam :sad: No niestety nie dopilnowałem białej kiełbasy :sad: . Mięso nie wystygło i to chyba powód, że kiełbasa wyszła słabo zwięzła. Mięsa ścięgnistego było wystarczająco, farsz wyrobiony a mimo to "d...pa". Rozpada się po prostu i w takiej postaci nie bardzo nadaje się na wielkanocny stół. Jak można zagospodarować taki wyrób. Myślałem o włożeniu jej w słoiki z sosem jak do lecza. Może ktoś ma jakiś inny pomysł. :sad: Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2010 dobroduszny, Rozumiem że masz farsz jeszcze zdatny do zrobienia kiełbasy. Jeżeli masz z czego zdobić mocny rosół - golonką pręgę itd. to zrób wystudź zbierz cały tłuszcz wlej do miksera dodaj dużo czosnku zmiksuj i mieszając powoli dodaj do farszu. Zrób kiełbasę i na pewno będzie dobra do krojenia i nie będzie się rozpadać. Czosnek zmiksowany nawet z samą wodą jest super klejem. PS. alternatywa- kiełbasa w słoikach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2010 Niestety farsz już wylądował we flakach.Pierwsza próba pokazała, że kiełbasa jest słabo zwięzła. Dokupiłem więc 2 kg pręgi wołowej skutrowałem i dodałem do farszu. Już w dotyku farsz był kleisty więc pomyślałem, że będzie dobrze i nie zrobiłem próby. :sad: teraz pozostaje to jakoś zagospodarować. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2010 dobroduszny, Dużo tego masz może troszkę odzyskasz najwyżej dwa kilo stracisz i trochę jelit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2010 Zmiel to, dołóż tłuszczu, kaszki lub ryżu, może troche wątroby i zrób z tego „pasztet”.Nie ma konkretnego przepisu, na cos takiego, improwizuj :wink: Lub Zmiel to dołóż ryżu i jajek + dodatki które lubisz np pieczarki zasmażane i zrób gołąbki, lub "super gołębia" z ostatnich postów – kapusta faszerowana. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2010 Około 4 kg plus dwóch udziałowców ( w zasadzie współautorów porażki :grin: ) po tyle samo. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2010 A nie zrobiłeś ze zbyt dobrego mięsa? Ile dałes tłuszczu w %? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2010 A może użyć tego do kaszanki ?Podobno kaszanka wszystko przyjmie :wink: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2010 Mirek wydaje mi się, że tłuszczu było dość, gdzieś z 15% - Myślę faktycznie o pieczeni (Rzymskiej?). Wyjmę z flaka tak około 1,5 kg dodam z 2 jajka i upiekę. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2010 Trochę mało.Tutaj znajdziesz pieczenie, czyli kiełbasy bezosłonkowe: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=71 Część kiełbasek możesz podpiec w wędzarni i podsuszyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2010 Wsadż do wędzarni , uwędź i będziesz miał pyszną kruchą kiełbasę do jedzenia, jeżeli masz ją sparzoną to nie szkodzi też się uwędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Marca 2010 dobroduszny, No i co? Udało Ci się uratować tę kiełbasę? Pytam, bo może się to przydać komuś na przyszłość, różne wpadki się zdarzają.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-105956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Marca 2010 Udało, ale nie w formie kiełbasy. :grin: Otóż wyprułem kiełbaskę z flaka, dodałem 4 jajka, 3-4 łyżki mielonej bułki tartej, więcej pieprzu i wszystko poszło do aluminiowych foremek dobrze ubitych i wypełnionych po brzegi. Na wierzch posypałem troszkę przyprawą do grilla klasyczną Kamisa. Piekłem około 50 minut w piekarniku 180 stopni. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu rewelacja. Jest lekko krucha, ale trzyma się w całości, wilgotna, w smaku coś pomiędzy wyborowym gulaszem angielskim z puszki z nutą majerankową a pieczenią rzymską. Niebo w gębie. W porównaniu do zrobionej wcześniej kiełbasy słoikowej, skądinąd też dobrej, to dużo lepsze, jakby bardziej wyrafinowane w smaku. :thumbsup: Z drugiej części farszu polepiłem klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzuciłem na gotujący się bulion warzywno-drobiowy. Pogotowałem a potem dodałem przecier pomidorowy, trochę wegety, cukru i zagęściłem mąką. Klopsiki wyszły bardzo, bardzo fajne. Sosik w smaku nieco przypominał mi sos w klopsikach sklepowych, który pamiętam z dzieciństwa. W sumie porażka przekuła się w sukces. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-106021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Marca 2010 Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu rewelacja. Jest lekko krucha, ale trzyma się w całości, wilgotna, w smaku coś pomiędzy wyborowym gulaszem angielskim z puszki z nutą majerankową a pieczenią rzymską. Niebo w gębiePodaj skład i sposób wykonania :wink: i mamy nową recepturę. Nazwij tylko ciekawie ten swój wyrób. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-106035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Marca 2010 Jako, że wyrób jest dość pikantny to może być "Spieprzona kiełbasa" :grin: :grin: Nie znam tak do końca przyczyny wady, to i powtórzyć będzie nie sposób. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-106046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2010 W porównaniu do zrobionej wcześniej kiełbasy słoikowej, skądinąd też dobrej, to dużo lepsze, jakby bardziej wyrafinowane w smaku.Nie ma złego co by na dobre nie wyszło, wiem jednak że masz pojęcie o gotowaniu. Nie raz w życiu zdarzało się ratować potrawy.Były różne czasy i trzeba było sobie radzić. Gratuluję. :!:A kiełbaskę jeszcze zrobisz, spokojnie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-106051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2010 wyprułem kiełbaskę z flakaNie możesz tego wyrobu nazwać kiełbasa. :wink: A tak szczerze to Gratulacje za determinację i pomysłowość. :grin: Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3912-nieudana-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pomys%C5%82-na-zagospodarowanie/#findComment-106052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.