BonAir Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Marca 2010 A jakie przyprawy proponujecie dodać do zalewy peklującej do szynki z jelenia, które to mięso jest, można powiedzieć, dość "aromatyczne" ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Marca 2010 Masz przecież wspaniałą książkę naszego Kolegi KIT'a. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Marca 2010 wielkie dzięki za zaiteresowanie moim tematem Moi drodzy własnie wrócilem z zakupów.Kupiłem:1. szynkę2. schab3. boczek4. zeberka Z tym, że nakupilem tego mniej wiecej dla całej mojej wioski i chyba do lodówki mi sie to nie zmieści.I tu pojawia się pytanie. Czy moge to świeże miesko zamrozic i przygotowac do wedzenia w pozniejszym terminie czy zamrozone miesko juz sie nie bedzie do tego nadawalo?? Miesko bedzie sie peklowało w lodówce w ktorej temp waha sie od 5,8 - 6,3 st c. Myśle ze taka tolerancja jest dopuszczalna Ok koniec klachania biore sie za przygotowanie wywaru Trzymajcie kciuki :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Marca 2010 Raczej możesz zamrozić. Tak samo jak wyroby gotowe. Temperatura będzie OK. Abartek- miałem na mysli wywar.Jak Wg Ciebie wygląda ta propozycja przyprawienia??Jest ok czy warto zwiększyć ilości?? Moje mięsko w tych przyprawach dopiero się robi, ale poprzednio dawałem podobne ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Marca 2010 Moi drodzy własnie wrócilem z zakupów. Kupiłem: 4. zeberka Żeberka radził bym peklować lub tylko zasolić na sucho. Nie radzę początkującemu peklować na mokro mięsa z kośćmi. Za duże ryzyko. Jak pisał ktoś wcześniej zrób zalewę peklującą z wody i peklosoli. Na przyprawy przyjdzie czas. Lub, jak ja zupełnie z nich zrezygnujesz, przy peklowaniu mokrym oczywiście. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Marca 2010 Żeberka radził bym peklować lub tylko zasolić na sucho. Ok. Zeberka już sa wyciągniete z garnka. W takim ukladzie na mokro pekluje tylko schab, szynkę i boczek Wnuczku z natury jestem ryzykantem wiec pozwoliłem sobie zrobic zalewe z odrobina przypraw. Na 4 litry wody dałem 3 zabki czasnku, 3 liscie laurowe, 3 zarna jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego. Zalewa własnie się studzi i zaraz bedzie dodawana peklosól Ja cie kręce Ale emocje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Marca 2010 Ja cie kręce Ale emocje Powodzenia! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2010 Koszu napisał/a: Ja cie kręce Ale emocje I tak trzymaj. :!: Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Marca 2010 Wnuczku wyciągnąłem te żeberka z garnka do peklowania mokrego i zacząlem tutaj szukac przepisu na peklowanie na sucho I znowu znalazłem z 5 róznych sposobów. Jeden z forumowiczów napisał ze nalezy 19 g wetrzec w kg miesa. Mam pytanie. Czego 19 gram? soli kuchennej czy peklosoli? Jezeli masz jakis swoj sprawdzony przepis to bardzo prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Marca 2010 Jeżeli chcesz szare mięso to soli jeżeli chcesz żeby zachowało kolor to peklosoli a w/g mnie mieszanka peklosoli 55% z sola 45%Takie jak dodaję do kiełbas. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Marca 2010 Koszu, przyprawy do szynek : 1 liść laurowy na kg mięsa, 2 ziarna ziela ang. na kg 1 gram pieprzu /kg 1 gram kolendry/kg 1 goździk/kg 1 zabek czosnku/ kg (czosnku nie gotujemy) i powinno być wzystko ok. przy nastepnym wędzeniu możesz eksperymentować Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Marca 2010 Koszu, a możesz napisać, gdzie jest ta Twoja hurtownia? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Marca 2010 Koszu, a możesz napisać, gdzie jest ta Twoja hurtownia? Przychylam się do prośby :smile: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Marca 2010 nie wiem czy nie zlamie zasad tego forum Ale trudno Firma sie nazywa nomax i miesci sie w Kozłowej Górze - dzielnica Piekar śląskich ul. Ceramiki 37. Jest tam doslownie wszystko i mysle ze w niezłych cenach. [ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 23:51 ] Kurcze przydałem sie na coś hahaha byczo :0 Normalnie szał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Marca 2010 Witam!Śmiało możesz włożyć te żeberka z powrotem do zalewy :wink: Do kolegów ze stronki :!: :!: , widzę, że coraz mniej chętnych do pomocy nowicjuszom ze starych wyjadaczy na naszej stronce Pewnie przez usunięcie z forum "POMÓGŁ " :question: :question: Czytając całość powyżej to jakieś nieporozumienie jest :rolleyes: Jestem na tej stronce chwilę i znam jej możliwości w mniej więcej 50-70 %-ach KOSZU na początek proponuję Ci jak poniżej po chłopsku , bardzo prosto i łatwo :wink: kup sobie mięso (szynka, boczek , polędwica(schab b/k),czy karkówkę na baleronik) w ilości mniej więcej 15-20 kg razem wzięte) w litrze wody zaparz zioła wybrane z poniżej wymienionych-ziele angielskie- nigdy nie liczyłem ile ziaren jest w torebce zawsze dawkuję około 1/2 torebki czyli jakieś 10 gram - liść laurowy - mniejsze pół torebki - gorczyca biała - około 1/2 torebki - pieprz ziarnistyjak lubisz zapach kminku to też możesz sobie dołożyć (ja nie lubię) i to są podstawowe dodatki ziołowe do solanki (zapach czosnku w wędzonce możemy uzyskać podczas parzenia wędliny (dodając do parzenia 3-5 ząbków) :wink: cebulę sobie podaruj) Złap 9-10 litrów kranówy zimnej wsyp pół na pół sól z peklosolą w przedziale od 80 dag - do 1 kg , ja daje około 90 dag,latem zwiększam dawkę sól + peklo do mniej więcej 1,20 kg i skracam czas peklowania do 3 dób wlej wywar z ziół i wszystko razem zamieszaj - Zrób jak powyżej i na pewno będziesz zadowolony z efektu końcowego :wink: dobrze by było nastrzyknąć grubsze elementy Pozdrawiam :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Marca 2010 Ja tez tam się w niektóre rzeczy zaopatruję. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Marca 2010 dziekuję za te poradę. żeberka już sa na sucho zasolone i leża w lodówce zapakowane w folię. Na bank następnym razem skorzystam z tego przepisu. Mam jedynie prośbę. Wytlumacz mi co to ten nastrzyk? Z przyjemnością go sobie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Marca 2010 solankę która zalałeś mięso dawkujesz 6-7% wagi mięsa i strzykawką z igłą robisz zastrzyki w mięsko Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Marca 2010 poczytaj jednak trochę stronę główną "peklowanie" :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Marca 2010 Ok. Mieso sie własnie zaczęło peklowac Dziekuje wszytskim za pomoc i dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Marca 2010 Pytanie o tabelkę Dziadka. Czy nastrzyki mnożymy przez ilość kilogramów mięsa?? Tabelka mówi że przy 5 dniach peklowania robimy nastrzyk min.1 z 60ml solanki max 1.5 tj 90 ml solanki.Tylko wygląda na to że przy 1 kg i 5 kg jest taki sam nastrzyk.Proszę o info, pierwszy raz wędlinka wszła pycha ale było jej tylko 2 kg.Teraz robię 5 kg więc..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Marca 2010 Czy nastrzyki mnożymy przez ilość kilogramów mięsa??Tak. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Marca 2010 No i witam ponownie Moje miesko pieknie się pekluje w lodóweczce - temp 6,2 stopnia C. Na głównej stronie wyczytałem, ze nalezy to mieso przekladac dwa razy dziennie i tak zamierzam robic. Jeżeli chodzi o nastrzyki. Wyczytalem gdzies ze nastrzyki stosuje sie przy wiekszych kawałkach miesa. Ja mam szynki po ok 800 gram. Czy to są wieksze kawałki a co za tym idzie czy nastrzykiwac je czy wystarczy ze poleza sobie w zalewie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Marca 2010 Nie trzeba nastrzykiwać są to małe kawałki,ja osobiście nie nastrzykuje szynek są soczyste i ładne w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Marca 2010 Ja mam szynki po ok 800 gram. Czy to są wieksze kawałki a co za tym idzie czy nastrzykiwac je czy wystarczy ze poleza sobie w zalewie? Wszystko zależy od czasu peklowania. <1 tygodnia polecam nastrzyk, zresztą, jest to ujęte w tabeli. Kawałki około 1 kg, traktowałbym jako duże. PS. Ja zawsze daję nastrzyk, nadmiar i tak wycieka. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.