Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie przyprawy proponujecie dodać do zalewy peklującej do szynki z jelenia, które to mięso jest, można powiedzieć, dość "aromatyczne" ? ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106206
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Masz przecież wspaniałą książkę naszego Kolegi KIT'a.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106209
Udostępnij na innych stronach

:) wielkie dzięki za zaiteresowanie moim tematem :)

 

Moi drodzy własnie wrócilem z zakupów.

Kupiłem:

1. szynkę

2. schab

3. boczek

4. zeberka

 

Z tym, że nakupilem tego mniej wiecej dla całej mojej wioski i chyba do lodówki mi sie to nie zmieści.

I tu pojawia się pytanie.

 

Czy moge to świeże miesko zamrozic i przygotowac do wedzenia w pozniejszym terminie czy zamrozone miesko juz sie nie bedzie do tego nadawalo??

 

Miesko bedzie sie peklowało w lodówce w ktorej temp waha sie od 5,8 - 6,3 st c. Myśle ze taka tolerancja jest dopuszczalna

 

Ok koniec klachania biore sie za przygotowanie wywaru :)

 

Trzymajcie kciuki :):)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106211
Udostępnij na innych stronach

Raczej możesz zamrozić. Tak samo jak wyroby gotowe. Temperatura będzie OK.

Abartek- miałem na mysli wywar.Jak Wg Ciebie wygląda ta propozycja przyprawienia??

Jest ok czy warto zwiększyć ilości?? Moje mięsko w tych przyprawach dopiero się robi, ale poprzednio dawałem podobne ilości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106213
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy własnie wrócilem z zakupów.

Kupiłem:

4. zeberka

 

Żeberka radził bym peklować lub tylko zasolić na sucho. Nie radzę początkującemu peklować na mokro mięsa z kośćmi. Za duże ryzyko.

Jak pisał ktoś wcześniej zrób zalewę peklującą z wody i peklosoli. Na przyprawy przyjdzie czas. Lub, jak ja zupełnie z nich zrezygnujesz, przy peklowaniu mokrym oczywiście.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106224
Udostępnij na innych stronach

Żeberka radził bym peklować lub tylko zasolić na sucho.

Ok. Zeberka już sa wyciągniete z garnka. W takim ukladzie na mokro pekluje tylko schab, szynkę i boczek :)

 

Wnuczku z natury jestem ryzykantem wiec pozwoliłem sobie zrobic zalewe z odrobina przypraw. Na 4 litry wody dałem 3 zabki czasnku, 3 liscie laurowe, 3 zarna jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego.

Zalewa własnie się studzi i zaraz bedzie dodawana peklosól :)

 

Ja cie kręce :) Ale emocje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106230
Udostępnij na innych stronach

Wnuczku :) wyciągnąłem te żeberka z garnka do peklowania mokrego i zacząlem tutaj szukac przepisu na peklowanie na sucho :)

I znowu znalazłem z 5 róznych sposobów.

 

Jeden z forumowiczów napisał ze nalezy 19 g wetrzec w kg miesa. Mam pytanie. Czego 19 gram? soli kuchennej czy peklosoli?

 

Jezeli masz jakis swoj sprawdzony przepis to bardzo prosze o pomoc :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106245
Udostępnij na innych stronach

Koszu, przyprawy do szynek : 1 liść laurowy na kg mięsa,

2 ziarna ziela ang. na kg

1 gram pieprzu /kg

1 gram kolendry/kg

1 goździk/kg

1 zabek czosnku/ kg (czosnku nie gotujemy)

 

i powinno być wzystko ok.

przy nastepnym wędzeniu możesz eksperymentować

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106256
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy nie zlamie zasad tego forum :) Ale trudno :)

Firma sie nazywa nomax i miesci sie w Kozłowej Górze - dzielnica Piekar śląskich ul. Ceramiki 37.

Jest tam doslownie wszystko i mysle ze w niezłych cenach.

 

[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 23:51 ]

Kurcze przydałem sie na coś :) hahaha :) byczo :0 Normalnie szał :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106273
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Śmiało możesz włożyć te żeberka z powrotem do zalewy :wink:

 

Do kolegów ze stronki :!: :!: , widzę, że coraz mniej chętnych do pomocy nowicjuszom ze starych wyjadaczy na naszej stronce :cry:

 

Pewnie przez usunięcie z forum "POMÓGŁ " :question: :question:

 

Czytając całość powyżej to jakieś nieporozumienie jest :rolleyes:

 

Jestem na tej stronce chwilę i znam jej możliwości w mniej więcej 50-70 %-ach

 

KOSZU na początek proponuję Ci jak poniżej po chłopsku , bardzo prosto i łatwo :wink:

 

kup sobie mięso (szynka, boczek , polędwica(schab b/k),czy karkówkę na baleronik) w ilości mniej więcej 15-20 kg razem wzięte) w litrze wody zaparz zioła wybrane z poniżej wymienionych

-ziele angielskie- nigdy nie liczyłem ile ziaren jest w torebce zawsze dawkuję około 1/2 torebki czyli jakieś 10 gram

- liść laurowy - mniejsze pół torebki

- gorczyca biała - około 1/2 torebki

- pieprz ziarnisty

jak lubisz zapach kminku to też możesz sobie dołożyć (ja nie lubię)

 

i to są podstawowe dodatki ziołowe do solanki (zapach czosnku w wędzonce możemy uzyskać podczas parzenia wędliny (dodając do parzenia 3-5 ząbków) :wink: cebulę sobie podaruj)

 

Złap 9-10 litrów kranówy zimnej wsyp pół na pół sól z peklosolą w przedziale od 80 dag - do 1 kg , ja daje około 90 dag,latem zwiększam dawkę sól + peklo do mniej więcej 1,20 kg i skracam czas peklowania do 3 dób

 

wlej wywar z ziół i wszystko razem zamieszaj -

 

Zrób jak powyżej i na pewno będziesz zadowolony z efektu końcowego :wink:

dobrze by było nastrzyknąć grubsze elementy

 

Pozdrawiam :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106274
Udostępnij na innych stronach

:) dziekuję za te poradę. żeberka już sa na sucho zasolone i leża w lodówce zapakowane w folię. Na bank następnym razem skorzystam z tego przepisu.

 

Mam jedynie prośbę. Wytlumacz mi co to ten nastrzyk? Z przyjemnością go sobie zrobię :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106276
Udostępnij na innych stronach

Pytanie o tabelkę Dziadka.

 

Czy nastrzyki mnożymy przez ilość kilogramów mięsa??

 

Tabelka mówi że przy 5 dniach peklowania robimy nastrzyk min.1 z 60ml solanki max 1.5 tj 90 ml solanki.

Tylko wygląda na to że przy 1 kg i 5 kg jest taki sam nastrzyk.

Proszę o info, pierwszy raz wędlinka wszła pycha ale było jej tylko 2 kg.

Teraz robię 5 kg więc.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106325
Udostępnij na innych stronach

No i witam ponownie :)

 

Moje miesko pieknie się pekluje w lodóweczce - temp 6,2 stopnia C.

 

Na głównej stronie wyczytałem, ze nalezy to mieso przekladac dwa razy dziennie i tak zamierzam robic.

 

Jeżeli chodzi o nastrzyki. Wyczytalem gdzies ze nastrzyki stosuje sie przy wiekszych kawałkach miesa. Ja mam szynki po ok 800 gram. Czy to są wieksze kawałki a co za tym idzie czy nastrzykiwac je czy wystarczy ze poleza sobie w zalewie?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106334
Udostępnij na innych stronach

Ja mam szynki po ok 800 gram. Czy to są wieksze kawałki a co za tym idzie czy nastrzykiwac je czy wystarczy ze poleza sobie w zalewie?

Wszystko zależy od czasu peklowania.

<1 tygodnia polecam nastrzyk, zresztą, jest to ujęte w tabeli. Kawałki około 1 kg, traktowałbym jako duże.

PS. Ja zawsze daję nastrzyk, nadmiar i tak wycieka.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/2/#findComment-106338
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.