miro Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Maja 2010 Odnośnie stożkowatego tłoka to rozumowałem w ten sposób,że jeżeli dno ma być stożkowe to tłok powinien być takiego samego kształtu żeby na dnie nie zostawało farszu.Teraz wiem,że błędnie rozumowałem i tłok może być płaski a w dnie wyprofilowane ujście.Jeśli uda Ci się to konstrukcyjnie do bardzo dobrze kombinujesz. :!: Wtedy faktycznie pozostanie mniej farszu na dnie. Może i ja to przemyślę ? Czy masz może zdjęcie wewnątrz nadziewaki Strampka ? Najlepiej samego dna i ujścia do lejka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3925-parametry-nadziewarki/page/2/#findComment-112584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Maja 2010 Niestety nie mam takiego zdjęcia ale podejrzewam,że jest to po prostu wspawany z boku kawałek rury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3925-parametry-nadziewarki/page/2/#findComment-112665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Maja 2010 Chciałbym w miejscu gdzie uchodzi farsz wspawać rurkę fi około 30 i przejść do średnicy fi 70 po to by móc wymieniać lejki od kabanosowych do osłonek barierowych o średnicy fi 60Nie jest to dobry pomysł. W recepturze na np. kiełbasę krakowską parzoną: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13 : czytamy: "C. POSTAĆ SUROWCA PO OBRÓBCE: Wieprzowina kl. I krojona ręcznie na kawałki wielkości 4-5 cm. Wieprzowina kl. III rozdrobniona 2-3 razy na siatce o średnicy oczek 2-3 mm." Przeciskanie większych kawałkow przez wąską stosunkowo gardziel spowoduje nierównomierne rozłożenie farszu. Jeżeli masz możliwości techniczne to dorób sobie wyjscie na fi 50 lub zrób lejek z rury kanalizacyjnej o takiej średnicy. Dobre rozwiazanie jest tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162 Wiem, że Twoja nadziewarka jest inna, ale możnaby zastosować szersze wyjście z dodatkową redukcją dla cieńszych kiełbas. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3925-parametry-nadziewarki/page/2/#findComment-112762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Maja 2010 Ja pozwolę nie zgodzić się z Miro. Mam nadziewarkę od Strampka, i nie narzekam na nią. też mam takowa i nie narzekam Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3925-parametry-nadziewarki/page/2/#findComment-112786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.