Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałem w środę ubiłem trzy świniodziki. Wczoraj przygotowywałem mięso po rozbiorze do przeróbki i zrobiłem kaszankę.

Mam zapeklowane mięso na żywiecką zgodnie z przepisem ale zostało mi jeszcze dużo mięsa z którego chcę zrobić kiełbasę ale nie wiem do czego to się nadaje.Ja chciałem wszystkie szynki przerobić na kiełbasy, ale moja Pani miała inne zdanie i dlatego brakuje wieprzowiny kl I. Zostało mi

wieprzowina kl II 13 kg

wieprzowina kl III 32 kg

wołowina z cielęciną 18 kg

tłuszcz twardy kilkanaście kilo.

Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić.Nie chciałbym nić kupywać dodatkowo, żeby nie dodawać do mojego "ekologicznego "mięsa ,mięsa niewiadomego pochodzenia.Sam jestem dopiero początkujący /to moje trzecie wyroby/ i brak mi całkowicie doświadczenia w tym kierunku.Pytałem człowieka, który u mnie bił świniodziki i je rozbierał o poradę .Odpowiedział mi że kręcić ,mieszać i robić kiłbasę bo wszyscy tak robią .Chcą mieć wszystkie szynki ,balerony i dużo dobrej kiełbasy.Ja na kiełbasy uratowałem przed moją Panią wszystkie łopatki i część szynek./stąd żywiecka ok 50kg/ . Całe mięso na wędliny już od wczoraj się pekluje w mojej ziemnej chłodni /5oC/.Z góry dziękuje za porady i życzę miłego dnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić.

 

Może to pomoże .

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-106645
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Proszę o poradę. Mam 2 kg chudego mięska baraniego , 2 kg tłustej baraniny i około 70 dkg ścięgnistej baraniny . co radzicie dołożyć - jakie mięsko aby zrobić z tego kiełbasę ?
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-115127
Udostępnij na innych stronach

Duduś.Może podhalańską z szesnastki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-115137
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołączę się do tematu.

 

Po produkcji szynek typu Polish Ham i okrawaniu zostało mi trochę :wink:

 

II wieprzowa ok 1,5kg z szynek i łopatki

III wieprzowa ok 1,5kg z szynki łopatki i golonki

 

Co można by z tego zrobić nie dokupując zbytnio surowców. Może co nie co tylko.

Raczej skłaniam się do czegoś wędzonego. :rolleyes:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-279718
Udostępnij na innych stronach

Ja bym to zmielił na fi5 i zrobił to samo - Polish Ham mielone.

Jak dla mnie za dużo ścięgnistego - 50% ;wyrób może być twardy . Jak bym dokupiła trochę więcej niż 1 kg kl I i trochę mniej niż 1 kg podgardla i zrobiła kiełbasę autorską :rolleyes: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-279777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.