jerzyka51 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2010 Jak pisałem w środę ubiłem trzy świniodziki. Wczoraj przygotowywałem mięso po rozbiorze do przeróbki i zrobiłem kaszankę. Mam zapeklowane mięso na żywiecką zgodnie z przepisem ale zostało mi jeszcze dużo mięsa z którego chcę zrobić kiełbasę ale nie wiem do czego to się nadaje.Ja chciałem wszystkie szynki przerobić na kiełbasy, ale moja Pani miała inne zdanie i dlatego brakuje wieprzowiny kl I. Zostało mi wieprzowina kl II 13 kg wieprzowina kl III 32 kg wołowina z cielęciną 18 kg tłuszcz twardy kilkanaście kilo. Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić.Nie chciałbym nić kupywać dodatkowo, żeby nie dodawać do mojego "ekologicznego "mięsa ,mięsa niewiadomego pochodzenia.Sam jestem dopiero początkujący /to moje trzecie wyroby/ i brak mi całkowicie doświadczenia w tym kierunku.Pytałem człowieka, który u mnie bił świniodziki i je rozbierał o poradę .Odpowiedział mi że kręcić ,mieszać i robić kiłbasę bo wszyscy tak robią .Chcą mieć wszystkie szynki ,balerony i dużo dobrej kiełbasy.Ja na kiełbasy uratowałem przed moją Panią wszystkie łopatki i część szynek./stąd żywiecka ok 50kg/ . Całe mięso na wędliny już od wczoraj się pekluje w mojej ziemnej chłodni /5oC/.Z góry dziękuje za porady i życzę miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2010 Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić. Może to pomoże . http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-106645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Proszę o poradę. Mam 2 kg chudego mięska baraniego , 2 kg tłustej baraniny i około 70 dkg ścięgnistej baraniny . co radzicie dołożyć - jakie mięsko aby zrobić z tego kiełbasę ? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-115127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Duduś.Może podhalańską z szesnastki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-115137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Czerwca 2010 no właśnie znalazłam ten przepis i taką też zrobię. Dzięki arkadiusz, za podpowiedź Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-115145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Dołączę się do tematu. Po produkcji szynek typu Polish Ham i okrawaniu zostało mi trochę :wink: II wieprzowa ok 1,5kg z szynek i łopatkiIII wieprzowa ok 1,5kg z szynki łopatki i golonki Co można by z tego zrobić nie dokupując zbytnio surowców. Może co nie co tylko. Raczej skłaniam się do czegoś wędzonego. :rolleyes: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-279718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ja bym to zmielił na fi5 i zrobił to samo - Polish Ham mielone. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-279776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ja bym to zmielił na fi5 i zrobił to samo - Polish Ham mielone.Jak dla mnie za dużo ścięgnistego - 50% ;wyrób może być twardy . Jak bym dokupiła trochę więcej niż 1 kg kl I i trochę mniej niż 1 kg podgardla i zrobiła kiełbasę autorską :rolleyes: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3937-co-z-tego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87/#findComment-279777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.