Achaja Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2010 Wiem! Nieskromnie okropnie i to od razu na początku forumowej kariery, ale może po głowie nie oberwę, skoro w dobrej wierze się dzielę... :lol: Na sam początek chleb z tradycji Bułgarskiej, oparty na motywie słonecznika - bardzo fajny do prezentacji gościom - laicy mają opad szczęki gwarantowany. :lol: Smak jest delikatny, lekko słodki, żeby był bardziej wytrawny można podmienić trochę mleka na wodę, dać 2 łyżki cukru i więcej soli. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki - wiem że krąży po sieci, ale jest tego wart - bo jest naprawdę wyjątkowy. CHLEB Z BUŁGARII 1 kg mąki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do wyrabiania) 3 duże jajka + 1 żółtko do posmarowania 3 łyżki octu winnego 6% (lub 2 łyżki soku cytrynowego) 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyzki cukru 1 łyżeczka soli 2 szklanki letniego mleka 125 g masła 40 g drożdży Opis wykonania proszę czytać bardzo uważnie - ważne dla odwzorowania kwiatu! Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrosnięcia. 2. Roztrzepać jajka, dodać sol, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 3. Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. 4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć lekko folią przezroczystą, ale tak żeby ciasto dalej mogło swobodnie rosnąć. Ustawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów do wyrośnięcia. Rośnie mniej więcej 30–60 minut. 5. Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i, dodatkowo, każdą z tych czterech kulek też na 4. 6. Mamy 16 kulek ciasta. I teraz najtrudniejsze. Rozwałkować 4 kulki na placki wielkości talerza i każdą posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik. Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. 7. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki – każdy rulonik składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem. 8. Ruloniki trzeba teraz pociac w trójkąciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki. 9. Okragłą brytfankę posmarować masłem i układać trójkąciki, ostrą czescią do środka. Małe kulki ułożyć w samym środku. 10. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować słonecznik zółtkiem, posypać czarnuszką lub sezamem. Nagrzać piekarnik do 200?C. Najpierw piec chlebek na samym dnie, po 15 minutach przenieść na 2 póółkę. Przykryć papierem do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo. Piecze się jeszcze ok. 20-30 minut. Zależy od piekarnika, mój jest zwykły bez termoobiegu. Wychodzą 2 słoneczniki o średnicy ok. 30 cm. (Zdjęcie dołożę późną nocą - nie chce mi się Picasa otworzyć, ani nic innego... :rolleyes: ) Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2010 Ciekawy sposób wykonania. No to czekamy na foty Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2010 Fota jedna Przy okazji (przed Wielkanocą) może zrobię opis pismem obrazkowym Udało się załadować - proszę: http://lh4.ggpht.com/_d8anvZQZkNs/S65aO91qptI/AAAAAAAAAec/H5HPH7z0oRc/chleb1.jpg Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2010 może zrobię opis pismem obrazkowymFotorelacja mile widziana Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2010 Udało się załadować - proszęFaktycznie wygląda wspaniale i mimo, że jestem po kolacji to ślinka wezbrała :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2010 Smak też jest przedni :grin: Do serów własnego wyrobu - to najlepsze co może być :thumbsup: Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2010 Ojojoj,pyszności jak widzę,super wyglada i szkoda,że monitory nie pachną :thumbsup: ja także chętnie zobaczę fotorelację obrazkową Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2010 No dobra, to jutro celem treningu przed Wielkanocą upiekę - może ktoś się skusi i na swój stół także upiecze Ale w nagrodę za poświęcenie, zwrotne zdjęcia dzieł poproszę :lol: Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2010 DAWAJ KOCHANA,DAWAJ :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2010 Ruloniki trzeba teraz pociac w trójkąciki. Ile tych trójkącików powinno być ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Marca 2010 A ile wlezie. To znaczy - w miarę możliwości niech to będą trójkąty równoboczne - ale nie mniejsze niż 4 cm. I równe sobie. Potem i tak się pomieszczą w tortownicy. Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2010 Ciekawie to ciasto wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Marca 2010 Jeszcze wymiary tortownicy musimy znać. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Marca 2010 Jeszcze wymiary tortownicy musimy znać. Wychodzą 2 słoneczniki o średnicy ok. 30 cm. Chyba coś około 30cm :wink: :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-106949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Marca 2010 Nie dałam rady sama dzisiaj poszaleć, więc zamieszczam zdjęcia innej osoby (jak się zwie nie mam pojęcia - ale wspominam o tym, żeby problemów z prawami aut. nie było) żeby juz było wiadomo z czym to się je Zagniecione ciasto dzielimy na kulki w ten sposób: http://lh5.ggpht.com/_d8anvZQZkNs/S690jrVzz8I/AAAAAAAAAfw/aFI_nzbpRa4/Obrazek1.jpg Tutaj mamy wałeczki powstałe ze zrolowanych placków posmarowanych masłem. http://lh3.ggpht.com/_d8anvZQZkNs/S690pqTRX5I/AAAAAAAAAf0/5lAOKqWr0b4/Obrazek2.jpg W ten sposób tniemy wałeczki na trójkąty: http://lh6.ggpht.com/_d8anvZQZkNs/S6905ksk1nI/AAAAAAAAAf4/Q8CVypOVBgM/Obrazek3.jpg A tak ma wyglądać tortownica gotowa do pieczenia: http://lh6.ggpht.com/_d8anvZQZkNs/S693RnjIETI/AAAAAAAAAgA/E_floF3B-tU/Obrazek4.jpg Mam nadzieję, że już wszystko jasne :grin: Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Marca 2010 Ponieważ spodobał mi się pomysł :grin: to pogmerałam trochę w necie (zanim Achaja zdażyła wrzucić fotki) i dzisiaj zrobiłam to ciasto (bo jednak dla mnie to bardziej ciasto niż chleb ).Użyłam produktów na pół porcji ale masła mi wystarczyło tylko na część "placków" i musiałam jeszcze dodatkowo roztopić no i pokusiłam się o eksperyment w postaci posmarowania połowy placków dodatkowo dżemem co zresztą widać na zdjęciu.Tortownicę miałam 24 cm i jak widać nie zmieściłam wszystkiego do niej .Wypiek fajny ale jako pieczywo to tylko do dżemu no może przy redukcji cukru nada się do ryb. W każdym bądź razie następne podejście będzie właśnie bardziej słodkie z posmarowaniem dżemem wszystkich "placków (a dżemik powstał z wymieszania dżemu pigwowego, z czarnej porzeczki i z utartych płatków róży ) :thumbsup: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strudel Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2010 ciekawe wersje dawniej coś podobnego nazywano papataczem a wykonanie było mniej finezyjne jak się pokusze o wykonanie to fotki wstawie :wink: Moja wersja będzie z makiem od makowca Cytuj pozdrawiam Paweł W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Marca 2010 Chudziak piękny No fakt, jest taki ciastowaty, a z dżemem to słodką bułę przypomina, ja też go lubię z dżemami i serem Ale uwielbiam za formę i delikatność smaku :grin: Strudel czekam z niecierpliwością Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2010 Następne moje ulubione. ROGALIK CEBULOWO-SEROWY 2,5 dag drożdży ok.0,5 kg mąki 1 łyżka oleju łyżeczka soli, łyczeczka cukru kubek ciepłej wody ( 250 ml) 1-2 cebule trochę żółtego sera ulubione zioła Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody dodać cukier, trochę mąki i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wraz z rozczynem dokładnie wyrobić ( najlepiej mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny ( aż podwoi objętość) Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze trochę zagniatać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Z ciasta uformować duży trójkąt, ułożyć wcześniej zeszkloną na oleju cebulę, posypać ziołami i serem startym, zwinąć i uformować rogala. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać startm żółtym serem. Piec ok. 30-45 minut (temp. ok 220-250 st. ( czas i temp. dostosować do swojego piekarnika). Rogal jest bardzo smaczny jeszcze lekko ciepły z masłem lub jako pieczywo do jakiejś zupy. [ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 15:34 ] Foccaccia nadziewana szynką i serem 1 1/4 szklanki cieplej wody 2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy 1 1/2 lyzeczki soli 3 lyzki oliwki 3 1/2 szklanki maki, lub wiecej w razie potrzeby 100g dobrej gatunkowo szynki :thumbsup: 2 lyzki swiezej bazylii lub lyzeczka suchej (niekoniecznie) 100g sera mozzarella lub innego zoltego sera Drozdze rozpuscic w wodzie i zostawic na chwilke. Dodac sol, oliwke i make (dodac tylko tyle maki, aby powstalo miekkie, ale nie klejace ciasto) i wyrobic ciasto, az bedzie gladkie. Przelozyc do miski posmarowanej oliwka i zostawic do wyrosniecia 1 1/2-2 godzin, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc na stolnice i lekko wyrobic, podzielic ciasto na 2 czesci. Rozwalkowac jedna czesc na prostokat (niezbyt cienki), przelozyc na wylozona pergaminem blache. Rozlozyc na ciescie plasterki szynki, posypac bazylia i ulozyc plasterki sera. Rozwalkowac pozostala czesc ciasta na tej samej wielkosci prostokat i pprzykryc nim nadzienie, lekko sklejajac brzegi ciasta. Lekko przykryc natluszczona folia i wlozyc na noc do lodowki. Wyjac okolo 20 minut przed planowanym pieczeniem, zrobic palcami lekkie wglebienia w ciescie, posmarowac oliwka i ewentualnie posypac grubaziarnista sola (niekoniecznie). Piec okolo 35 minut w temperaturze 200 st.C, az ciasto bedzie zlociste. Kroic na kwadraty i podawac. [ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 15:42 ] Chleb pikantny - dwa bochenki 1 kg mąki żytniej 100 g zakwasu żytniego na wodzie źródlanej ok. 1/2 l wody 20 g drożdży 200 g przerośniętego boczku 1 łyżka soli 200 g tartego sera ementalskiego 100 g migdałów 2 łyżki natki mąka do blachy Połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić drobną kostkę; natkę i migdały posiekać. Pozostałą mąkę przesiać do ciasta, dodać boczek, ser, migdały, natkę. Dokładnie zagnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą i naciąć ukośną kratkę. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strudel Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Marca 2010 Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą. lub przemalować obficie wodą przed włożeniem do pieca Cytuj pozdrawiam Paweł W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Achaja Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2010 Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą. lub przemalować obficie wodą przed włożeniem do pieca Nie nie... Woda musi być pobierana stopniowo, w piekarniku musi być coś w rodzaju łaźni parowej - samo opryskanie chleba to za mało niestety. Cytuj I tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3945-pieczywoulubione-pieczywa-achai/#findComment-107403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.