Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj ustawiłem, zrobiłem palenisko, podpiąłem rurę i porządnie przepaliłem całość, a dzisiaj zawiesiłem w środku testową szyneczkę i żeberka (peklujące się od 7 dni). Rura doprowadzająca dym fi200 długość około 2 metrów, komin około 70cm długości, też fi 200. Różnica poziomów między paleniskiem (wkopane ziemię) i górą komina około 220cm. Wymiar zewnętrzny komory około 125x125x125[cm], deski grubości 2,5cm łączone na pióro, czyli (oprócz drzwiczek) całość dosyć szczelna (dlatego dałem dosyć szeroki komin).

 

Jak na razie, przy praktycznie całkowicie zasłoniętym wylocie komina (taki szyber dla ubogich he he he) i konkretnym ogniu w palenisku w środku było 90 stopni. Przy średnim/małym paleniu w komorze wg termometru utrzymuje się około 40-60 stopni, w miarę stabilnie.

 

Zostało jeszcze parę kosmetycznych drobiazgów do zrobienia (zasłonięcie "stryszku", obudowa deseczkami komina itp) ale zakładana funkcjonalność została osiągnięta. :grin:

 

http://img714.imageshack.us/img714/3692/10681571.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/
Udostępnij na innych stronach

elwood, I super! dociepl troszkę komin na zimę. Teraz to już bez znaczenia. Całość możesz podnieść i wyjść z ziemi dla własnej wygody i zrób duże palenisko z regulacja dostępu powietrza. Reszta już samo się rozwiąże w miarę użytkowania i potrzeb. Pokaż foty z pierwszego wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107017
Udostępnij na innych stronach

elwood, I super! dociepl troszkę komin na zimę. Teraz to już bez znaczenia. Całość możesz podnieść i wyjść z ziemi dla własnej wygody i zrób duże palenisko z regulacja dostępu powietrza. Reszta już samo się rozwiąże w miarę użytkowania i potrzeb. Pokaż foty z pierwszego wędzenia.

Palenisko jest zrobione ze stalowych kątowników i pokryte z zewnątrz blachą, ma wymiar mniej więcej 40x40cm (wlot) na 50cm (głębokość). Jest wpuszczone w ziemię i obsypane ziemią (włącznie z przyłączeniem rury). Planuje doobić do niego coś w rodzaju drzwiczek, na razie jest zasłonięte pustakami ceramicznymi. Teraz potrzebne tylko obczajenie zachowań wędzarni w różnych warunkach i będzie dobrze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107019
Udostępnij na innych stronach

zakładana funkcjonalność została osiągnięta.

Teraz potrzebne tylko obczajenie zachowań wędzarni w różnych warunkach i będzie dobrze

Ta faza chyba jest trudniejsza jak budowa ?

Zycze powodzenia w obczajaniu i udanych wedlin :thumbsup:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107024
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Przy dobrym rozwiązaniu - oczywiści po starannym przygotowaniu teoretycznym i jak też potrafi się wyciągać wnioski = budowa i sukces idą w parze. Nie powinno być najmniejszych problemów, a zachowanie wędzarni będzie z góry do przewidzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107025
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Przy dobrym rozwiązaniu - oczywiści po starannym przygotowaniu teoretycznym i jak też potrafi się wyciągać wnioski = budowa i sukces idą w parze. Nie powinno być najmniejszych problemów, a zachowanie wędzarni będzie z góry do przewidzenia.

 

Moge tylko mowic z wlasnego doswiadczenia.

Teoria i praktyka przy mojej wedzarni nie zawsze szly para.

Osobiscie potrzebowalem troche czasu by poznac jej "kaprysy" :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107027
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Więc jak na spowiedzi wywal swoje błędy.

Czy popelnilem bledy ,nie wiem???Moze w oczach Innych Tak?

Chodzi mi tu o sterowanie doplywu ciepla, dymu ....itp. na co maja bardzo duzy wplyw

rodzaj i jakosc spalanego drewna jak rowniez warunki atmosferyczne.

Aby to wszystko poznac i nad tym panowac potrzebowalem troche czasu.

Mysle ze poczatkowo nie tylko ja sam mialem takie trudnosci???lecz wielu innych tez.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107033
Udostępnij na innych stronach

 

Hallo Andyandy!!

 

Palenisko z pieca kaflowego.Szyber regulujacy doplyw powietrza do komory wedzarniczej.U gory klapa na wiorki nasypywane na palenisko polaczona z rura dymna z szybrem ,sluzy tez do suszenia drewna podczas wedzenia.

Rura dymna ok 1.4m ø140mm.

Komin 60cm ø140 z daszkiem i szybrem.

Dach dzwigany na zawiasach ,optymalne do podsuszania.

Dwa termometry,drzwiczki dwuczesciowe szerokosci komory ulatwia obracanie kiji.

Wiatrak i swiatlo w komorze.

Jeszcze nie gotowe (przygotowane)"dymogenerator" gazowy zewnetrzny i dodatkowa rura doplywu swiezego powietrza(podgrzewana rura dymna)aby uniknac skraplania sie wody.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107058
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Konstrukcja w standardzie przyjętym przez wielu. Problem to komin na daszku i ten dolot świeżego powietrza. Szyber zrób na przewodzie dymnym ułatwi zmianę wędzonek. Zawsze możesz regulować podnoszonym daszkiem proces wędzenia. Zapewne były skropliny i ciemne wędzonki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107060
Udostępnij na innych stronach

Szyber zrób na przewodzie dymnym

Szyber jest(obrotowy)przy wlocie do komory.

Co do skroplin i ciemnych wedzonek to ich nie bylo.

Problem to komin na daszku i ten dolot świeżego powietrza.

Moze to Ty masz z tym problem, bo ja nie mam i nie mialem :grin:
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107069
Udostępnij na innych stronach

Piękna wędzarnia aż się prosi by rozebrać ten kanał dymny zrobić palenisko w środku wędzarni pod wędzonkami. to by było prawdziwe wspaniałe wędzenie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107077
Udostępnij na innych stronach

Piękna wędzarnia aż się prosi by rozebrać ten kanał dymny zrobić palenisko w środku wędzarni pod wędzonkami

Nad tym tez myslalem.Mam w komorze na dole szuflade z piaskiem na ocieki aby latwiej bylo czyscic.Moge ja uzywac jako palenisko.

Olek.P, jakie temperatury możesz utrzymać bez problemu w wędzarni ? A jakimi wędzisz?

PS. W Leverkusen masz idealne warunki do wędzenia. Przy -18 kto wie co by wyszło.

Komora jest z blachy alu,izolowana 5cm i obita deskami.Temperatura w srodku jest bardzo stabilna.Co do wysokosci tem. to od 30°C do pow 100°C spokojnie.

A -19°C to w tym i w zeszlym roku tez juz mielismy , nawet w Leverkusen. :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107088
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Zbudowałeś wędzarnie dokładnie tak jak piszę w postach. Nie tracisz energii na dogrzewanie ścian komory więc odpada szereg problemów wynikających z przegrzaniem paleniska skroplinami - wymianą termiczną i refluksem. Pozostałe problemy jeżeli są to już drobnostka. Bardzo dobrze, że komora posiada odpowiednią wielkość i jest gwarancja stabilności termicznej oraz procesów fizycznych zachodzących podczas wędzenia. ( dyfuzji gazowej - udziału pary wodnej i innych substancji ) Zrób fotki całości i przedstaw na forum.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107100
Udostępnij na innych stronach

Hallo Andyandy!!

 

Jak zakoncze dobudowe i wokol zrobi sie troche zielono, to zrobie fotki i przedctawie.

W sobote wedzenie przedswiateczne,zrobie pare zdjec w "Akcji"

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3950-w%C4%99dzarnie-mam-i-ja/#findComment-107105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.