tim Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Marca 2010 Składniki ciasto; 200g mąki 30g drożdży 50g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 100g miękkiej margaryny 1 jajko oraz; 8 migdałów 5g maku 5g wiórków kokosowych oliwa do smarowania ciasta mąka do zagniecenia ciasta Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3953-ciastos%C5%82onecznik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2010 Piękny słonecznik a teraz proszę o podanie procesu technologicznego :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3953-ciastos%C5%82onecznik/#findComment-107155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Marca 2010 a teraz proszę o podanie procesu technologicznegonooo... bo jak to wykroić? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3953-ciastos%C5%82onecznik/#findComment-107157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2010 Przygotowanie 1.Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i mąkę. Ciasto wyrabiamy, następnie chowamy do lodówki na 30 min. 2. Ciasto dzielimy na 9 kulek, 8 rozwałkujemy. każdy krążek smarujemy oliwą i po cztery układamy jeden na drugim. Nacinamy gwiaździście w 8 miejscach. 3.Wywijamy płatki 4 klinów tak aby nie zachodziły na siebie. Wywijamy spodnie płatki między płatkami wierzchnich klinów. 4. Ostatnią kulkę wkładamy w środek słonecznika, posypujemy makiem. Na wywiniętych płatkach układamy migdały i posypujemy wiórkami Rada Placki będą jednakowe gdy złożone po 4 obkrajemy je płaskim talerzem wówczas ciasto wystarczy podzielić na 8 kulek a 9 otrzymamy z poobcinanych brzegów. Ciasto jest bardzo klejące więc jest potrzebna mąka do nakuliwania aby sie nie przykleiło do wałka. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3953-ciastos%C5%82onecznik/#findComment-107286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.