Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107796
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za link, ale wywnioskowałem z niego tylko tyle że stosowanie peklosoli poprawia właściwości organoleptyczne, a chodzi mi tylko o to co powoduje zmianę barwy mięsa z szarej na czerwonawą w przypadku zastosowania peklosoli, chodzi mi tylko o kolor :question:

 

[ Dodano: Pią 02 Kwi, 2010 19:03 ]

Odpowiadacie na zadane pytanie odsyłaczami do różnych linków, z tym że pomyślcie o tym iż nie każdy potrafi czytać fachowe receptury, wygląda to nie raz tak jak pytanie do prawnika o wykładnię danego paragrafu a on odsyła was do różnych dzienników i ustaw, ja się w tym gubię, i dlatego jeśli proszę prostym pytaniem o jakikolwiek problem jeśli można krótko odpowiedzieć , róbcie to :wink:

cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107801
Udostępnij na innych stronach

a chodzi mi tylko o to co powoduje zmianę barwy mięsa z szarej na czerwonawą w przypadku zastosowania peklosoli, chodzi mi tylko o kolor :question:

Mięso zachowuje czerwoną barwę dzięki składnikowi peklosoli czyli .... a nie utlenia się hemo.....

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107810
Udostępnij na innych stronach

Mioglobina i hemoglobina w połączeniu z tlenkiem azotu, w wyniku szeregu reakcji chemicznych tworzą związki: nitrozomioglobinę i nitrozohemoglobinę, które to związki nadają mięsu właściwą barwę.

Źródłem, z którego w czasie peklowania powstają tlenki azotu jest saletra (azotan potasowy lub sodowy) oraz azotyn sodowy (nitryt). Saletra pod wpływem działania obecnych w solance bakterii denitryfikujących przechodzi w azotyn, który z kolei daje z wodą kwas azotawy, który przez rozpad daje tlenki azotu, biorąc udział w dalszych reakcjach.

Myślę że tu jest jasno napisane dlatego podałem ten link.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107814
Udostępnij na innych stronach

proces utrwalania barwy

mioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy)

z wikipedi

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107815
Udostępnij na innych stronach

To jakiś przedświąteczny test? :rolleyes:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107817
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.