cedro Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 w jaki sposób peklosól wpływa na kolor mięsa :question: Chodzi mi o procesy fizyko- chemiczne :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1552 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1487 Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Dzięki za link, ale wywnioskowałem z niego tylko tyle że stosowanie peklosoli poprawia właściwości organoleptyczne, a chodzi mi tylko o to co powoduje zmianę barwy mięsa z szarej na czerwonawą w przypadku zastosowania peklosoli, chodzi mi tylko o kolor :question: [ Dodano: Pią 02 Kwi, 2010 19:03 ] Odpowiadacie na zadane pytanie odsyłaczami do różnych linków, z tym że pomyślcie o tym iż nie każdy potrafi czytać fachowe receptury, wygląda to nie raz tak jak pytanie do prawnika o wykładnię danego paragrafu a on odsyła was do różnych dzienników i ustaw, ja się w tym gubię, i dlatego jeśli proszę prostym pytaniem o jakikolwiek problem jeśli można krótko odpowiedzieć , róbcie to :wink: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 a chodzi mi tylko o to co powoduje zmianę barwy mięsa z szarej na czerwonawą w przypadku zastosowania peklosoli, chodzi mi tylko o kolor :question:Mięso zachowuje czerwoną barwę dzięki składnikowi peklosoli czyli .... a nie utlenia się hemo..... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Mioglobina i hemoglobina w połączeniu z tlenkiem azotu, w wyniku szeregu reakcji chemicznych tworzą związki: nitrozomioglobinę i nitrozohemoglobinę, które to związki nadają mięsu właściwą barwę. Źródłem, z którego w czasie peklowania powstają tlenki azotu jest saletra (azotan potasowy lub sodowy) oraz azotyn sodowy (nitryt). Saletra pod wpływem działania obecnych w solance bakterii denitryfikujących przechodzi w azotyn, który z kolei daje z wodą kwas azotawy, który przez rozpad daje tlenki azotu, biorąc udział w dalszych reakcjach.Myślę że tu jest jasno napisane dlatego podałem ten link.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 proces utrwalania barwymioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy) z wikipedi :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 I taka odpowiedż jest ok :tongue: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 To jakiś przedświąteczny test? :rolleyes: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3990-peklos%C3%B3l-a-kolor-wyrob%C3%B3w/#findComment-107817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.