Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatniej chwili musiałem zrobić białą dla moich "sępów" więc pilnie i szybko kupiłem mięsko i świąteczne wyroby mogły powstać. Internetu w lesie brak, więc improwizacja i pomysł z głowy.

Kiełbasa 30 kg +3%

 

Łopatka b/k 14,9

Boczek świeży b/s 8,5

Podgardle świeże b/s 4,1

Wołowina II 3.0

Czosnek 0,4

Woda 2,5

sól 0,48

 

Dodatki

Pieprz 0,012

Chili - przypr. do żeberek 0,0005

Majeranek 0,012

Jelita ( miałem grube ) 45m

 

Łopatkę zmieliłem na szarpaku, boczek sito 0,8, podgardle sito 0,6 i wołowina 0,3.

Całość wstępnie wymieszałem z suchymi przyprawami, sól rozpuściłem w wodzie dodałem czosnku i zmiksowałem. Mieszankę dodawałem stopniowo mieszając farsz.

Potem tylko wystarczy 4 godziny pomęczyć zelmera i skręcić 14 cm batony.

Jeszcze święta na dobre się nie zaczęły, a już mam zamówienia na powtórkę. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/
Udostępnij na innych stronach

Mają apetyt te Twoje sępy :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/#findComment-108026
Udostępnij na innych stronach

W ostatniej chwili musiałem zrobić białą dla moich "sępów"

Soli to tak prawie dałeś w "normie " jednak pieprzu to malutko . Wyszło 0,5 grama /kilogram farszu .

 

boczek sito 0,8, podgardle sito 0,6 i wołowina 0,3.

 

 

Sitka to rozumiem : 8 , 6 ,3 milimetry

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/#findComment-108027
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Pieprzu dałem prawie 4 gr na kg farszu. Wagę sprawdziłem i do 10 gr nic nie pokazuje. Policzyłem teraz z danych na opakowaniu. Łącznie było 120 gr. Chili przyprawa do żeberek uzupełniła smak dostatecznie i podnosi smak mięsa i "gubi" smak tłuszczu. W sumie żadna przyprawa nie przebijała i nie powodowała dominacji smakowej. I to jest to co "sępy" lubią.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/#findComment-108056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.