Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 W ostatniej chwili musiałem zrobić białą dla moich "sępów" więc pilnie i szybko kupiłem mięsko i świąteczne wyroby mogły powstać. Internetu w lesie brak, więc improwizacja i pomysł z głowy. Kiełbasa 30 kg +3% Łopatka b/k 14,9 Boczek świeży b/s 8,5 Podgardle świeże b/s 4,1 Wołowina II 3.0 Czosnek 0,4 Woda 2,5 sól 0,48 Dodatki Pieprz 0,012 Chili - przypr. do żeberek 0,0005 Majeranek 0,012 Jelita ( miałem grube ) 45m Łopatkę zmieliłem na szarpaku, boczek sito 0,8, podgardle sito 0,6 i wołowina 0,3. Całość wstępnie wymieszałem z suchymi przyprawami, sól rozpuściłem w wodzie dodałem czosnku i zmiksowałem. Mieszankę dodawałem stopniowo mieszając farsz. Potem tylko wystarczy 4 godziny pomęczyć zelmera i skręcić 14 cm batony. Jeszcze święta na dobre się nie zaczęły, a już mam zamówienia na powtórkę. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Mają apetyt te Twoje sępy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/#findComment-108026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 W ostatniej chwili musiałem zrobić białą dla moich "sępów" Soli to tak prawie dałeś w "normie " jednak pieprzu to malutko . Wyszło 0,5 grama /kilogram farszu . boczek sito 0,8, podgardle sito 0,6 i wołowina 0,3. Sitka to rozumiem : 8 , 6 ,3 milimetry Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/#findComment-108027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 andrzej k, Pieprzu dałem prawie 4 gr na kg farszu. Wagę sprawdziłem i do 10 gr nic nie pokazuje. Policzyłem teraz z danych na opakowaniu. Łącznie było 120 gr. Chili przyprawa do żeberek uzupełniła smak dostatecznie i podnosi smak mięsa i "gubi" smak tłuszczu. W sumie żadna przyprawa nie przebijała i nie powodowała dominacji smakowej. I to jest to co "sępy" lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3997-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-mojego-le%C5%9Bnego-przepisu/#findComment-108056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.