Indiana22 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 jako ze cukier to podstawa slodkich wypieków moje pytanie kieruje wlasnie do was.......a wiec, czy mozliwe jest wyprodukowanie cukru domowymi sposobami :question: z góry dziekuje :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Po pierwsze jakiego cukru?Po drugie jest to możliwe ale nieopłacalne i czasochłonne. Możesz zrobić słód. Następnie go zmielić, zatrzeć, odfiltrować łuskę i odparować wodę aż uzyskasz coś o konsystencji miodu. Możliwe do wykonania ale czasochłonne. Ps. produkt jest słodki i smaczny.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 myślę, że najłatwiej będzie zrobić "miód" z buraków, który niegdyś stosowało się jako cukier lub dodatek do ciast, nalewk itp. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Pamiętam że moja mama w latach czterdziestych po wojnie gotowała coś z buraków cukrowych co używała do słodzenia, ale co i jak to niestety nie pamiętam jako że dzieckiem jeszcze wtedy byłem. Wiem tylko że było to diabelnie praco- i czasochłonne. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Moja także to robiła, a własciwie pomagała swojej. Postaram sie dowiedzieć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Technologia produkcji cukru z buraków cukrowych w cukrowniach składa się z kolejnych procesów: pokrojone korzenie (tzw. krajanka) ługuje się wodą w temperaturze 75-85 °C. Otrzymany w ten sposób sok zawiera ok. 15% cukru. W celu oczyszczenia poddaje się go najpierw procesowi nawapniania, a następnie saturacji. Po odfiltrowaniu wytrąconych zanieczyszczeń sok zagęszcza się w wyparkach aż do wykrystalizowania surowego cukru, który następnie poddaje się rafinacji polegającej na rozpuszczeniu go w wodzie, odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego, powtórnym odparowaniu, odwirowaniu i suszeniu. Odciek, który pozostaje nazywa się melasą. Zgodnie z polską normą cukier biały zawiera nie mniej niż 99,80% sacharozy, cukier rafinowany – powyżej 99,85%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indiana22 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 chodzilo by mi wlasnie o wskazuwi na temat tego ,,cukru'' o ktorym mowia frapio i maxell.... chodzi mi o cos takiego co mozna dodac wlasnie np. do wina zamiast normalnego cukruaha i jeszcze jedno czy taki cukier jest choc troche zdrowszy od normalnego :question: dzieki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Indiana22, ale smak takiego cukru niespecjalny( z zanieczyszczeniami może być mniej słodki).Zapach to wysłodki. Jako dziecko jadłem ciasto robione z buraków cukrowych dla mnie niesmaczne. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Tutaj masz instrukcje obsługi jeżeli chodzi o syrop z buraków Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indiana22 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 wlasnie o to mi chodzilo, wielkie dziekiaha jeszcze jedno pytanie tym razem o sok brzozowy... pamieta ktos ile ma procent cukru, moze ktos zna jakies przepisy z jego udzialem :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 chyba coś koło 1 % max 2,5% ale pewny nie jestem.Podobno da się uzyskać do 10g cukru z litra. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.