Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze jakiego cukru?

Po drugie jest to możliwe ale nieopłacalne i czasochłonne.

Możesz zrobić słód. Następnie go zmielić, zatrzeć, odfiltrować łuskę i odparować wodę aż uzyskasz coś o konsystencji miodu. Możliwe do wykonania ale czasochłonne.

Ps. produkt jest słodki i smaczny.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108109
Udostępnij na innych stronach

myślę, że najłatwiej będzie zrobić "miód" z buraków, który niegdyś stosowało się jako cukier lub dodatek do ciast, nalewk itp.
Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108129
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam że moja mama w latach czterdziestych po wojnie gotowała coś z buraków cukrowych co używała do słodzenia, ale co i jak to niestety nie pamiętam jako że dzieckiem jeszcze wtedy byłem. Wiem tylko że było to diabelnie praco- i czasochłonne.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108171
Udostępnij na innych stronach

Moja także to robiła, a własciwie pomagała swojej. Postaram sie dowiedzieć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108173
Udostępnij na innych stronach

Technologia produkcji cukru z buraków cukrowych w cukrowniach składa się z kolejnych procesów: pokrojone korzenie (tzw. krajanka) ługuje się wodą w temperaturze 75-85 °C. Otrzymany w ten sposób sok zawiera ok. 15% cukru. W celu oczyszczenia poddaje się go najpierw procesowi nawapniania, a następnie saturacji. Po odfiltrowaniu wytrąconych zanieczyszczeń sok zagęszcza się w wyparkach aż do wykrystalizowania surowego cukru, który następnie poddaje się rafinacji polegającej na rozpuszczeniu go w wodzie, odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego, powtórnym odparowaniu, odwirowaniu i suszeniu. Odciek, który pozostaje nazywa się melasą. Zgodnie z polską normą cukier biały zawiera nie mniej niż 99,80% sacharozy, cukier rafinowany – powyżej 99,85%.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108186
Udostępnij na innych stronach

chodzilo by mi wlasnie o wskazuwi na temat tego ,,cukru'' o ktorym mowia frapio i maxell.... chodzi mi o cos takiego co mozna dodac wlasnie np. do wina zamiast normalnego cukru

aha i jeszcze jedno czy taki cukier jest choc troche zdrowszy od normalnego :question:

dzieki wszystkim za odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108197
Udostępnij na innych stronach

Indiana22, ale smak takiego cukru niespecjalny( z zanieczyszczeniami może być mniej słodki).Zapach to wysłodki. Jako dziecko jadłem ciasto robione z buraków cukrowych dla mnie niesmaczne.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108199
Udostępnij na innych stronach

wlasnie o to mi chodzilo, wielkie dzieki

aha jeszcze jedno pytanie tym razem o sok brzozowy... pamieta ktos ile ma procent cukru, moze ktos zna jakies przepisy z jego udzialem :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4004-poradadomowy-cukier/#findComment-108335
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.