Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Witam serdecznie , na początku chciałbym powitać wszystkich użytkowników strony , od jakiegoś czasu jestem jej wiernym czytelnikiem , mam już na koncie sporo wyrobów mam tylko problem z wędzeniem , do tej pory wędziłem u kolegi ale zapragnąłem mieć swoją i zbudowałem takiego blaszaka . Problemy są następujące - wędzonki mają kwaśny posmak , czarny kolor który można zmyć pod wodą , nieprzyjemny ostry zapach (spalenizna). Z kilku artykułów które przeczytałem rozumiem że problem polega na nieprawidłowym przepływie dymu przez komore , a właściwie braku przepływu dymu , on się po prostu kłębi w komorze. bardzo proszę przyjazne dusze aby wytłumaczyli jak dziecku co konkretnie zrobić z wędzarką żeby więcej nie wyrzucać mięska.Z góry dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

przeczytałem wiele artykułów o kwaśnych wędzonkach , i w żadnym nie znalazłem pomocy .Przypadek

"szalona_szynka " jest zupełnie inny tam mięsko się po prostu zepsuło przy peklowaniu , ja zawszę po peklowniu część mięska piekę w piekarniku i jest super a, kwaśne stają się podczac wędzenia . ale dziękuję Tim.

 

[ Dodano: Wto 06 Kwi, 2010 21:57 ]

Z tym osuszaniem to właśnie nie jestem pewien czy robię to prawidłowo , wkładam drzewa do pełna w piecyku czekam aż się wypali i w piecyku jest żar i wtedy wkładam kije z mięskiem . i tak sobie wiszą dopuki komora nie zaczyna stygnąc 20-30 min

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108237
Udostępnij na innych stronach

Kwaśne wędzonki to moja specjalność :)

 

Możesz w skrócie opisać czynności przed i w czasie wędzenia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108238
Udostępnij na innych stronach

przeczytałem wiele artykułów o kwaśnych wędzonkach ,

Nie czytaj za wiele, tylko przez pierwsze pół godziny postaraj się, by do wędzarni dochodziło ciepło bez dymu, potem dym. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108239
Udostępnij na innych stronach

i tak sobie wiszą dopuki komora nie zaczyna stygnąc 20-30 min

Muszą być suche nie robi się osuszania na czas tylko do skutku , przy otwartej wędzarni , jak największym ruchu powietrza .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108240
Udostępnij na innych stronach

dziękuję koledzy spróbujemy - większy komin , mniej mięska , fajerka uchylona . pozdrawiam

I może być to samo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108252
Udostępnij na innych stronach

tylko przez pierwsze pół godziny postaraj się, by do wędzarni dochodziło ciepło bez dymu

Czasem może być za krótko :wink:

Muszą być suche nie robi się osuszania na czas tylko do skutku , przy otwartej wędzarni , jak największym ruchu powietrza .

Ostatnie moje dwa wędzenia to : osuszanie ponad dwie godziny i dwie godziny wędzenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108269
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.