banan2306 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Witam serdecznie , na początku chciałbym powitać wszystkich użytkowników strony , od jakiegoś czasu jestem jej wiernym czytelnikiem , mam już na koncie sporo wyrobów mam tylko problem z wędzeniem , do tej pory wędziłem u kolegi ale zapragnąłem mieć swoją i zbudowałem takiego blaszaka . Problemy są następujące - wędzonki mają kwaśny posmak , czarny kolor który można zmyć pod wodą , nieprzyjemny ostry zapach (spalenizna). Z kilku artykułów które przeczytałem rozumiem że problem polega na nieprawidłowym przepływie dymu przez komore , a właściwie braku przepływu dymu , on się po prostu kłębi w komorze. bardzo proszę przyjazne dusze aby wytłumaczyli jak dziecku co konkretnie zrobić z wędzarką żeby więcej nie wyrzucać mięska.Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 powinieneś zrobić szerszy komin aby dym mógł uciekać z komory, a czy osuszasz wędzonki przed wędzeniem Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Witam.I poczytaj.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan2306 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 przeczytałem wiele artykułów o kwaśnych wędzonkach , i w żadnym nie znalazłem pomocy .Przypadek "szalona_szynka " jest zupełnie inny tam mięsko się po prostu zepsuło przy peklowaniu , ja zawszę po peklowniu część mięska piekę w piekarniku i jest super a, kwaśne stają się podczac wędzenia . ale dziękuję Tim. [ Dodano: Wto 06 Kwi, 2010 21:57 ] Z tym osuszaniem to właśnie nie jestem pewien czy robię to prawidłowo , wkładam drzewa do pełna w piecyku czekam aż się wypali i w piecyku jest żar i wtedy wkładam kije z mięskiem . i tak sobie wiszą dopuki komora nie zaczyna stygnąc 20-30 min Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Kwaśne wędzonki to moja specjalność Możesz w skrócie opisać czynności przed i w czasie wędzenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 przeczytałem wiele artykułów o kwaśnych wędzonkach , Nie czytaj za wiele, tylko przez pierwsze pół godziny postaraj się, by do wędzarni dochodziło ciepło bez dymu, potem dym. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 i tak sobie wiszą dopuki komora nie zaczyna stygnąc 20-30 min Muszą być suche nie robi się osuszania na czas tylko do skutku , przy otwartej wędzarni , jak największym ruchu powietrza . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Czy tam na górze przyciśnięta cegłą jest fajerka.Ja w swojej kozie przez prawie całe wędzenie fajerkę mam do połowy odsuniętą. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Proponuję , by oprócz porad kolegów (dobre) wkładać mniej wędlin jednorazowo - bo tam masz zapakowane na full i się to trochę "dusi". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan2306 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 dziękuję koledzy spróbujemy - większy komin , mniej mięska , fajerka uchylona . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 dziękuję koledzy spróbujemy - większy komin , mniej mięska , fajerka uchylona . pozdrawiam I może być to samo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 tylko przez pierwsze pół godziny postaraj się, by do wędzarni dochodziło ciepło bez dymuCzasem może być za krótko :wink: Muszą być suche nie robi się osuszania na czas tylko do skutku , przy otwartej wędzarni , jak największym ruchu powietrza .Ostatnie moje dwa wędzenia to : osuszanie ponad dwie godziny i dwie godziny wędzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4008-pomocy/#findComment-108269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.