Marcel Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Robiłem kiełbasę wg przepisu Dziadka, pierwszą kiełbasę w życiu i chyba z tego szczęścia coś padło mi na oczy i wbiłem sobie do łba że Dziadek pekluje zmielone mięso (artykuł o robieniu kiełbasy) a tymczasem jak przyjrzałem się przed chwilą mięso jest tylko drobno pocięte a mielenie to następny proces po peklowaniu. Ja niestety zrobiłem odwrotnie :blush: :rolleyes: czyli zmieliłem, dodałem peklosoli i wymieszałem. No i teraz pytanie czy coś z tego będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Oczywiście że się nic nie stanie,normalnie możesz robić kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 No i teraz pytanie czy coś z tego będzie? Możesz spokojnie skrócić czas peklowania do doby, będzie dobrze. A pozostałe czynności wykonaj zgodnie z przepisem. Najpierw czytać i zrozumieć - potem robić. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Ufff... dzięki wielkie, uspokoiliście mnie. Myślałem że to już falstart na początku kariery domowego zadymiacza A mam jeszcze pytanie, czy lepiej jest kiełbasę sparzyć czy też przypiec w końcowej fazie wędzenia? Która jest trwalsza i jak długo można ją przechowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Podepnę się pod ten temat: a ja nie wiem czemu mięso przeznaczone na kiełbasę peklujemy pokrojone na kawałki a nie zmielone już docelowo na odpowiednich sitkach. Jest to jakoś umotywowane technologicznie? Jaki wpływ na wyrób finalny może mieć taki sposób postępowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strudel Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Najpierw czytać i zrozumieć - potem robić.a kiedy robiłeś swoją pierwszą kiełbaske ? jest takie przysłowie "zapomniał wół jak..." ... ja rozumiem stres kolegi,osobiście dłłłługo nie śpie i notatki przeglądam przed peklowaniem i jeszcze dzień po :grin: ale jak narazie w 90% było ok. :thumbsup: Marcel dasz rade !!! a na marginesie to polecam wizytę w SDM Cytuj pozdrawiam Paweł W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Najpierw czytać i zrozumieć - potem robić. jest takie przysłowie "zapomniał wół jak..." ... ja rozumiem stres kolegi To dobrze, że ta pomyłka była mało brzemienna w skutkach Ale czasami stres może być dużo większy jak się sp...y ze 20kg mięsa (wiem coś o tym :grin: ) a na poprawkę nie ma czasu :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 muszę dać radę bo sąsiad ze śmiechu padnie SDM? ach już wiem :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Podepnę się pod ten temat: a ja nie wiem czemu mięso przeznaczone na kiełbasę peklujemy pokrojone na kawałki a nie zmielone już docelowo na odpowiednich sitkach. Jest to jakoś umotywowane technologicznie? Jaki wpływ na wyrób finalny może mieć taki sposób postępowania? Robię tak jak piszesz i różnic nie widzę bo niby gdzie miała by ona powstać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 a kiedy robiłeś swoją pierwszą kiełbaske ? jest takie przysłowie "zapomniał wół jak. Do woła to mi daleko, oseskiem jestem... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 miro, dziękuję za Twoją odpowiedź. Też i ja sobie tak myślałem. Ale może ktoś mi napisze dlaczego przepisy tak mówią? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Mnie sie jakos uwidzialo peklowanie-solenie osobno zklasyfikowanego miesa krojonego w kostke, paski i co sie da gdzie wykroic i to moze pierwszy powod peklowania miesa w kawalkach.Po 24 h mielenie osobno i pozostawiam na nastepne 24 h + - do lepszego przepeklowania - solenia moje przekonanie :grin: .Mysle ze mieso mielone po 24 h jest OK szczegolnie z peklosola czy sola gorzej bez niczego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jest powód - większe rozdrobnienie to większy kontakt z tlenem a co za tym idzie większe ryzyko wprowadzenia drobnoustrojów do niezabezpieczonego jeszcze mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jest powód - większe rozdrobnienie to większy kontakt z tlenem a co za tym idzie większe ryzyko wprowadzenia drobnoustrojów do niezabezpieczonego jeszcze mięsaMysle ze mieso mielone zapeklowane czy solone w czasie 24 h przed robieniem kielbas nie wplynie niekorzystanie na nasze wyroby czy zdrowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Poza tym, co napisał Abratek, mięso cały czas "kruszeje", przez co staje sie smaczniejsze i bardziej delikatne.W warunkach domowych możemy sie bawić w ten sposób, jednak w przemysłowych już nie. Tam mięso peklowane jest wg rodzajów i klas, co pozwala na wykorzystanie go do róznorakiej produkcji (rózne oczka siatek w wilkach). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 jest powód - większe rozdrobnienie to większy kontakt z tlenem a co za tym idzie większe ryzyko wprowadzenia drobnoustrojów do niezabezpieczonego jeszcze mięsa A przy tym BARWA - im większy kontakt z tlenem, tym mięso bardziej się utlenia zmieniając kolor na bardziej szary. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.