Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem kiełbasę wg przepisu Dziadka, pierwszą kiełbasę w życiu i chyba z tego szczęścia coś padło mi na oczy i wbiłem sobie do łba że Dziadek pekluje zmielone mięso (artykuł o robieniu kiełbasy) a tymczasem jak przyjrzałem się przed chwilą mięso jest tylko drobno pocięte a mielenie to następny proces po peklowaniu. Ja niestety zrobiłem odwrotnie :blush: :rolleyes: czyli zmieliłem, dodałem peklosoli i wymieszałem. No i teraz pytanie czy coś z tego będzie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/
Udostępnij na innych stronach

No i teraz pytanie czy coś z tego będzie?

Możesz spokojnie skrócić czas peklowania do doby, będzie dobrze. A pozostałe czynności wykonaj zgodnie z przepisem. Najpierw czytać i zrozumieć - potem robić. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108346
Udostępnij na innych stronach

Ufff... dzięki wielkie, uspokoiliście mnie. Myślałem że to już falstart na początku kariery domowego zadymiacza :)

 

A mam jeszcze pytanie, czy lepiej jest kiełbasę sparzyć czy też przypiec w końcowej fazie wędzenia? Która jest trwalsza i jak długo można ją przechowywać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108387
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod ten temat: a ja nie wiem czemu mięso przeznaczone na kiełbasę peklujemy pokrojone na kawałki a nie zmielone już docelowo na odpowiednich sitkach. Jest to jakoś umotywowane technologicznie? Jaki wpływ na wyrób finalny może mieć taki sposób postępowania?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108389
Udostępnij na innych stronach

Najpierw czytać i zrozumieć - potem robić.

a kiedy robiłeś swoją pierwszą kiełbaske ? jest takie przysłowie "zapomniał wół jak..." :)... ja rozumiem stres kolegi,osobiście dłłłługo nie śpie i notatki przeglądam przed peklowaniem i jeszcze dzień po :grin: ale jak narazie w 90% było ok. :thumbsup: Marcel dasz rade !!! a na marginesie to polecam wizytę w SDM

pozdrawiam :)

Paweł W.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108392
Udostępnij na innych stronach

Najpierw czytać i zrozumieć - potem robić.

jest takie przysłowie "zapomniał wół jak..." :)... ja rozumiem stres kolegi

To dobrze, że ta pomyłka była mało brzemienna w skutkach :cool: Ale czasami stres może być dużo większy jak się sp...y ze 20kg mięsa (wiem coś o tym :grin: ) a na poprawkę nie ma czasu :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108397
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod ten temat: a ja nie wiem czemu mięso przeznaczone na kiełbasę peklujemy pokrojone na kawałki a nie zmielone już docelowo na odpowiednich sitkach. Jest to jakoś umotywowane technologicznie? Jaki wpływ na wyrób finalny może mieć taki sposób postępowania?

Robię tak jak piszesz i różnic nie widzę bo niby gdzie miała by ona powstać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108401
Udostępnij na innych stronach

a kiedy robiłeś swoją pierwszą kiełbaske ? jest takie przysłowie "zapomniał wół jak.

Do woła to mi daleko, oseskiem jestem... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108402
Udostępnij na innych stronach

Mnie sie jakos uwidzialo peklowanie-solenie osobno zklasyfikowanego miesa krojonego w kostke, paski i co sie da gdzie wykroic i to moze pierwszy powod peklowania miesa w kawalkach.

Po 24 h mielenie osobno i pozostawiam na nastepne 24 h + - do lepszego przepeklowania - solenia moje przekonanie :grin: .

Mysle ze mieso mielone po 24 h jest OK szczegolnie z peklosola czy sola gorzej bez niczego.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108429
Udostępnij na innych stronach

jest powód - większe rozdrobnienie to większy kontakt z tlenem a co za tym idzie większe ryzyko wprowadzenia drobnoustrojów do niezabezpieczonego jeszcze mięsa
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108431
Udostępnij na innych stronach

jest powód - większe rozdrobnienie to większy kontakt z tlenem a co za tym idzie większe ryzyko wprowadzenia drobnoustrojów do niezabezpieczonego jeszcze mięsa

Mysle ze mieso mielone zapeklowane czy solone w czasie 24 h przed robieniem kielbas nie wplynie niekorzystanie na nasze wyroby czy zdrowie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108433
Udostępnij na innych stronach

Poza tym, co napisał Abratek, mięso cały czas "kruszeje", przez co staje sie smaczniejsze i bardziej delikatne.

W warunkach domowych możemy sie bawić w ten sposób, jednak w przemysłowych już nie. Tam mięso peklowane jest wg rodzajów i klas, co pozwala na wykorzystanie go do róznorakiej produkcji (rózne oczka siatek w wilkach).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108446
Udostępnij na innych stronach

jest powód - większe rozdrobnienie to większy kontakt z tlenem a co za tym idzie większe ryzyko wprowadzenia drobnoustrojów do niezabezpieczonego jeszcze mięsa

 

A przy tym BARWA - im większy kontakt z tlenem, tym mięso bardziej się utlenia zmieniając kolor na bardziej szary.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4012-moja-kie%C5%82basa-o-ile-wyjdzie/#findComment-108447
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.