Skocz do zawartości

Marcela pierwsza kiełbasa :)


Rekomendowane odpowiedzi

Źle ułożona receptura- 33% mięs ścięgnistych, tłuszcz to tylko powyżej 10% . Jedna uwaga nie ma określenia woł kl III chuda . Wol kl III to mięso tłuste przerośnięte łojem. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-111373
Udostępnij na innych stronach

Pewnie masz rację, w każdym razie wołowina to były okrawki i była ścięgnista. Łój usunąłem. Cóż myślałem, że mięso klasy III to mięso ścięgniste. Ale to chyba nie jest przyczyną kiepskiego wyglądu?

Mięso kl II tak na oko miało ze co 40 % tłuszczu więc skąd te 10 % w całości?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-111376
Udostępnij na innych stronach

Misza, Witam

Opłukałeś po parzeniu we wrzątku.Po parzeniu na jelitach zostaje tłuszcz.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-111398
Udostępnij na innych stronach

Olcha, z małym dodatkiem jabłoni. Wędzę na nim szynnki, balerony, boczki itd i nigdy barwa nie budzi zastrzeżeń.

 

Nie nie płukałem, ale a na powierzchni nie wyczuwam tłuszczu - kiełbasa jest jakby... matowa. Po wyciągnięciu z wędzarni była podejrzanie jasna, po parzeniu trochę ściemniała. Myślę, że to może być kwestia braku wysuszenia. Kiełbasa była zimna i niestety trochę się spociła w wędzarni. W tym dniu też była bardzo wysoka wilgotność powietrza :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-111411
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa była zimna i niestety trochę się spociła w wędzarni. W tym dniu też była bardzo wysoka wilgotność powietrza :cry:

Myślę że już sobie odpowiedziałeś . Moim zdaniem , kiełbaska była za mało osuszona i dlatego uwędziłeś na "blado " .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-111414
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.