tim Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Ciasto (na 25szt) 3 szkl maki pszennej 1 kostka zimnej margaryny 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 2 żółtka dodatki mak, białko z jajek Mąkę, margarynę siekamy nożem, dodajemy żółtka i śmietanę wyrabiamy tak aby ciasto odchodziło od ręki (w razie konieczności dosypujemy mąki) i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką od babeczek(ja używam przyrządu do wykrawania pierogów)kapelusze grzybków i szklanką tyle samo spodków w których wycinam otwór na nóżkę grzybka. Z pozostałych skrawków wykonujemy cienki rulon i kroimy na tyle kawałków ile będzie grzybków. Kapelusze obklejamy na zewnętrznych stronach foremek i nakłuwamy, nóżki maczamy w białku i maku oraz spody pieczemy na blaszce. Krem (na 50szt) 1 litr mleka 4 żółtka (niekoniecznie) 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szk. cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny (można zastąpić masłem) Gotujemy 3/4l. mleka z cukrem waniliowym, wlewamy budyń wymieszany z mąkami i resztą mleka. Zimną masę ucieramy z żółtkami, margaryną i cukrem.Krem wkładamy do kapeluszy, dociskamy spodkami i wkładamy nóżki. Jeżeli chcemy kapelusze polać polewą czekoladową lub polukrować to łatwiej to zrobić zanim ponadziewamy kapelusze masą. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4217-ciastkagrzybki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Witam ! Piękne Grzybki nie powiem :thumbsup: Łasuch Ze Mnie od urodzenia hehehe, ale nie wpadłbym na to żeby foremki odwrotnie użyć ... Jest sposób i to naprawdę dobry na powiększenie formy na masę budyniową, śmietankową itp. Trzeba będzie takie grzybki zrobić, bo lasy w grzybki nie są teraz obfite :grin: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4217-ciastkagrzybki/#findComment-114158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Czerwca 2010 A tutaj z polewą czekoladową Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4217-ciastkagrzybki/#findComment-115696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Nie powiem..dużo pracy..ale efekt rewelacyjny :clap: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4217-ciastkagrzybki/#findComment-115704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam ! Tim masz pozytywne parcie na ''Grzybki'' wygląd niesamowity nic tylko pozazdrościć ...Niejeden by się oszukał hehehe i stwierdził że są z lasu :grin: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4217-ciastkagrzybki/#findComment-115711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontifexmaximus Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2011 dla mnie bomba i pycha - pozdrawiam :clap: Cytuj ARTUR Z. - Pontifexmaximus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4217-ciastkagrzybki/#findComment-174216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.