arkadiusz Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Października 2010 A czemuż to "drugi koniec"?.Moim zdaniem najlepsza wędzarnia to taka wędzarnia gdzie temperaturę i gęstość dymu reguluje się poprzez otwieranie i zamykanie paleniska i dachu a nie szybrami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Października 2010 Ano drugi , bo pierwszy to dolot ( czyli kanał dymowy o który pytała anerka )Żeby nie było ,że jestem przeciwny Twojemu pomysłowi z otwieranym dachem , ja również mam dach otwierany, wspomagany dwoma amorkami od poloneza...http://img8.imageshack.us/img8/5963/zdjcie0013ye.jpg Bez urazy , pozdrawiam serdecznie Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Października 2010 Wszystko zależy jak na to spojrzeć.Czy od strony paleniska ,czy od wędzarni.Przyjmuje się że kanał dymowy powinien być jak najszerszy min 200.Ja się przyznam bez bicia ,że mam 130 i też się wędzi.O urazie'nie ma mowy.Normalna wymiana poglądów Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Października 2010 Moim zdaniem najlepsza wędzarnia to taka wędzarnia gdzie temperaturę i gęstość dymu reguluje się poprzez otwieranie i zamykanie paleniska i dachu a nie szybrami.No właśnie, o tym mówił mi już DZIADEK ale będzie z tym trochę więcej kłopotu. A alternatywnie - komin, czy naprawdę jest gorszy i jakie ew. powinny być jego wymiary? A samo palenisko lepiej zrobić większe? Materiał przygotowany, fundament już jest, dzisiaj kupiłam na złomie drzwiczki od pieca w dobrym stanie.Rura spiro jako kanał dymowy. Wszystko ma być obudowane pustakami /te mam od kiedyś tam/i ocieplone wełną mineralną, którą też posiadam,palenisko też z pustaków wyłożone płytkami szamotowymi. Dziękuję Wam wszystkim za dotychczasowe rady i proszę o więcej. Pozdrawiam.anerka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Października 2010 Komin min 200 ,ale zastanów się jednak nad otwieranym dachem bo mogą być problemy ze skroplinami.Palenisko jak największe jakie możesz zrobić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Października 2010 arkadiusz, Bardzo dziękuję a nad dachem pomyślę, bo jutro muszę podjąć ostateczną decyzję.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Października 2010 firlus, Zrobiłeś standardowe posunięcie początkującego amatora wędzonek. Zanim zrobisz następny krok z podpowiedzi lub sam narazisz się na dalsze przeróbki, przeczytaj troszkę literatury - postów i pomyśl co chcesz osiągnąć. Proponuję od przeczytania: 1. Wszystko o drewnie do wędzenia. 2. Temperatury wędzenia. 3. Piroliza drewna. 4. Budowa wędzarni i jakie należy spełnić warunki. 5. Zasady wędzenia. Wszystkie informacje znajdziesz na forum i przy okazji dużo się nauczysz, dla własnego zdrowia. Jak już będziesz mieć gotową wędzarnię, powtórz proces dotyczący wyrobów. Jeżeli chcesz tkwić w dołach i konstrukcjach takich jak przedstawiłeś na fotkach i doprowadzić do używalności to zapomnij o zdrowej żywności. Wytworzysz furfural i dioksyny czyli silne związki kancerogenne. Spowodowane jest to wysoką temperaturą spalania i silnym schłodzeniem spalin w kanale i szafce metalowej. Wędzarnia źle skonstruowana, jest potężna fabryką substancji nie pożądanych i trujących. Poświęć trochę czasu na naukę!!! :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Października 2010 dachem pomyślę, bo jutro muszę podjąć ostateczną decyzję Koniecznie pomyśl a zobaczysz jakie są korzyści takiego rozwiązania.Ja innej bym nie zrobil jak tylko z otwieranym dachem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Października 2010 Witam, też jestem w trakcie budowy (do tej pory była to beczka z kanałem z kamionki fi 150 dł ca 1.5m. Teraz wylałem fundament na którym stanie komora dymowa drewniana, oczywiście z otwieranym dachem (lekcja odrobiona). Przeczytałem wszystko powyżej lecz nie znalazłem informacji na temat dlugości kanału. Planuję w piątek wykonać kanał. Mam jedną rurę kamionkową 1,5m i rurę stalową dł 1,0 wszystko fi 150. Zamierzałem zrobić kanał z obydwóch rur czyli 2,5m długości. Teraz mam wątpliwości, czy nie za długi. Spad w kierunku paleniska mam spory (ca 30cm na metrze)Jeszcze nie wiem jaka wysoka będzie komora, ale podstawie będzie to 60cm x 60cm.Za rady z góry dziękuję Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Października 2010 Mam jedną rurę kamionkową 1,5m i rurę stalową dł 1,0 wszystko fi 150. Zamierzałem zrobić kanał z obydwóch rur czyli 2,5m długości. Teraz mam wątpliwości, czy nie za długi. Spad w kierunku paleniska mam spory (ca 30cm na metrze) Jeszcze nie wiem jaka wysoka będzie komora, ale podstawie będzie to 60cm x 60cm. Za rady z góry dziękuję Witam , uważam ,że o dużo za długi. Powinieneś , tak dobrać długość kanału aby przy niskiej temp. spalania drewna w palenisku mieć możliwość uzyskania temp. w przedziale 30- 90 st. C Nie powinno być tak ,żeby do uzyskania temp. w granicach 70-90 st.C np. do dopiekania wędlin nie można tego osiągnąć inaczej , jak tylko drogą zwiększenia masy paliwa (drewna ) oraz zwiększonego przepływu ( cugu ) , gdyż są to nie pożądane warunki spalania. Bardzo dobrym ( pozytywnym ) przykładem jest tu konstrukcja Andyandego . Gdybyś miał możliwość przeprowadzenia symulacji i przy różnych długościach kanału dokonać pomiaru temp. w komorze, ( nawet prowizorka ) mógłbyś dobrać odpowiednią długość do pojemności swojej komory. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Października 2010 Sądzę ,że 2m wystarczy.Ja swoją drewnianą mogę rozgrzać do 150°C i nie jest to ostatnie słowo.Komorę mam nieco większą bo 70x70x120. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Października 2010 arkadiusz, Średnio palenisko posiada moc około kilku KW to nie jest problem nagrzać tak małą komorę, ale na żarze tlić drewno i posiadać temperaturę do do 90 st latem i zimą, spalając małe ilości drewna. Nagrzewając do 150 st komorę przy długości kanału 2m osiągasz znaczne temperatury w palenisku i tu zaczynają się problemy natury zdrowotnej. [ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 20:28 ] Bogdan1947, Kanał dymny nie służy do schładzania temperatury dymu, a przede wszystkim jest separatorem przed bezpośrednim płomieniem i przed spalaniem kapiących tłuszczy. Regulacje temperatury należy przeprowadzać samym paleniskiem - dopływem powietrza i ilością żaru, opału. Tej rzeczy musisz się nauczyć i poznać własna konstrukcję. Szybry są dobre przy zmianie wsadu i małych regulacji. Silne schładzanie dymu i regulowanie szybrami na rozpalonych paleniskach jest nie wskazane ze względu na liczne szkodliwe substancje powstałe w skutek złego spalania opału i przemiany chemiczne występujące w dalszym procesie schładzania. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Października 2010 zaczynają się problemy natury zdrowotnej. Ale to była tylko próba.Utrzymanie w mojej temperatury jest wręcz wzorcowe,Każdą jaką chcę na żarze z mała ilością drewna w palenisku i regulacją drzwiczkami paleniska i otwieranym dachem bez szybrów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Października 2010 arkadiusz, To super! że tylko próba, ale musisz uważać na spalanie opału bo chyba posiadasz w wędzarni niezły ciąg. Szybkość i wysoka temperaturę można uzyskać w drewnianych wędzarniach i zaletą jest stabilność i oszczędność opału. I jeszcze jedna ważna sprawa dotycząca drewnianych wędzarni - nie uda się zrobić kwaśnych wędzonek :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Października 2010 nie uda się zrobić kwaśnych wędzonek Szczerze mówiąc nie próbowałem ,ale wierzę na słowo :grin: .Na ciąg nie narzekam :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Października 2010 Dzięki za podpowiedzi.Kanał już zrobiony i ma dwa metry. Jedna rura kamionkowa wmurowana na stałe, druga stalowa zokopana lecz nie zamurowana. Palenisko zrobię prowizoryczne i próba, lecz to dopiero na wiosnę. Mogę to rozebrać i ewentualnie skrócić. Jeśli chodzi o szyber, to planuję go wykonać na kanale, tak aby nie ograniczał dopływu tlenu do palenia a tylko zmniejszał przekrój kanału przez co ograniczy również ciąg a co za tym idzie - temperaturę. Drzwiczki, jeśli zrobię to na pewno nie szczelne.Póki co, ciąg jest bardzo dobry. Kanał ma spadek 50cm na 2m długości. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.