Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A czemuż to "drugi koniec"?.Moim zdaniem najlepsza wędzarnia to taka wędzarnia gdzie temperaturę i gęstość dymu reguluje się poprzez otwieranie i zamykanie paleniska i dachu a nie szybrami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126468
Udostępnij na innych stronach

Ano drugi , bo pierwszy to dolot ( czyli kanał dymowy o który pytała anerka )

Żeby nie było ,że jestem przeciwny Twojemu pomysłowi z otwieranym dachem ,

ja również mam dach otwierany, wspomagany dwoma amorkami od poloneza...

http://img8.imageshack.us/img8/5963/zdjcie0013ye.jpg

 

Bez urazy ,

 

pozdrawiam serdecznie

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126473
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jak na to spojrzeć.Czy od strony paleniska ,czy od wędzarni.Przyjmuje się że kanał dymowy powinien być jak najszerszy min 200.Ja się przyznam bez bicia ,że mam 130 i też się wędzi.O urazie'nie ma mowy.Normalna wymiana poglądów

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126475
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem najlepsza wędzarnia to taka wędzarnia gdzie temperaturę i gęstość dymu reguluje się poprzez otwieranie i zamykanie paleniska i dachu a nie szybrami.

No właśnie, o tym mówił mi już DZIADEK ale będzie z tym trochę więcej kłopotu. A alternatywnie - komin, czy naprawdę jest gorszy i jakie ew. powinny być jego wymiary? A samo palenisko lepiej zrobić większe? Materiał przygotowany, fundament już jest, dzisiaj kupiłam na złomie drzwiczki od pieca w dobrym stanie.Rura spiro jako kanał dymowy. Wszystko ma być obudowane pustakami /te mam od kiedyś tam/i ocieplone wełną mineralną, którą też posiadam,palenisko też z pustaków wyłożone płytkami szamotowymi. Dziękuję Wam wszystkim za dotychczasowe rady i proszę o więcej. Pozdrawiam.anerka.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126831
Udostępnij na innych stronach

Komin min 200 ,ale zastanów się jednak nad otwieranym dachem bo mogą być problemy ze skroplinami.Palenisko jak największe jakie możesz zrobić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126838
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Bardzo dziękuję a nad dachem pomyślę, bo jutro muszę podjąć ostateczną decyzję.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126842
Udostępnij na innych stronach

firlus, Zrobiłeś standardowe posunięcie początkującego amatora wędzonek. Zanim zrobisz następny krok z podpowiedzi lub sam narazisz się na dalsze przeróbki, przeczytaj troszkę literatury - postów i pomyśl co chcesz osiągnąć. Proponuję od przeczytania:

1. Wszystko o drewnie do wędzenia.

2. Temperatury wędzenia.

3. Piroliza drewna.

4. Budowa wędzarni i jakie należy spełnić warunki.

5. Zasady wędzenia.

Wszystkie informacje znajdziesz na forum i przy okazji dużo się nauczysz, dla własnego zdrowia.

Jak już będziesz mieć gotową wędzarnię, powtórz proces dotyczący wyrobów. Jeżeli chcesz tkwić w dołach i konstrukcjach takich jak przedstawiłeś na fotkach i doprowadzić do używalności to zapomnij o zdrowej żywności. Wytworzysz furfural i dioksyny czyli silne związki kancerogenne. Spowodowane jest to wysoką temperaturą spalania i silnym schłodzeniem spalin w kanale i szafce metalowej. Wędzarnia źle skonstruowana, jest potężna fabryką substancji nie pożądanych i trujących. Poświęć trochę czasu na naukę!!! :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126856
Udostępnij na innych stronach

dachem pomyślę, bo jutro muszę podjąć ostateczną decyzję

Koniecznie pomyśl a zobaczysz jakie są korzyści takiego rozwiązania.Ja innej bym nie zrobil jak tylko z otwieranym dachem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-126860
Udostępnij na innych stronach

Witam, też jestem w trakcie budowy (do tej pory była to beczka z kanałem z kamionki fi 150 dł ca 1.5m. Teraz wylałem fundament na którym stanie komora dymowa drewniana, oczywiście z otwieranym dachem (lekcja odrobiona). Przeczytałem wszystko powyżej lecz nie znalazłem informacji na temat dlugości kanału. Planuję w piątek wykonać kanał. Mam jedną rurę kamionkową 1,5m i rurę stalową dł 1,0 wszystko fi 150. Zamierzałem zrobić kanał z obydwóch rur czyli 2,5m długości. Teraz mam wątpliwości, czy nie za długi. Spad w kierunku paleniska mam spory (ca 30cm na metrze)

Jeszcze nie wiem jaka wysoka będzie komora, ale podstawie będzie to 60cm x 60cm.

Za rady z góry dziękuję

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127146
Udostępnij na innych stronach

Mam jedną rurę kamionkową 1,5m i rurę stalową dł 1,0 wszystko fi 150. Zamierzałem zrobić kanał z obydwóch rur czyli 2,5m długości. Teraz mam wątpliwości, czy nie za długi. Spad w kierunku paleniska mam spory (ca 30cm na metrze)

Jeszcze nie wiem jaka wysoka będzie komora, ale podstawie będzie to 60cm x 60cm.

Za rady z góry dziękuję

Witam ,

 

uważam ,że o dużo za długi.

 

Powinieneś , tak dobrać długość kanału aby przy niskiej temp. spalania drewna w palenisku

mieć możliwość uzyskania temp. w przedziale 30- 90 st. C

Nie powinno być tak ,żeby do uzyskania temp. w granicach 70-90 st.C np. do dopiekania wędlin nie można tego osiągnąć inaczej , jak tylko drogą zwiększenia masy paliwa (drewna ) oraz zwiększonego przepływu ( cugu ) , gdyż są to nie pożądane warunki spalania.

Bardzo dobrym ( pozytywnym ) przykładem jest tu konstrukcja Andyandego .

Gdybyś miał możliwość przeprowadzenia symulacji i przy różnych długościach kanału dokonać pomiaru temp. w komorze, ( nawet prowizorka ) mógłbyś dobrać odpowiednią długość do pojemności swojej komory.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127750
Udostępnij na innych stronach

Sądzę ,że 2m wystarczy.Ja swoją drewnianą mogę rozgrzać do 150°C i nie jest to ostatnie słowo.Komorę mam nieco większą bo 70x70x120.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127754
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Średnio palenisko posiada moc około kilku KW to nie jest problem nagrzać tak małą komorę, ale na żarze tlić drewno i posiadać temperaturę do do 90 st latem i zimą, spalając małe ilości drewna. Nagrzewając do 150 st komorę przy długości kanału 2m osiągasz znaczne temperatury w palenisku i tu zaczynają się problemy natury zdrowotnej.

 

[ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 20:28 ]

Bogdan1947, Kanał dymny nie służy do schładzania temperatury dymu, a przede wszystkim jest separatorem przed bezpośrednim płomieniem i przed spalaniem kapiących tłuszczy. Regulacje temperatury należy przeprowadzać samym paleniskiem - dopływem powietrza i ilością żaru, opału. Tej rzeczy musisz się nauczyć i poznać własna konstrukcję. Szybry są dobre przy zmianie wsadu i małych regulacji. Silne schładzanie dymu i regulowanie szybrami na rozpalonych paleniskach jest nie wskazane ze względu na liczne szkodliwe substancje powstałe w skutek złego spalania opału i przemiany chemiczne występujące w dalszym procesie schładzania. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127758
Udostępnij na innych stronach

zaczynają się problemy natury zdrowotnej.

Ale to była tylko próba.Utrzymanie w mojej temperatury jest wręcz wzorcowe,Każdą jaką chcę na żarze z mała ilością drewna w palenisku i regulacją drzwiczkami paleniska i otwieranym dachem bez szybrów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127770
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, To super! że tylko próba, ale musisz uważać na spalanie opału bo chyba posiadasz w wędzarni niezły ciąg. Szybkość i wysoka temperaturę można uzyskać w drewnianych wędzarniach i zaletą jest stabilność i oszczędność opału. I jeszcze jedna ważna sprawa dotycząca drewnianych wędzarni - nie uda się zrobić kwaśnych wędzonek :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127776
Udostępnij na innych stronach

nie uda się zrobić kwaśnych wędzonek

Szczerze mówiąc nie próbowałem ,ale wierzę na słowo :grin: .Na ciąg nie narzekam :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127780
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi.

Kanał już zrobiony i ma dwa metry. Jedna rura kamionkowa wmurowana na stałe, druga stalowa zokopana lecz nie zamurowana. Palenisko zrobię prowizoryczne i próba, lecz to dopiero na wiosnę. Mogę to rozebrać i ewentualnie skrócić. Jeśli chodzi o szyber, to planuję go wykonać na kanale, tak aby nie ograniczał dopływu tlenu do palenia a tylko zmniejszał przekrój kanału przez co ograniczy również ciąg a co za tym idzie - temperaturę. Drzwiczki, jeśli zrobię to na pewno nie szczelne.

Póki co, ciąg jest bardzo dobry. Kanał ma spadek 50cm na 2m długości.

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4221-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85/page/2/#findComment-127792
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.