krzychu Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam wszystkich zadymiaczy!!!Mam takie pytanko,czy ktoś z Was ma może przepis na metkę i białą kiełbasę,jaką robi się w Poznaniu?Jako dziecko mieszkałem tam i do dzisiaj czuję ten smak.Sam robiłem ale to nie jest to.Mają one bardzo specyficzny smak :thumbsup: Stronkę śledze od dwóch lat i nie znalazłem tego przepisu,w necie szukałem i nic z tego,może ktoś z Poznania ma jakiś przemycony przepis?Dzięki za odpowiedż pozdrawiam wszystkich!!! Cytuj krzychu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Poczytaj tutaj http://wedlinydomowe.pl/ :smile: [ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:00 ] Po lewej stronie masz brązowe beleczki tam popatrz :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zbóju Madeju tam już szukałem chodzi mi o typowo Wielkopolską a dokładnie Poznańską,nie wiem co do niej dodają prócz majeranku ,ale smak mówię Ci extra bardzo wyrazisty i trochę ostry Dzięki!! [ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:18 ] Jeszcze jedno metka była sprzedawana w osłonkach cieńkich poliamidowych tak że raczej nie była wędzona! Cytuj krzychu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Podejrzewam krzychu, że ciężko będzie Ci odnaleść smak dzieciństwa, nawet w samym Poznaniu. Mięso już nie to, a i Twój smak z biegiem lat się zmienił. Pozdrawiam. [ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:32 ] Jedno co mi przyszło teraz do głowy to to że kiedyś dostałem od Cioci z poznańskiego świeżo wysuszony majeranek,miał on zdecydowanie inny smak i zapach od tego którego się kupuje w sklepie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Pepe liczę się z tym bo od tego czasu minęło ponad 40 lat,ale 5 lat temu byłem w Poznaniu i zakupiłem biała i metkę,od razu pod sklepem spróbowałem i w dalszym ciągu to było to!!nie wytrzymałem myślałem że języ ucieknie mi do d....... :smile: teraz mieszkam na drugim końcu i białą dowiozłem a metkę musiałem wyrzucić było bardzo ciepło,rozumiesz co czułem dzięki że się odezwałeś pozdrawiam.!!! [ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:49 ] PEPE jeszcz jedno nawet nie wiesz jak mi pomogłeś!Posiałem Mojej żonce niedawno w doniczkach bazylie rozmary i majeranek nigdy go nie próbowałem na surowo przed chwilą wziołem do ust i eureka to chyba jest to właśnie ten ostry smak!! posieje więcej i robię białą,napisze Ci co wyszło Wielkie dzięki!! :smile: Cytuj krzychu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Cieszę się jak nie wiem co. Powodzenia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.