Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy!!!Mam takie pytanko,czy ktoś z Was ma może przepis na metkę i białą kiełbasę,jaką robi się w Poznaniu?Jako dziecko mieszkałem tam i do dzisiaj czuję ten smak.Sam robiłem ale to nie jest to.Mają one bardzo specyficzny smak :thumbsup: Stronkę śledze od dwóch lat i nie znalazłem tego przepisu,w necie szukałem i nic z tego,może ktoś z Poznania ma jakiś przemycony przepis?Dzięki za odpowiedż pozdrawiam wszystkich!!!
krzychu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj tutaj http://wedlinydomowe.pl/ :smile:

 

[ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:00 ]

Po lewej stronie masz brązowe beleczki tam popatrz :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115222
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Madeju tam już szukałem chodzi mi o typowo Wielkopolską a dokładnie Poznańską,nie wiem co do niej dodają prócz majeranku ,ale smak mówię Ci extra bardzo wyrazisty i trochę ostry Dzięki!!

 

[ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:18 ]

Jeszcze jedno metka była sprzedawana w osłonkach cieńkich poliamidowych tak że raczej nie była wędzona!

krzychu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115224
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam krzychu, że ciężko będzie Ci odnaleść smak dzieciństwa, nawet w samym Poznaniu. Mięso już nie to, a i Twój smak z biegiem lat się zmienił.

 

Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:32 ]

Jedno co mi przyszło teraz do głowy to to że kiedyś dostałem od Cioci z poznańskiego świeżo wysuszony majeranek,miał on zdecydowanie inny smak i zapach od tego którego się kupuje w sklepie.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115226
Udostępnij na innych stronach

Pepe liczę się z tym bo od tego czasu minęło ponad 40 lat,ale 5 lat temu byłem w Poznaniu i zakupiłem biała i metkę,od razu pod sklepem spróbowałem i w dalszym ciągu to było to!!nie wytrzymałem myślałem że języ ucieknie mi do d....... :smile: teraz mieszkam na drugim końcu i białą dowiozłem a metkę musiałem wyrzucić było bardzo ciepło,rozumiesz co czułem :cry: dzięki że się odezwałeś pozdrawiam.!!!

 

[ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 18:49 ]

PEPE jeszcz jedno nawet nie wiesz jak mi pomogłeś!Posiałem Mojej żonce niedawno w doniczkach bazylie rozmary i majeranek nigdy go nie próbowałem na surowo przed chwilą wziołem do ust i eureka to chyba jest to właśnie ten ostry smak!! posieje więcej i robię białą,napisze Ci co wyszło Wielkie dzięki!! :smile:

krzychu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4257-metka-i-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wielkopolskapozna%C5%84ska/#findComment-115232
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.