Darino Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Kijacka lub piaszczańska kiełbasa... według mnie historia na smak :grin: Legenda ....przed wiekami, za czasów Kazimierza Wielkiego, tereny pomiędzy Krakowem i Bochnią porastał gęsty las zwany Czarnym Lasem. Drużyna królewska wyprawiała się tam na polowania, często zresztą z samym królem na czele. Razu pewnego królewska drużyna łowiecka pobłądziła w lesie i w środku nocy trafiła na małą chatkę stojącą na wzgórzu zwanym Czajna. Drewniane domostwo zajmował niejaki Lascyk (Laszcyk, Leśniak). Chcąc podjąć niespodziewanych i wygłodniałych gości jak najlepiej Lascyk wyłożył na stół pęta kiełbasy, która wędziła się pod powałą. Dla króla osiłek okazał się być zgubny. Kazimierz Wielki tak dalece zasmakował w podanym mu specjale, że odtąd żadna kiełbasa i pod żadną postacią mu nie smakowała. Nic dziwnego, że Lascyk, który następnego dnia odprowadził orszak królewski na skraj lasu, stał się ulubieńcem ochmistrza dworu, który musiał dbać o to aby na stole królewskim nigdy nie brakowało kiełbasy i innych wybornie przyrządzonych przez Lascyka. Jak zrobić takie cacko :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jak zrobić takie cacko Trzeba się przenieść w tamte czasy. :grin: Spróbujcie być dobrze wygłodniałym i nie jeść wcześniej żadnej wędliny, a wówczas każdy rodzaj kiełbasy stanie się rarytasem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Darino, Poczytaj w rozprawie o mięsiwach. Zarejestruj się na DC++ i może trochę starych przepisów ze starych druków dostaniesz. Kiełbasy w tamtym rejonie wg starych przepisów jeszcze robią. Mam na myśli Myślenice, rejon Kalwarii Zebrzydowskiej, Dobczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Andyandy dzięki :grin: Trzeba się przenieść w tamte czasy."...Szczególnie sławna była kijacka kiełbasa, wytwarzana z najprzedniejszego mięsa różnych gatunków, rozdrabnianego ciężkimi, szerokimi mieczami. Ścisłą tajemnicą otaczano zestaw ziół, którymi zaprawiano i peklowano masę mięsną oraz drewno, którego dym wędził kiełbasę. Podobnie konserwowano i zaprawiano szynki czy słoninę..." "...Tysiące wołów kończyło jednak swoją wędrówkę w Krakowie, by tutaj dokonać swego żywota..." Więc surowiec to przednia wołowina różnych gatunków. Może ktoś doradzi jaka część wołowiny najlepiej się nadaje? Jaki tłuszcz pasuje do wołowiny, czy można dać łój. Ktoś mi kiedyś powiedział, że kiełbasę wołową najlepiej peklować (w osłonkach) w solance przez 10 dni. Ale dlaczego tak? :rolleyes: Osłonki będą naturalne bydlęce :grin: Jakie "korzenie" używano w średniowieczu w Krakowie? :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Może tu coś znajdziesz ,Darino. : http://historiaswiata.com.pl/wpis/175/ Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Czerwca 2010 "...Szczególnie sławna była kijacka kiełbasa, wytwarzana z najprzedniejszego mięsa różnych gatunków, rozdrabnianego ciężkimi, szerokimi mieczami. Ścisłą tajemnicą otaczano zestaw ziół, którymi zaprawiano i peklowano masę mięsną oraz drewno, którego dym wędził kiełbasę. Podobnie konserwowano i zaprawiano szynki czy słoninę..." "...Tysiące wołów kończyło jednak swoją wędrówkę w Krakowie, by tutaj dokonać swego żywota..." Więc surowiec to przednia wołowina różnych gatunków. Może ktoś doradzi jaka część wołowiny najlepiej się nadaje? Jaki tłuszcz pasuje do wołowiny, czy można dać łój. Ktoś mi kiedyś powiedział, że kiełbasę wołową najlepiej peklować (w osłonkach) w solance przez 10 dni. Ale dlaczego tak? :rolleyes: Osłonki będą naturalne bydlęce :grin: Jakie "korzenie" używano w średniowieczu w Krakowie? :rolleyes:slyszalem ze trzeba po zapeklowaniu obrocic sie 3 razy w lewo i potem splunac przez prawe ramie (tylko nie pluc po kielbasie) bo inaczej kielbasa nie uzyska porzadanego aromatu, a wedzic powinny dziewice do lat 18 :lol: dodajac do wedzenia kwiat paproci zerwany w Noc Swietojanska. Przepraszam za moj sarkazm, moim zdaniem wtedy ludzie nie byli tak wymagajacy jak teraz, ale to napisal juz Bagno. Ot i cala tajemnica kielbasy kijeckiej i innych wyrobow z czasow sredniowiecza. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Czerwca 2010 wedzic powinny dziewice do lat 18 dodajac do wedzenia kwiat paproci zerwany w Noc Swietojanska. nie ma sprawy córka lat 16 jest, ale czy dziewica :rolleyes: Nie wierze że wszyscy ludzie w średniowieczu byli mniej wymagające jak teraz. Moż ci biedni, ale tak jest i teraz. Ci biedni kupują jak najtaniej i mają nadzieję że zaoszczędzili :mellow: Inni kupują jedzonko jak medycynę, mniej, drożej, lepszej jakości i zdrowo. Każdy musi sam wybrać :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ok..., kiebłasa kijecka musi być z wołowiny. Więc na forum znalazłem 3 receptury na kiełbaskę z mięsem wołowym- kiełbasa bełza- kiełbasa bytomska- ... zapomniałem :sad:na pewno mi się przypomni :grin:Jeszcze korzenie muszę dopasować :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ta trzecia to pewnie Bieszczadzka,bardzo smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Ta trzecia to pewnie Bieszczadzka,bardzo smaczna.Dzięki kol. ligawa miałem właśnie tą na myśli http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=347 Bieszczadzka jest teraz moim faworytem :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.