Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kijacka lub piaszczańska kiełbasa...

według mnie historia na smak :grin:

Legenda

....przed wiekami, za czasów Kazimierza Wielkiego, tereny pomiędzy Krakowem i Bochnią porastał gęsty las zwany Czarnym Lasem. Drużyna królewska wyprawiała się tam na polowania, często zresztą z samym królem na czele. Razu pewnego królewska drużyna łowiecka pobłądziła w lesie i w środku nocy trafiła na małą chatkę stojącą na wzgórzu zwanym Czajna. Drewniane domostwo zajmował niejaki Lascyk (Laszcyk, Leśniak). Chcąc podjąć niespodziewanych i wygłodniałych gości jak najlepiej Lascyk wyłożył na stół pęta kiełbasy, która wędziła się pod powałą. Dla króla osiłek okazał się być zgubny. Kazimierz Wielki tak dalece zasmakował w podanym mu specjale, że odtąd żadna kiełbasa i pod żadną postacią mu nie smakowała. Nic dziwnego, że Lascyk, który następnego dnia odprowadził orszak królewski na skraj lasu, stał się ulubieńcem ochmistrza dworu, który musiał dbać o to aby na stole królewskim nigdy nie brakowało kiełbasy i innych wybornie przyrządzonych przez Lascyka.

 

 

Jak zrobić takie cacko :rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobić takie cacko

Trzeba się przenieść w tamte czasy. :grin:

Spróbujcie być dobrze wygłodniałym i nie jeść wcześniej żadnej wędliny, a wówczas każdy rodzaj kiełbasy stanie się rarytasem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115562
Udostępnij na innych stronach

Darino, Poczytaj w rozprawie o mięsiwach. Zarejestruj się na DC++ i może trochę starych przepisów ze starych druków dostaniesz. Kiełbasy w tamtym rejonie wg starych przepisów jeszcze robią. Mam na myśli Myślenice, rejon Kalwarii Zebrzydowskiej, Dobczyc.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115569
Udostępnij na innych stronach

Andyandy dzięki :grin:

 

Trzeba się przenieść w tamte czasy.

"...Szczególnie sławna była kijacka kiełbasa, wytwarzana z najprzedniejszego mięsa różnych gatunków, rozdrabnianego ciężkimi, szerokimi mieczami. Ścisłą tajemnicą otaczano zestaw ziół, którymi zaprawiano i peklowano masę mięsną oraz drewno, którego dym wędził kiełbasę. Podobnie konserwowano i zaprawiano szynki czy słoninę..."

"...Tysiące wołów kończyło jednak swoją wędrówkę w Krakowie, by tutaj dokonać swego żywota..."

Więc surowiec to przednia wołowina różnych gatunków.

 

Może ktoś doradzi jaka część wołowiny najlepiej się nadaje?

Jaki tłuszcz pasuje do wołowiny, czy można dać łój.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że kiełbasę wołową najlepiej peklować (w osłonkach) w solance przez 10 dni. Ale dlaczego tak? :rolleyes:

Osłonki będą naturalne bydlęce :grin:

Jakie "korzenie" używano w średniowieczu w Krakowie? :rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115667
Udostępnij na innych stronach

"...Szczególnie sławna była kijacka kiełbasa, wytwarzana z najprzedniejszego mięsa różnych gatunków, rozdrabnianego ciężkimi, szerokimi mieczami. Ścisłą tajemnicą otaczano zestaw ziół, którymi zaprawiano i peklowano masę mięsną oraz drewno, którego dym wędził kiełbasę. Podobnie konserwowano i zaprawiano szynki czy słoninę..."

"...Tysiące wołów kończyło jednak swoją wędrówkę w Krakowie, by tutaj dokonać swego żywota..."

Więc surowiec to przednia wołowina różnych gatunków.

 

Może ktoś doradzi jaka część wołowiny najlepiej się nadaje?

Jaki tłuszcz pasuje do wołowiny, czy można dać łój.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że kiełbasę wołową najlepiej peklować (w osłonkach) w solance przez 10 dni. Ale dlaczego tak? :rolleyes:

Osłonki będą naturalne bydlęce :grin:

Jakie "korzenie" używano w średniowieczu w Krakowie? :rolleyes:

slyszalem ze trzeba po zapeklowaniu obrocic sie 3 razy w lewo i potem splunac przez prawe ramie (tylko nie pluc po kielbasie) bo inaczej kielbasa nie uzyska porzadanego aromatu, a wedzic powinny dziewice do lat 18 :lol: dodajac do wedzenia kwiat paproci zerwany w Noc Swietojanska.

Przepraszam za moj sarkazm, moim zdaniem wtedy ludzie nie byli tak wymagajacy jak teraz, ale to napisal juz Bagno. Ot i cala tajemnica kielbasy kijeckiej i innych wyrobow z czasow sredniowiecza.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115678
Udostępnij na innych stronach

wedzic powinny dziewice do lat 18 dodajac do wedzenia kwiat paproci zerwany w Noc Swietojanska.

nie ma sprawy córka lat 16 jest, ale czy dziewica :rolleyes:

 

Nie wierze że wszyscy ludzie w średniowieczu byli mniej wymagające jak teraz.

Moż ci biedni, ale tak jest i teraz. Ci biedni kupują jak najtaniej i mają nadzieję że zaoszczędzili :mellow:

Inni kupują jedzonko jak medycynę, mniej, drożej, lepszej jakości i zdrowo.

Każdy musi sam wybrać :grin:

 

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115680
Udostępnij na innych stronach

Ok..., kiebłasa kijecka musi być z wołowiny.

Więc na forum znalazłem 3 receptury na kiełbaskę z mięsem wołowym

- kiełbasa bełza

- kiełbasa bytomska

- ... zapomniałem :sad:

na pewno mi się przypomni :grin:

Jeszcze korzenie muszę dopasować :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115953
Udostępnij na innych stronach

Ta trzecia to pewnie Bieszczadzka,bardzo smaczna.

Dzięki kol. ligawa miałem właśnie tą na myśli

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=347

Bieszczadzka jest teraz moim faworytem :grin:

 

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4269-kijacka-kie%C5%82basa/#findComment-115966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.