Skocz do zawartości

Kochani - robimy wyroby Świąteczne !!!!


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Na zlecenie mamy robiłem, ma mniejszy zgryz ode mnie :lol: No i do koszyczka się mają zmieścić :grin:

Dziś zapeklowałem dla siebie i za dwa tygodnie znowu wędzenie, Kawałki mam nieco większe :grin: , takie na mój ząb :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62232
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

dlaczego wieszasz wędzonki na haczykach a nie od razu na kijkach :question:

A to ze względu na oszczędność miejsca w wędzarni. Pętelka na boczku powoduje, że wisi w wzdłuż kija, a jak się da haczyk, to wisi w poprzek, i wtedy więcej wchodzi. A i przewieszanie poszczególnych kawałków też łatwiejsze, nie trzeba całego kija ściągać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62234
Udostępnij na innych stronach

chudziak mieszkam obecnie na czas trwania budowy domu w bloku u teściowej i w małym pokoju mam kartony z rzeczami poustawiane od podłogi do sufitu, nie mam normalnego stołu, krzesła, nie mam gdzie drukarki postawić :sad: :grin:

pawelk3333 :grin: haczyki są bardzo ładne i podobaja mi się a na sznurku wystarczy zrobić supeł. To oczywiście kwestia przyzwyczajenia. Haczyki można stosować bezpośrednio wbite w boczek itp. :wink:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62326
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Równolegle z " Kiełbasą Szlachty z Radomska " ukręciliśmy z Tomusiem 20 kg kiełbasy - bez nazwy :tongue: ( czyli z tego co mieliśmy lub samo przypełzło :???: )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d049fdeb42d69ef3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e300e4ef9031effb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49b4a800676e12a6.html

Może do Świąt dotrzyma ?

Dzisiaj pekluję mięsko na wędzonki i robię kabanoski :wink:

c.d.n.

pozdrawiam

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62452
Udostępnij na innych stronach

( czyli z tego co mieliśmy

Fentel dopisz skład.

 

 

Na zdjęciach :

Gotowy farsz:

 

 

 

Fentel szykuje się do napełniania jelit:

 

 

 

Osadzanie:

 

 

 

Kiełbaska po wyjęciu z wędzarki:

 

 

 

Parzenie:

 

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62459
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy tydzień peklowania mija :grin:

Do zalewy nigdy nie dodawałem cukru. A z tego co wyczytałem cukier dodatkowo poprawia kruchość wędzonek.

Czy można dodać cukru w połowie procesu peklowania ( 14 dniowego) :question: I czy warto :question:

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62871
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj wędzenie boczku , pierwszy raz drewnem olchowym .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62877
Udostępnij na innych stronach

A co ty Andrzejku przeszedłeś na dietę Kwaśniewskiego.Z takim boczusiem to i ja bym chętnie się "podietował" :grin: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62878
Udostępnij na innych stronach

A co ty Andrzejku przeszedłeś na dietę Kwaśniewskiego.Z takim boczusiem to i ja bym chętnie się "podietował" :grin: :cool:

Gonzo . Od dziesięciu lat się dobrze odżywiam . Za boczusiami są dwie polędwice trochę chudsze to na zagrychę . :lol:

 

 

Pozdrawiam

 

P.S . Świnka była chowana na zbożu i pyrach :!:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-62883
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Boczek wędzony po 18 dniach peklowania metodą tradycyjną surowy

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63022
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju - oj smakowicie wygląda :rolleyes: Czy jesteś pewny że przetrwa do świąt, ja chyba bym się nie oparł :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63024
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju i nie słuchaj, jak będą Ci sie starali wmówić, że jest "na pewno zgazowany". :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63025
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dotrwa , :smile: bo uwędziłem sporo czyli cały z 1/2 świnki . Wszystkich wędzonek czyli mięska przed peklowaniem miałem 30kg . Myślę że warto kupić większą sztukę , zawsze trochę jest z takiej do przegryzienia . :tongue:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63026
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju i nie słuchaj, jak będą Ci sie starali wmówić, że jest "na pewno zgazowany". :grin:

Dzięki za ostrzeżenie :lol: nie będę słuchał :!:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63028
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, bardzo ładny boczuś :grin: Jak tak oglądam te wspaniałe Wasze wyroby, którymi się chwalicie, to aż trudno uwierzyć, że są one robione domowym sposobem. Jak z żurnala :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63033
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj po 18-tu dniach peklowania metodą tradycyjną przyszedł czas na wędzenie moich szyneczek , baleronu i polędwicy . Pogoda dzisiaj dopisała . Wędziłem tylko drewnem olchowym . http://images44.fotosik.pl/93/df072a39b2d77478m.jpg http://images47.fotosik.pl/93/daa09e175497c9ffm.jpg

 

Aniaandyego dzięki :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63046
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, jak tak możesz !!! Chyba jutro zrobię skok na Twoją lodówkę. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63054
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, jak tak możesz !!! Chyba jutro zrobię skok na Twoją lodówkę. :grin:

Lodówka w takim razie idzie drzwiami do ściany :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63055
Udostępnij na innych stronach

Uf...

Krakowska, bielska i tatrzańska osadzają się :grin:

A ja jeszcze look to forum i krótkie spanko. Od rana wędzenie, a tu godzinę odjęli :cry:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63149
Udostępnij na innych stronach

kol.Andrzeju Twoje wędzonki dla mnie to mistrzostwo. Chyba bardzo starannie przygotowane do wędzenia. Andrzej ! interesuje mnie jak te szynki peklowałeś - woda + sama peklosól ? czy oprócz peklosoli dodawałeś inne przyprawy ?

 

Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuję.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-63153
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.