Emil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Andyandy, Czy w takim razie ruszt będzie miał wpływ na parametry toksyczności ? Jaka będzie zasadnicza różnica pomiędzy tym samym paleniskiem z zastosowanym rusztem, czy bez...? Zarówno w jednym jak i drugim przypadku na temperaturę spalania będzie miała wpływ m.in ilość dostarczonego powietrza. W moim palenisku w trakcie wędzenia , drzewo się tli powoli - nad szybkością spalania, temperaturą w komorze i palenisku mam dobrą kontrolę. Zdecydowanie większą niż w przypadku wielu wiejskich wędzarni tradycyjnych, w których od wieków wędzili nasi Ojcowie i Dziadkowie nie mając zapewne elementarnej wiedzy na temat norm spalania drewna.... Oczywiście nie neguję absolutnie Twoich uwag , lecz staram się szukać logiki i te kwestie wyjaśniam sobie jedynie teoretycznie, dlatego będę bardzo wdzięczny za przekazanie sugestii, wskazanie ewentualnych zagrożeń itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Emil mam bardzo podobną wędzarnię do twojej i sprawuje się super ( nie jest to tylko moja opinia) nie mam żadnych okopceń lub kwaśnych nacieków, tak samo jak ty mam ruszt w palenisku, dzięki temu mam pełną kontrolę nad temperaturą wędzenia. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Emil mam bardzo podobną wędzarnię do twojej i sprawuje się super ( nie jest to tylko moja opinia) nie mam żadnych okopceń lub kwaśnych nacieków, tak samo jak ty mam ruszt w palenisku, dzięki temu mam pełną kontrolę nad temperaturą wędzenia. pozdrawiam. rimol, moja wędzarnia jest stosunkowo świeża, odpaliłem ją jakieś 1,5 miesiąca temu. Ale efekty są bardzo zadowalające , tak jak piszesz żadnych zacieków, kwaśnych posmaków , kolor wędzenia złocisty ( mieszam olchę ze śliwką + na koniec jałowiec ). Do tej pory na razie wędziłem pstrągi, kurczaki i polędwice wp :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Emil, Efektem spalania w niedoborze tlenu jest węgiel drzewny. tradycyjne paląc drewno uzyskujemy dużą jego ilość i węgiel żarzy się tylko do podtrzymania temperatury zapłonu - żarzenia. Spalając na ruszcie dostarczamy dużą ilość tlenu i dopalamy drewno - węgiel drzewny do końca ( na węglu drzewnym uzyskuje się najwyższe temperatury ). Pozostaje resztka popielatego popiołu. Ilością opału można utrzymać odpowiednia temperaturę, ale sam proces spalania przebiega inaczej. Dostarczamy pomimo przymkniętych drzwiczek dużo tlenu ponieważ cały ciąg przechodzi przez ruszt. Spalamy opał do góra 500 st a drewno zaczyna się palić płomieniem około 400 st poniżej się żarzy. W przypadku paleniska z rusztem i zasilanym powietrzem od dołu proces spalania jest całkowity i w dużo wyższej temperaturze. Wydziela się znacznie większa ilość niepożądanych związków. Oczywiście kontrolując odpowiednio proces spalania możemy osiągnąć cel, ale to wymaga stałej uwagi i nadzoru. Spalanie opału z rusztem w wyższej temperaturze ma na celu eliminacje osadów w kominie i zmniejszenie ilości dymu, uzyskanie większej sprawności energetycznej, więc niech Ci od kominków budują kominki nie wędzarnie, bu w tym przypadku chodzi o odwrotny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Andyandy, dzięki bardzo za dokładne wyjaśnienie tematu. Do tej pory miałem jedynie doświadczenie z wędzeniem w prostych wędzarniach z beczki z krótkim kanałem dymowym a paleniskiem najczęściej wkopanym w ziemię, zazwyczaj przykrywanym blachą ( coś jak palenisko Dziadka ). I wydaje mi się, że w takim palenisku drzewo spalało się szybciej niż w przypadku mojej nowej wędzarni. Oczywiście faktycznie przy rozpalaniu na otwartych drzwiczkach , tak jak piszesz powstaje silny ciąg przez ruszt i drzewo rozpala się błyskawicznie. Jest to wygodne np. do szybkiego rozpalenia żaru do procesu obsuszania. Natomiast przy drzwiczkach dolnych zamkniętych spalanie odbywa się bardzo powoli, umiarkowanie , a sam proces spalania w takich warunkach nie wytwarza temperatury wyższej niż w tradycyjnych wędzarniach. Nie mniej jednak to co napisałeś wydaje się bardzo ciekawe i z pewnością wykażę dużo uwagi podczas najbliższego wędzenia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Andyandy,TY chyba byłeś ,,milicjantem,, :question: tyle masz jadu w sobie :sad: koledzy proszą o pomoc,a TY piszesz że są ,,blądynkami,,Taki Jesteś KOZAK,to przyjedz na jakiś zlot,Jestem bardzo ciekaw co naprawdę potrafisz :question: Jak ktoś prosi Mnie o pomoc,to pomagam,a nie ma iść ,,po rozum do głowy,, :shock: serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 grzegorz565, spokojnie :wink: tak naprawdę to ja włożyłem kawałek kija w mrowisko, sugerując autorowi tego postu założenie rusztu w palenisku bo sam tak mam i widzę wiele korzyści z tego :wink: a AndyAndy spokojnie wskazał na zagrożenia jakie mogą za tym iść....ot co :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Andyandy wędziłeś kiedyś w podobnej wędzarni? czy przeprowadziłeś tylko dowód czysto fizyczno-chemiczny, zakres temperatury w mojej wędzarni to od ok 50 stopni do 120 z pełną kontrolą,(zaglądanie do wędzarni co ok 20 min... więc pewnie dość często) wędze przeważnie olchą, dębem nie mam problemu z uzyskaniem odpowiedniej ilości dymu jak i z osuszaniem wędlin ( oczywiście na początku musiałem sporo poćwiczyć aby poznać swoją wędzarnię)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 rimol, jak masz ustawiony szyber kominowy w trakcie zasadniczego wędzenia ? na około ile % pełnej przepustowości ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 nie mam szybra jako regulacja służy mi kawałek płótna, oczywiście przy osuszaniu pełne otwarcie komina przy wędzeniu różnie. siemek sorki za zaśmiecanie twojego wątku ale może przyda ci się ta dyskusja:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Wydziela się znacznie większa ilość niepożądanych związków. Dzięki za uwagi, gdzie mogę poczytać o zależności niepożądanych związków od temperatury spalania. Piroliza też ma coś z tym wspólnego? Dzięki z góry za odpowiedzi, jestem w trakcie namysłu nad nowym paleniskiem. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 rimol, Tak mam znajomych z tego typu wędzarnią jaką ma Emil. Pomiary pirometrem komory i paleniska wędzarni, nie były zadowalające. Przy prawie zamkniętych drzwiczkach górnych i całkowicie dolnych temperatura żaru wynosiła 600 st, a komory 45 st. Po podniesieniu temperatury w komorze do 60 st palenisko osiągnęło 750 st. Należy zwrócić uwagę na wielkość paleniska gdyż od wielkości zależy sprawność. Małe paleniska, żeby uzyskać większą temperaturę w komorze muszą niestety spalać opał w dużo wyższej temperaturze. Podobnie jak z kaloryferem im więcej żeberek tym więcej ciepła i większą powierzchnię ogrzeje przy tej samej temperaturze. Tego problemu by nie było, gdyby się poświęciło trochę czasu na poczytanie postów. Niestety na poczatek inwestuje się w wędzarnie - na oko!!! potem zaczyna poznawać tajniki i wiedzę. . Grzegorz 565 ja jadu nie posiadam!, ale porady bez wiedzy tak, a już na pewno szkodzą wyroby wykonane według takich porad. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Małe paleniska, żeby uzyskać większą temperaturę w komorze muszą niestety spalać opał w dużo wyższej temperaturze. Przy prawie zamkniętych drzwiczkach górnych i całkowicie dolnych temperatura żaru wynosiła 600 st, a komory 45 st. Po podniesieniu temperatury w komorze do 60 st palenisko osiągnęło 750 st. Należy zwrócić uwagę na wielkość paleniska gdyż od wielkości zależy sprawność Andyandy, dyskutowaliśmy nad tematem rusztu.... i teraz analizując 2 modele wędzarni : 1. z rusztem , 2. bez rusztu , czy powyższe wyniki temperatur byłyby inne dla wędzarni bez rusztu ? Natomiast co do wspomnianych małych palenisk i i uzyskiwanych temperaturach w komorze wędzarniczej nie napisałeś bardzo istotnego szczegółu ,który również ma duży wpływ na tą temperaturę - długość i średnica przekroju kanału dymnego. W moim przypadku świadomie zastosowałem stosunkowo krótki kanał - ok 1,1m Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Emil, tak masz rację kanał szeroki to podstawa, ale również palenisko musi być szerokie żeby można było rozgarnąć żar i w ten sposób podnieść temperaturę . U Dziadka w wiejskich wędzarniach ten problem nie występuje bo palenisko jest prawie bezpośrednio w komorze i szerokie. Istotna rolę odgrywa również wielkość komory. Duża komora = 0 problemów i wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodo Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Moja wędzarnia http://a.imageshack.us/img203/6155/p8200006.th.jpghttp://img230.imageshack.us/img230/2694/p8280035.th.jpghttp://img230.imageshack.us/img230/3770/p8280038.th.jpghttp://img230.imageshack.us/img230/1146/p8280039.th.jpghttp://img230.imageshack.us/img230/8213/p8280041.th.jpghttp://img230.imageshack.us/img230/8089/p8280047.th.jpghttp://img90.imageshack.us/img90/2622/p8280051fw.th.jpg Cytuj xwlodox Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Bardzo przyjemna wędzarnia może jedynie ta płyta osb mnie trochę razi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAS Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Wędzarnia jest jak dla mnie ładna tylko płyta osb faktycznie nie pasuje do wykończenia jak wspomniał kolega Emil. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Wędzarnia Lux. Policzyłeś ile czasu ci zajęła budowa?Zawsze można obić OSB boazerią drewnianą i będzie OK Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Mało że ładna, BARDZO ŁADNA.Płyta OSB ? jakoś nie widzę wielkiej ujmy dla wyglądu.Wędzarnia wykonana estetycznie i ładnie komponuje się z otoczeniem.Mi też by taka siadła. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Plyte OSB mozna obciagnac klejem i siatka (jak na ocieplania)i obkleic tym samym klinkierem co jest wedzarnia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodo Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dzięki koledzy za ocenki i za porady to moja pierwsza grilo-wędzarnia i cieszę się,że wam się podoba . Stawiałem ją około 3 tygodni po pracy i w wolne dni . To już 4 wędzenie i narazie jest ok. Cytuj xwlodox Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Bardzo ładna i najważniejsze że dobrze wędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witaj ZIOMAL :grin: Jestem pod wrażeniem :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Nawet rynienka jest co by na drzewo się nie lało. Bardzo staranne wykonanie :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 niewątpliwie wielką zaletą tej wędzarni jest również jej pojemna , wysoka komora Ja u siebie musiałem ostatnio z większymi węgorzami trochę pokombinować :wink: Tak zapytam z ciekawości , jaką masz odległość od najwyższej półki do spodu komory ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.