Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andyandy,

 

Czy w takim razie ruszt będzie miał wpływ na parametry toksyczności ? Jaka będzie zasadnicza różnica pomiędzy tym samym paleniskiem z zastosowanym rusztem, czy bez...? Zarówno w jednym jak i drugim przypadku na temperaturę spalania będzie miała wpływ m.in ilość dostarczonego powietrza. W moim palenisku w trakcie wędzenia , drzewo się tli powoli - nad szybkością spalania, temperaturą w komorze i palenisku mam dobrą kontrolę. Zdecydowanie większą niż w przypadku wielu wiejskich wędzarni tradycyjnych, w których od wieków wędzili nasi Ojcowie i Dziadkowie nie mając zapewne elementarnej wiedzy na temat norm spalania drewna.... Oczywiście nie neguję absolutnie Twoich uwag , lecz staram się szukać logiki i te kwestie wyjaśniam sobie jedynie teoretycznie, dlatego będę bardzo wdzięczny za przekazanie sugestii, wskazanie ewentualnych zagrożeń itp.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120797
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Emil mam bardzo podobną wędzarnię do twojej i sprawuje się super ( nie jest to tylko moja opinia) nie mam żadnych okopceń lub kwaśnych nacieków, tak samo jak ty mam ruszt w palenisku, dzięki temu mam pełną kontrolę nad temperaturą wędzenia. pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120798
Udostępnij na innych stronach

Emil mam bardzo podobną wędzarnię do twojej i sprawuje się super ( nie jest to tylko moja opinia) nie mam żadnych okopceń lub kwaśnych nacieków, tak samo jak ty mam ruszt w palenisku, dzięki temu mam pełną kontrolę nad temperaturą wędzenia. pozdrawiam.

rimol, moja wędzarnia jest stosunkowo świeża, odpaliłem ją jakieś 1,5 miesiąca temu. Ale efekty są bardzo zadowalające , tak jak piszesz żadnych zacieków, kwaśnych posmaków , kolor wędzenia złocisty ( mieszam olchę ze śliwką + na koniec jałowiec ). Do tej pory na razie wędziłem pstrągi, kurczaki i polędwice wp :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120799
Udostępnij na innych stronach

Emil, Efektem spalania w niedoborze tlenu jest węgiel drzewny. tradycyjne paląc drewno uzyskujemy dużą jego ilość i węgiel żarzy się tylko do podtrzymania temperatury zapłonu - żarzenia. Spalając na ruszcie dostarczamy dużą ilość tlenu i dopalamy drewno - węgiel drzewny do końca ( na węglu drzewnym uzyskuje się najwyższe temperatury ). Pozostaje resztka popielatego popiołu. Ilością opału można utrzymać odpowiednia temperaturę, ale sam proces spalania przebiega inaczej. Dostarczamy pomimo przymkniętych drzwiczek dużo tlenu ponieważ cały ciąg przechodzi przez ruszt. Spalamy opał do góra 500 st a drewno zaczyna się palić płomieniem około 400 st poniżej się żarzy. W przypadku paleniska z rusztem i zasilanym powietrzem od dołu proces spalania jest całkowity i w dużo wyższej temperaturze. Wydziela się znacznie większa ilość niepożądanych związków. Oczywiście kontrolując odpowiednio proces spalania możemy osiągnąć cel, ale to wymaga stałej uwagi i nadzoru. Spalanie opału z rusztem w wyższej temperaturze ma na celu eliminacje osadów w kominie i zmniejszenie ilości dymu, uzyskanie większej sprawności energetycznej, więc niech Ci od kominków budują kominki nie wędzarnie, bu w tym przypadku chodzi o odwrotny efekt.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120801
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, dzięki bardzo za dokładne wyjaśnienie tematu.

 

Do tej pory miałem jedynie doświadczenie z wędzeniem w prostych wędzarniach z beczki z krótkim kanałem dymowym a paleniskiem najczęściej wkopanym w ziemię, zazwyczaj przykrywanym blachą ( coś jak palenisko Dziadka ). I wydaje mi się, że w takim palenisku drzewo spalało się szybciej niż w przypadku mojej nowej wędzarni. Oczywiście faktycznie przy rozpalaniu na otwartych drzwiczkach , tak jak piszesz powstaje silny ciąg przez ruszt i drzewo rozpala się błyskawicznie. Jest to wygodne np. do szybkiego rozpalenia żaru do procesu obsuszania. Natomiast przy drzwiczkach dolnych zamkniętych spalanie odbywa się bardzo powoli, umiarkowanie , a sam proces spalania w takich warunkach nie wytwarza temperatury wyższej niż w tradycyjnych wędzarniach. Nie mniej jednak to co napisałeś wydaje się bardzo ciekawe i z pewnością wykażę dużo uwagi podczas najbliższego wędzenia :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120803
Udostępnij na innych stronach

Andyandy,TY chyba byłeś ,,milicjantem,, :question: tyle masz jadu w sobie :sad: koledzy proszą o pomoc,a TY piszesz że są ,,blądynkami,,Taki Jesteś KOZAK,to przyjedz na jakiś zlot,Jestem bardzo ciekaw co naprawdę potrafisz :question: Jak ktoś prosi Mnie o pomoc,to pomagam,a nie ma iść ,,po rozum do głowy,, :shock: serdecznie pozdrawiam :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120804
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, spokojnie :wink: tak naprawdę to ja włożyłem kawałek kija w mrowisko, sugerując autorowi tego postu założenie rusztu w palenisku bo sam tak mam i widzę wiele korzyści z tego :wink: a AndyAndy spokojnie wskazał na zagrożenia jakie mogą za tym iść....ot co :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120805
Udostępnij na innych stronach

Andyandy wędziłeś kiedyś w podobnej wędzarni? czy przeprowadziłeś tylko dowód czysto fizyczno-chemiczny, zakres temperatury w mojej wędzarni to od ok 50 stopni do 120 z pełną kontrolą,(zaglądanie do wędzarni co ok 20 min... więc pewnie dość często) wędze przeważnie olchą, dębem nie mam problemu z uzyskaniem odpowiedniej ilości dymu jak i z osuszaniem wędlin ( oczywiście na początku musiałem sporo poćwiczyć aby poznać swoją wędzarnię)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120806
Udostępnij na innych stronach

nie mam szybra jako regulacja służy mi kawałek płótna, oczywiście przy osuszaniu pełne otwarcie komina przy wędzeniu różnie.

 

 

siemek sorki za zaśmiecanie twojego wątku ale może przyda ci się ta dyskusja:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120809
Udostępnij na innych stronach

Wydziela się znacznie większa ilość niepożądanych związków.

Dzięki za uwagi, gdzie mogę poczytać o zależności niepożądanych związków od temperatury spalania.

Piroliza też ma coś z tym wspólnego?

Dzięki z góry za odpowiedzi, jestem w trakcie namysłu nad nowym paleniskiem.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-120996
Udostępnij na innych stronach

rimol, Tak mam znajomych z tego typu wędzarnią jaką ma Emil. Pomiary pirometrem komory i paleniska wędzarni, nie były zadowalające. Przy prawie zamkniętych drzwiczkach górnych i całkowicie dolnych temperatura żaru wynosiła 600 st, a komory 45 st. Po podniesieniu temperatury w komorze do 60 st palenisko osiągnęło 750 st. Należy zwrócić uwagę na wielkość paleniska gdyż od wielkości zależy sprawność. Małe paleniska, żeby uzyskać większą temperaturę w komorze muszą niestety spalać opał w dużo wyższej temperaturze. Podobnie jak z kaloryferem im więcej żeberek tym więcej ciepła i większą powierzchnię ogrzeje przy tej samej temperaturze. Tego problemu by nie było, gdyby się poświęciło trochę czasu na poczytanie postów. Niestety na poczatek inwestuje się w wędzarnie - na oko!!! potem zaczyna poznawać tajniki i wiedzę. . Grzegorz 565 ja jadu nie posiadam!, ale porady bez wiedzy tak, a już na pewno szkodzą wyroby wykonane według takich porad.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121074
Udostępnij na innych stronach

Małe paleniska, żeby uzyskać większą temperaturę w komorze muszą niestety spalać opał w dużo wyższej temperaturze.

Przy prawie zamkniętych drzwiczkach górnych i całkowicie dolnych temperatura żaru wynosiła 600 st, a komory 45 st. Po podniesieniu temperatury w komorze do 60 st palenisko osiągnęło 750 st. Należy zwrócić uwagę na wielkość paleniska gdyż od wielkości zależy sprawność

Andyandy, dyskutowaliśmy nad tematem rusztu.... i teraz analizując 2 modele wędzarni : 1. z rusztem , 2. bez rusztu , czy powyższe wyniki temperatur byłyby inne dla wędzarni bez rusztu ?

 

Natomiast co do wspomnianych małych palenisk i i uzyskiwanych temperaturach w komorze wędzarniczej nie napisałeś bardzo istotnego szczegółu ,który również ma duży wpływ na tą temperaturę - długość i średnica przekroju kanału dymnego. W moim przypadku świadomie zastosowałem stosunkowo krótki kanał - ok 1,1m

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121080
Udostępnij na innych stronach

Emil, tak masz rację kanał szeroki to podstawa, ale również palenisko musi być szerokie żeby można było rozgarnąć żar i w ten sposób podnieść temperaturę . U Dziadka w wiejskich wędzarniach ten problem nie występuje bo palenisko jest prawie bezpośrednio w komorze i szerokie. Istotna rolę odgrywa również wielkość komory. Duża komora = 0 problemów i wygoda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121082
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia Lux. Policzyłeś ile czasu ci zajęła budowa?

Zawsze można obić OSB boazerią drewnianą i będzie OK

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121907
Udostępnij na innych stronach

Mało że ładna, BARDZO ŁADNA.

Płyta OSB ? jakoś nie widzę wielkiej ujmy dla wyglądu.

Wędzarnia wykonana estetycznie i ładnie komponuje się z otoczeniem.

Mi też by taka siadła. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121914
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledzy za ocenki i za porady to moja pierwsza grilo-wędzarnia i cieszę się,że wam się podoba . Stawiałem ją około 3 tygodni po pracy i w wolne dni . To już 4 wędzenie i narazie jest ok.
xwlodox
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121928
Udostępnij na innych stronach

Nawet rynienka jest co by na drzewo się nie lało. Bardzo staranne wykonanie :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121965
Udostępnij na innych stronach

niewątpliwie wielką zaletą tej wędzarni jest również jej pojemna , wysoka komora :cool: Ja u siebie musiałem ostatnio z większymi węgorzami trochę pokombinować :wink: Tak zapytam z ciekawości , jaką masz odległość od najwyższej półki do spodu komory ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4378-moja-grilo-w%C4%99dzarnia-w-trakcie-budowy/page/2/#findComment-121968
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.