Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś mógły by mi póc, intereuje mnie jak mozna zdobyć tytuł mistrza masarskiego lub jakiegoś innego zaświadczenia, oraz zdobyćia niezbędnego doąsiwadczenia w tym zawodzie??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/
Udostępnij na innych stronach

Tytuł Mistrza kiedyś zdobywało się tylko przez Cech mając tytuł czeladnika a żeby zdobyć tytuł czeladnika musiąłeś zdobywać wiedzę i praktykę w jakiś małym zakładzie który prowadził Mistrz .Pózniej włączyło się w to kurtatorium i można było zdobyć tytuł mistrza po szkole zawodowej po zdaniu egzaminów. A pózniej jeszcze można było zdobyć tytuł Mistrza Dyplomowanego w Poznaniu gdzie kierowały do ośrodka szkolenia zakłady pracy Mialem okazję przerabiać ten kurs w Poznaniu chyba na Winogradach Ale to było dawno teraz nie wiem czy wogóle prowadzi sie taką edukację. trzeba popytac w Cechu Rzemiosła jak jeszcze takie istnieją .Jak będziesz dużo pisał na forum to też zdobędziesz Mistrza wędliniarskiego, tytuł niestety dajacy tylko satysfakcję. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-5675
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-6539
Udostępnij na innych stronach

Szybko przeczytałem i nasunęło mi się trochę wątpliwości, otóż

pytania są niepoprawnie skonstruowane i mogą wprowadzić zdającego w błąd np.

„Temperatura końcowa farszu na kiełbasy w procesie peklowania nie może przekroczyć”

Czy pytającemu chodzi o: temperaturę w czasie procesu peklowania, czy o graniczną temperaturę, której nie może przekroczyć farsz na kiełbasy?

Dobrze, że są przykładowe pytania a nie egzaminacyjne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-6547
Udostępnij na innych stronach

A mnie wydaje się że tam jest błąd i powinno być graniczna temperatura farszu w czasie kutrowania. Bo peklujemy mięso a farsz to chyba w wyjątkowych sytuacjach.Z najnowszymi metodami peklowania nie miałem dość długo kontaktu i nie wiem jaki jest postęp. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-6548
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Dziadku za pomoc. W wolnej chwili przestudiuje. I może bym spróbował, szkoda tylko że nie mam gdzie poćwiczyć części praktycznej.

Ale narazie poucze się w domu:). Zobaczymy co z tego wyniknie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-6549
Udostępnij na innych stronach

Na pewno pomoże Ci płytka, która niebawem ma spłynąć, oraz uczestnictwo w zlocie.. Czekam na nią z niecierpliwością.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-6555
Udostępnij na innych stronach

A no nie jest.

Przed świętami dostałem prawie gotową wersję do oceny, jednakże jesli robi sie konsultacje na odległość to tak jest. Tym bardziej, że w zespole nie mają specjalisty od spraw "mięsnych". :wink:

Zostały juz do wykonania ostatnie poprawki - które im podesłałem. Ma to być materiał jak najlepszy, oczywiście w oparciu o to, czym dysponowaliśmy.

Płyta jest tłoczona, a to zabieg bardzo szybki.

Smoku, pisałem przeciez o tym w informacjach supskrypcyjnych....

Poza tym, do tej pory nie wiem ile osób reflektuje na nią, gdyż po ogólnym info, zgłosiło sie niewiele. Musimy wykupić co najmniej 500 szt. Całośc powinna pójśc w jednym cyklu - najtaniej.

Nie chcę umoczyć i zamówić np. 1500, a później sie z tym męczyć.

Ostatnią kopie materiału dostał także kol. Vtec (do celów stronkowych). Może sie wypowie co do wartości materiału.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/442-tytu%C5%82-mistrza-masarskiego/#findComment-6654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.