Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kto był na zlocie miał możliwość spróbowania, a kto nie spróbował może zrobić.

 

Składniki:

- 5 kg karkówki wieprzowej

- sól 17g/kg (ja tyle daję, wg. uznania)

- słodka papryka 3g/kg

- kolendra 2,5g/kg

- papryki ostra 1g/kg

- ziela angielskie 0,5g/kg

- cynamon 0,5g/kg

- mielone goździki 0,5g/kg

- czosnku surowy 10g/kg

- ocet winny ok.20ml/kg

- jelita kal 26-28mm

 

Jest to kiełbasa którą można zrobić na "szaro" bez użycia saletry (soli peklującej). Wg uznania.

 

Materiał wyjściowy pokroić w kostkę, a następnie zemleć na sitku 10-12mm.

Dodać wszystkie przyprawy i ocet i dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania wody w ilości do ok. 5%.

Odstawić farsz na ok 1 godzinę w temp. pokojowej. Następnie jeszcze raz wymieszać i nabić w jelita kaliber 28mm (cienkie).

 

Osadzać ok. 1h. Osuszyć w wędzarni i następnie wędzić w temp ok 40 stopni do uzyskania brązowego koloru i podnieś temp do 75-85 st i tak trzymać, aż kiełbasa wewnątrz uzyska ok. 72st

 

a poniżej wersja na "szaro" :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/
Udostępnij na innych stronach

Beiot, bardzo smakowicie wygląda :wink: myślę, że zdecydowanie lepiej niż oryginalna linguica . Tą którą jadłem w portugalii 4 lata temu miała bardziej paprykowy kolor przekroju i była mniej podsuszona . Sprawiała wrażenie jakby były barwione jelita, bo kolor wchodził na lekko pomarańczowy - chyba, że od papryki nastąpiły przebarwienia. Posmak z lekka kwaskowaty . Myślę, że Twoja smakuje zdecydowanie lepiej :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-121949
Udostępnij na innych stronach

Bejot,jak CI zostanie kawałek,to przywieś do Białowieży na zlot.Jestem ciekaw smaku takiej kiełbasy :grin: :thumbsup: Pozdrawiam.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-121988
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam. Mam pytanie odnośnie użytego mięsa. Mianowicie czy jest ono peklowane, czy też całkowicie surowe? Podobne pytanie mam odnośnie następującej kiełbasy:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1365

Tam też z przepisu wynikało by, że jest użyte surowe mięso, jednak w niemal wszystkich przepisach jest mowa o peklowaniu mięsa... tak więc będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127659
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi raczej, czy mięso trzeba odpowiednio wcześniej jakoś zasolić/zapeklować (jeszcze przed mieleniem), czy po prostu od razu surowe zemleć, dodać przyprawy, wyrobić, zostawić na godzinę i nabijać w jelita.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127684
Udostępnij na innych stronach

BoyLer,

jeśli robisz na soli to możesz tak zrobić, zemleć, dodać sól i przyprawy, napełnić osłonki, osadzać i wędzić.

Jeśli dasz peklosól to robisz tak samo z tym że wędzisz następnego dnia. W tym czasie mięso się zapekluje.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127685
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem :) Czyli oryginalnej w smaku kiełbasy, którą mogę zrobić w góra dwa dni na jednym rodzaju mięsa :) To będzie mój chrzest bojowy :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127687
Udostępnij na innych stronach

BoyLer,

to jest też bardzo fajna i prosta kiełbasa:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&highlight=ch%B3opska

Powodzenia

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127689
Udostępnij na innych stronach

O dzięki, faktycznie ciekawa :) Chyba zrobię w takim razie dwie mniejsze partie dla porównania. Forum widzę jest ogromnym zbiorem ciekawych przepisów, in dłużej na nim siedzę, tym dłuższa staje się moja lista wyrobów, które mam zamiar zrobić w najbliższej przyszłości ;) Już teraz tak zawaliłem lodówkę peklującymi się boczkami, polędwiczkami, schabami itp, że jestem zmuszony albo nareperować starą lodówkę amici, albo pojechać do interkomisu i kupić jakąś niedrogą lodóweczkę przeznaczoną tylko do wyrobów wędzarniczych :)

 

ps.

Jak się ma zastosowanie łopatki w przepisach w których widnieje karkówka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127694
Udostępnij na innych stronach

Jak się ma zastosowanie łopatki w przepisach w których widnieje karkówka?

Poczytaj trochę, a zrozumiesz:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=115

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=116

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127696
Udostępnij na innych stronach

Czytałem właśnie te artykuły, ale z kompletnego braku doświadczenia, trudno mi jednoznacznie ocenić stosunek łopatki do karkówki.

Z jednej tabelki wynikało by, że w łopatce jest więcej mięsa klasy I, ale za to mniej klasy II i znowu więcej klasy III i więcej tłuszczu drobnego :) A jak się to ma do zastosowania w Twoim lub Szczepana przepisie to niestety nie bardzo wiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4461-kie%C5%82basa-linguica-portugalia/#findComment-127700
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.