Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smaczny i prosty przepis na duszone rydze.

 

- 1kg rydzów

- 10gkg masła

- szklanka wytrawnego, białego wina

- pieprz

- sól

- łyżeczka sosu sojowego

 

Grzyby oczyścić, w miarę potrzeby pokroić, włożyć do garnka i zalać winem. Dodać masło, sos sojowy i dusić. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/
Udostępnij na innych stronach

Ojej , ile ja lat rydza nie widziałem. Jako dziecko zbierałem je i robiłem na szybko na blacie kuchni- trochę soli i na to umyty rydzyk i :thumbsup: podobnie się robiło kurki zielonki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-122979
Udostępnij na innych stronach

ciekawe jakie by to było z pieczarek?

Na pieczarki mam inny sprawdzony przepis, ale umieszczę go w ... kuchni? Chyba będzie najlepiej :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123007
Udostępnij na innych stronach

To i ja się podzielę troszkę innym patentem na rydze niestety zawsze to robię na oko i smak ale przepis prozaicznie prosty.

Rydze czyścimy, myjemy i kroimy w paseczki, cebulkę w piórka ...

cebule dusimy na masełku pod przykrywką ja zamiast soli używam magi i zawsze co cebuli dodaje troszke majeranku. Jak cebulka zmięknie dodajemy rydze i podsmażamy wszystko koło 10 minut na wolnym ogniu odparowujac nadmiar wody. Doprawiamy do smaku sola pieprzem koncentratem pomidorowym (nie załować) cukrem i octem .... do smaku ma być intensywny słodko kwasny .... na gorąco w słoiki ( najlepsze takie po musztardzie) przestudzić potem pasteryzować 5-8 minut i słoiki do góry nogami do wystygniecia.

Fajny dodatek do wedlinek własnego wyrobu .... ;)

 

A ten rok to rok pod znakiem rydza w lasach lubuskich był wysyp ... to zdjęcie to grzybki na które poszlismy w poprzednią sobotę o 15 .. ;)

http://a.imageshack.us/img710/9499/grzybki28082010g.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123314
Udostępnij na innych stronach

No cho.....a nie mogę wkleić ani z fotosika ani z Shak-a ....czemu nie ma opcji bezposrednio z kompa .. :( ....ale pracuje nad tym ... ;)

 

Ok udało się .... sałatki niestety nie obfotografowałem .... ale uzupełnię jak zdjęcie jej popełnię ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123318
Udostępnij na innych stronach

U nas także,się wyrodziły.Kiedyś rydze jadłem tak jak pisze HENIO.Jeszcze była kuchnia na drewno i węgiel w domu.To były piękne czasy :thumbsup: :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123326
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś rydze jadłem tak jak pisze HENIO.Jeszcze była kuchnia na drewno i węgiel w domu.To były piękne czasy :thumbsup: :grin:

 

..To se ne wrati ... :(

 

Na takiej kuchni super wychodziły placuszki jak zostało ciasta z pierogów czy makaronu .... do tego masełko ....i hmmmmmm

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.