beiot Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2010 Smaczny i prosty przepis na duszone rydze. - 1kg rydzów - 10gkg masła - szklanka wytrawnego, białego wina - pieprz - sól - łyżeczka sosu sojowego Grzyby oczyścić, w miarę potrzeby pokroić, włożyć do garnka i zalać winem. Dodać masło, sos sojowy i dusić. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2010 Ojej , ile ja lat rydza nie widziałem. Jako dziecko zbierałem je i robiłem na szybko na blacie kuchni- trochę soli i na to umyty rydzyk i :thumbsup: podobnie się robiło kurki zielonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-122979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2010 ciekawe jakie by to było z pieczarek? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-122990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2010 Pieczarka raczej się nie nadaje gdyż jest bez smaku,chodzi mi o pieczarkę z pieczarkarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-122999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2010 ja jeszcze rydza nie jadłem więc stąd pytanie Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2010 ciekawe jakie by to było z pieczarek?Na pieczarki mam inny sprawdzony przepis, ale umieszczę go w ... kuchni? Chyba będzie najlepiej :rolleyes: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Września 2010 To i ja się podzielę troszkę innym patentem na rydze niestety zawsze to robię na oko i smak ale przepis prozaicznie prosty. Rydze czyścimy, myjemy i kroimy w paseczki, cebulkę w piórka ... cebule dusimy na masełku pod przykrywką ja zamiast soli używam magi i zawsze co cebuli dodaje troszke majeranku. Jak cebulka zmięknie dodajemy rydze i podsmażamy wszystko koło 10 minut na wolnym ogniu odparowujac nadmiar wody. Doprawiamy do smaku sola pieprzem koncentratem pomidorowym (nie załować) cukrem i octem .... do smaku ma być intensywny słodko kwasny .... na gorąco w słoiki ( najlepsze takie po musztardzie) przestudzić potem pasteryzować 5-8 minut i słoiki do góry nogami do wystygniecia. Fajny dodatek do wedlinek własnego wyrobu .... A ten rok to rok pod znakiem rydza w lasach lubuskich był wysyp ... to zdjęcie to grzybki na które poszlismy w poprzednią sobotę o 15 .. http://a.imageshack.us/img710/9499/grzybki28082010g.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Września 2010 No cho.....a nie mogę wkleić ani z fotosika ani z Shak-a ....czemu nie ma opcji bezposrednio z kompa .. ....ale pracuje nad tym ... Ok udało się .... sałatki niestety nie obfotografowałem .... ale uzupełnię jak zdjęcie jej popełnię .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Września 2010 U nas rydzy nie ma Ostatniego widziałam i jadłam (smażone na masełku) 15 lat temu Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Września 2010 U nas także,się wyrodziły.Kiedyś rydze jadłem tak jak pisze HENIO.Jeszcze była kuchnia na drewno i węgiel w domu.To były piękne czasy :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Września 2010 Kiedyś rydze jadłem tak jak pisze HENIO.Jeszcze była kuchnia na drewno i węgiel w domu.To były piękne czasy :thumbsup: :grin: ..To se ne wrati ... Na takiej kuchni super wychodziły placuszki jak zostało ciasta z pierogów czy makaronu .... do tego masełko ....i hmmmmmm Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Września 2010 pyszne rydze na maśle są zawsze przy wejściu do Doliny Kościeliskiej Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4501-rydze-hrabiowskie/#findComment-123359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.