Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kulki dyniowe z imbirem;

Wydrążone kulki dyni-użyłam odmiany Hokkaido

Syrop:

0,5 szkl octu 10 %

3,5 szkl wody

3/4 szkl cukru

płaska łyżka soli-tu zależy od smaku

skórka cytryny

imbir marynowany-4 płatki

kilka goździków

Do wrzącego syropu wkładamy kulki,gotujemy na małym ogniu do miękkości.Potem pasteryzujemy.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/
Udostępnij na innych stronach

Takie kulki robi się specjalnymi łyżeczkami np takimi http://www.twenga.pl/dir-Dom,Sztucce,Lyzeczka-do-wycinania-owocow

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-123481
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Podczepię się do tematu Eli.

Dyni w syropie mamy jeszcze kilka słoików z tamtego roku. zup dyniowych w tym roku pojedliśmy już sporo, pozostało jeszcze wypróbować dynie pieczoną. Do tej pory obraną i pokrojoną w prostokąty dynie układałem na blaszce, traktowałem solą i gałką muszkatołową i zapiekałem w

piekarniku.Dynia wychodziła smaczna ale bez wyraźnego smaku. Tym razem zrobiłem inaczej, do garnka nalałem wody do tej wody wrzuciłem startą gałkę,pieprz, goździki i łyżkę soli i to wszystko na wolnym ogniu grzałem do momentu aż przyprawy oddadzą swoją dobroć wodzie. Następnie do wywaru wrzuciłem pokrojoną dynie i gotowałem do stanu pół miękkiego, potem dynie do cedzaka niech obcieknie. potem tylko rozłożyć na papierze do pieczenia i do nagrzanego do 180st piekarnika. Po blisko godzinie pieczenia wyciągnąłem dynie która miała przypieczoną skorupkę, a w środku miękki dżemik. :thumbsup:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188824
Udostępnij na innych stronach

Na temat dyni możnajeszcze wiele powiedzieć.

W tym roku miałem nieurodzaj dynii aczkolwiek jeszcze około 5 leży w piwnicy.

Z reszty zrobiliśmy dżem dyniowo jabłkowy (idealny do piernika - polecam), dynię w zalewie słodkiej imbirowej oraz dynię w zalewie musztardowej na ostro.

Wszystkie rodzaje dynii wyszły idealnie... a dżem jest po prostu rewelacyjny.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188922
Udostępnij na innych stronach

a dżem jest po prostu rewelacyjny

To może jakiś sprawdzony przepis ... ?

Bo ja kiedyś zrobiłem ale był za mdły :( skoro dodajesz do piernika to powinien być słodko kwaśny więc chętnie wypróbuje ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188923
Udostępnij na innych stronach

To tak troszeczkę z głowy

 

1 kg dyni pokrojonej w kostkę

0,8 kg kwaśnych jabłek

2 - 2,5 szklanki cukru

3 cytryny

3 szt. goździków

1 łyżka cynamonu lub 5 cm cynamonu w lasce

10 cm startego świeżego imbiru

 

Robię to następująco:

dynię obieram i kroję w kostkę, wsypuję do kotła i prużę pod przykryciem aż dynia będzie bardziej miękka i dodaję do tego pokrojone jabłka, dokładam cynamon, imbir i goździki i prużę póki nie będzie lekko rozgotowane. Skórkę z cytryny ścieram na tarce o drobnych oczkach, i wyciskam sok z cytryn, po czym dodaję do dżemu. Wyjmuję goździki i cynamon jeśli tam jeszcze są i doprawiam do smaku cukrem.

W tym roku gotowałem ten dżem przez 3 dni także nie trzeba było używać żelfixu :), a konsystencja wyszła dżemista.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188927
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Macie jakiś sprawdzony sposób na zupę krem z dyni? To warzywo jest mi zupełnie nieznane, kupiłam dziś do dekoracji na haloween, a szkoda tak środek wyrzucić, może mi podsuniecie jakieś pomysły?

Słyszałam coś o chlebku i plackach ziemniaczanych z dyni. Znacie więcej przepisów?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245201
Udostępnij na innych stronach

:grin: zaraz będę robił risotto z dyni :grin:

 

Zupa bardzo prosta;gotujesz wywar (możesz dodać kostkę rosołową)dodajesz warzywa,marchew,cebule,por,seler,imbir i na koniec dynię pokrojona w kostkę(warzywa są tylko zanurzone w wodzie). Jak wszystko zmięknie to miksujesz. :thumbsup:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245217
Udostępnij na innych stronach

:grin: placuszki tak samo jak placki ziemniaczane tylko dodaję ser lub fetę.

 

Risotto z tych produktów co widać + woda i kostka rosołowa.

 

Wejdź w mój temat tam szerzej opisałem :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245334
Udostępnij na innych stronach

ok, zaraz poczytam.

Też poczyniłam zupę z dyni, wspaniała, będzie częściej gościć u mnie na pewno, był jeszcze chleb z dyni, też bardzo smaczny i oczywiście nasze dekoracja z Zuzią:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245412
Udostępnij na innych stronach

Placki też robię, identycznie jak ziemniaczane, tylko zamieniam połowę wsadu surowych ziemniaków, potartą w piórka dynią :thumbsup:

 

Czasami robię jeszcze kurczaka z dynią, do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojoną w kostkę dynię, piórka cebuli, dodaję kilka nie obranych ząbków czosnku, doprawiam solą i pieprzem, na górze układam udka kurczaka, doprawiam. Piekę do miękkości mięsa w 180-200 stopniach (około godziny, półtorej). Pod koniec odkrywam naczynie, żeby skórka się zrumieniła, wychodzi pycha.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245528
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ostatnia dynia z ubiegłorocznych zbiorów /2 szt. się wychodowały :lol: /została dzisiaj rozkrojona.Przechowała się ślcznie na parapecie.Po rozkrojeniu po kuchni roszed :lol: się wspaniały aromat :thumbsup:

 

 

Oprócz standartowej zupy dyniowej zrobiłem na obiad fritattę

Dynia,cebula,biała część pora,mała papryka zostały pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszane z solą , grubo mielonym kolorowym pieprzem i tymiankiem.Na patelni z grubym dnem i pokrywką rozgrzałem oliwę i pod przykryciem udusiłemwarzywa.

 

 

Kilka jajek /ilość zależy od ilości warzyw,wielkości patelni i apetytu/rozbełtałem z mlekiem ,posoliłem,popieprzyłem i zalałem nimi warzywa.

 

 

Na talerzu z lewej i prawej strony :lol:

 

 

Proste,smaczne i trochę lato przypomniało :lol: Przed podaniem opruszyłem jeszcze cubricą.

 

A do tego zupka z imbirem :thumbsup:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261147
Udostępnij na innych stronach

O proszę.. i ja muszę zajrzeć do szopy czy moje dwie ostatnie dynie nadają się jeszcze do konsumpcji. :rolleyes:

Jeśli tak to ja jutro"zgapiam" pomysł na jedzonko i sobie fritattę zafunduję na obiad :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261152
Udostępnij na innych stronach

Ja też kilka dni temu rozkroiłem ostatnią moją dynię. Duża byłą więc część na przecier do słoika, chutney do mięska i wędlin oraz część do zjedzenia na już. W ruch poszła zupa z dyni z gałką muszkatołową, ciasto drożdżowe z dyni oraz surówka z dyni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261167
Udostępnij na innych stronach

ciasto drożdżowe z dyni

Może jakiś przepis ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261168
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.