Ela Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2010 Kulki dyniowe z imbirem; Wydrążone kulki dyni-użyłam odmiany Hokkaido Syrop: 0,5 szkl octu 10 % 3,5 szkl wody 3/4 szkl cukru płaska łyżka soli-tu zależy od smaku skórka cytryny imbir marynowany-4 płatki kilka goździków Do wrzącego syropu wkładamy kulki,gotujemy na małym ogniu do miękkości.Potem pasteryzujemy. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2010 A ile tych kulek Ci wyszło? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-123437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 7 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Września 2010 Ponad 50,ale syrop został i można w nim następną porcję zrobić. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-123444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Września 2010 Jak wydrazasz te kulki ? Lyzeczka? czy posiadasz jakis sprzet specjalistyczny?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-123477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Września 2010 Takie kulki robi się specjalnymi łyżeczkami np takimi http://www.twenga.pl/dir-Dom,Sztucce,Lyzeczka-do-wycinania-owocow Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-123481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Września 2010 No to wszystko jasne dzieki postaram sie nabyc takowa lyzeczke.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-123482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Podczepię się do tematu Eli.Dyni w syropie mamy jeszcze kilka słoików z tamtego roku. zup dyniowych w tym roku pojedliśmy już sporo, pozostało jeszcze wypróbować dynie pieczoną. Do tej pory obraną i pokrojoną w prostokąty dynie układałem na blaszce, traktowałem solą i gałką muszkatołową i zapiekałem w piekarniku.Dynia wychodziła smaczna ale bez wyraźnego smaku. Tym razem zrobiłem inaczej, do garnka nalałem wody do tej wody wrzuciłem startą gałkę,pieprz, goździki i łyżkę soli i to wszystko na wolnym ogniu grzałem do momentu aż przyprawy oddadzą swoją dobroć wodzie. Następnie do wywaru wrzuciłem pokrojoną dynie i gotowałem do stanu pół miękkiego, potem dynie do cedzaka niech obcieknie. potem tylko rozłożyć na papierze do pieczenia i do nagrzanego do 180st piekarnika. Po blisko godzinie pieczenia wyciągnąłem dynie która miała przypieczoną skorupkę, a w środku miękki dżemik. :thumbsup: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Na temat dyni możnajeszcze wiele powiedzieć.W tym roku miałem nieurodzaj dynii aczkolwiek jeszcze około 5 leży w piwnicy.Z reszty zrobiliśmy dżem dyniowo jabłkowy (idealny do piernika - polecam), dynię w zalewie słodkiej imbirowej oraz dynię w zalewie musztardowej na ostro.Wszystkie rodzaje dynii wyszły idealnie... a dżem jest po prostu rewelacyjny. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2011 a dżem jest po prostu rewelacyjny To może jakiś sprawdzony przepis ... ? Bo ja kiedyś zrobiłem ale był za mdły skoro dodajesz do piernika to powinien być słodko kwaśny więc chętnie wypróbuje Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2011 To tak troszeczkę z głowy 1 kg dyni pokrojonej w kostkę0,8 kg kwaśnych jabłek2 - 2,5 szklanki cukru3 cytryny3 szt. goździków1 łyżka cynamonu lub 5 cm cynamonu w lasce10 cm startego świeżego imbiru Robię to następująco:dynię obieram i kroję w kostkę, wsypuję do kotła i prużę pod przykryciem aż dynia będzie bardziej miękka i dodaję do tego pokrojone jabłka, dokładam cynamon, imbir i goździki i prużę póki nie będzie lekko rozgotowane. Skórkę z cytryny ścieram na tarce o drobnych oczkach, i wyciskam sok z cytryn, po czym dodaję do dżemu. Wyjmuję goździki i cynamon jeśli tam jeszcze są i doprawiam do smaku cukrem.W tym roku gotowałem ten dżem przez 3 dni także nie trzeba było używać żelfixu , a konsystencja wyszła dżemista. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2011 No wygląda smacznie i kwaskowato :thumbsup: przepis zapisany dzięki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-188930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Października 2012 Macie jakiś sprawdzony sposób na zupę krem z dyni? To warzywo jest mi zupełnie nieznane, kupiłam dziś do dekoracji na haloween, a szkoda tak środek wyrzucić, może mi podsuniecie jakieś pomysły?Słyszałam coś o chlebku i plackach ziemniaczanych z dyni. Znacie więcej przepisów? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2012 :grin: zaraz będę robił risotto z dyni :grin: Zupa bardzo prosta;gotujesz wywar (możesz dodać kostkę rosołową)dodajesz warzywa,marchew,cebule,por,seler,imbir i na koniec dynię pokrojona w kostkę(warzywa są tylko zanurzone w wodzie). Jak wszystko zmięknie to miksujesz. :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2012 Wygląda super.a risotto jak robisz? I te śliczne placuszki u dołu? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Października 2012 :grin: placuszki tak samo jak placki ziemniaczane tylko dodaję ser lub fetę. Risotto z tych produktów co widać + woda i kostka rosołowa. Wejdź w mój temat tam szerzej opisałem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Października 2012 ok, zaraz poczytam. Też poczyniłam zupę z dyni, wspaniała, będzie częściej gościć u mnie na pewno, był jeszcze chleb z dyni, też bardzo smaczny i oczywiście nasze dekoracja z Zuzią: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Października 2012 :grin: gratulacje dla ZUZI :grin: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2012 Placki też robię, identycznie jak ziemniaczane, tylko zamieniam połowę wsadu surowych ziemniaków, potartą w piórka dynią :thumbsup: Czasami robię jeszcze kurczaka z dynią, do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojoną w kostkę dynię, piórka cebuli, dodaję kilka nie obranych ząbków czosnku, doprawiam solą i pieprzem, na górze układam udka kurczaka, doprawiam. Piekę do miękkości mięsa w 180-200 stopniach (około godziny, półtorej). Pod koniec odkrywam naczynie, żeby skórka się zrumieniła, wychodzi pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-245528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Ostatnia dynia z ubiegłorocznych zbiorów /2 szt. się wychodowały :lol: /została dzisiaj rozkrojona.Przechowała się ślcznie na parapecie.Po rozkrojeniu po kuchni roszed :lol: się wspaniały aromat :thumbsup: Oprócz standartowej zupy dyniowej zrobiłem na obiad fritattę Dynia,cebula,biała część pora,mała papryka zostały pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszane z solą , grubo mielonym kolorowym pieprzem i tymiankiem.Na patelni z grubym dnem i pokrywką rozgrzałem oliwę i pod przykryciem udusiłemwarzywa. Kilka jajek /ilość zależy od ilości warzyw,wielkości patelni i apetytu/rozbełtałem z mlekiem ,posoliłem,popieprzyłem i zalałem nimi warzywa. Na talerzu z lewej i prawej strony :lol: Proste,smaczne i trochę lato przypomniało :lol: Przed podaniem opruszyłem jeszcze cubricą. A do tego zupka z imbirem :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Stycznia 2013 O proszę.. i ja muszę zajrzeć do szopy czy moje dwie ostatnie dynie nadają się jeszcze do konsumpcji. :rolleyes: Jeśli tak to ja jutro"zgapiam" pomysł na jedzonko i sobie fritattę zafunduję na obiad :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Ja też kilka dni temu rozkroiłem ostatnią moją dynię. Duża byłą więc część na przecier do słoika, chutney do mięska i wędlin oraz część do zjedzenia na już. W ruch poszła zupa z dyni z gałką muszkatołową, ciasto drożdżowe z dyni oraz surówka z dyni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Stycznia 2013 ciasto drożdżowe z dyniMoże jakiś przepis ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4520-dynia/#findComment-261168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.