Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Listopada 2010 Choć kiełbasa wyszła smaczna to jednak była słabo owędzona. Trwało ok. 2h za pomocą drzewa brzozowego 2h to za mało.To tak jakby jeść kiełbasę po nadzianiu i osuszeniu kilkugodzinnym. Wybacz ale nie widzę sensu tak wędzonej kiełbasy, chyba że wszyscy w domu lubią surowiznę :rolleyes: No, ale o smakach się nie dyskutuje :blush: Co do duszenia i gotowania nie tyle na zewnątrz co na takich piecach to masz rację.Tylko "uważaj na podczerwień" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Listopada 2010 Jak zaznaczyłem to pierwsze wędzenie. Więc nie ma znaczenia czy wędziłem 2 czy 10 godzin. Istone jest aby poznać jak skutecznie to robić. Urządzenie jest sterowane całkowicie ręcznie więc wymaga trochę eksperymentów, prób i porażek."Andrzeju k" dzięki za podpowiedź. I do tego muszą być drzwiczki izolowane od wewnątrz wełną mineralną, bo spływa po nich "woda wędzarnicza" wskutek wychładzania się dymu na nieizlowanych drzwiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Listopada 2010 Jak zaznaczyłem to pierwsze wędzeniewolar, czy czytałeś Akademię Dziadka?? :smile: :smile: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Listopada 2010 Ustalenie w tej chwili temeratury wędzenia, jest trudne, bo termometr wstawiony jest w drzwiczki metalowe nieizolowane termicznie, więc termometr pokazuje temeraturę drzwiczek a nie wędzarni. Termometr bimetaliczy mierzy temperaturę na końcu sondy. Jest to odcinek ok. 0,5-1cm, czy aż tak nagrzewa się od drzwiczek że następuje fałszowanie pomiaru ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Listopada 2010 Z doświadczenia naszego forum -i tak nie posłucha ,wiec najlepiej odstąpic od tematu. PozdrawiamTo pierwsze wędzenie. Było to wędzenie w zimnym dymie. Temperatura była mniej więcej jak na zewnątrz, kilka stopni powyżej zera. Choć kiełbasa wyszła smaczna to jednak była słabo owędzona. Trwało ok. 2h za pomocą drzewa brzozowego,Więc nie ma znaczenia czy wędziłem 2 czy 10 godzin. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Listopada 2010 Miro masz rację, ale termometr jest w obudowie metalowej i styk z drzwiczkami metalowymi staje się radiatorem dla obudowy termometru. I wtedy mierzy coś pośredniego między wnętrzem wędzarni a temperaturą drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Stycznia 2011 A oto dowód ostateczny: 15 kg wędzonek. Szacunkowa pojemność wędzarni to ok. 25 kg. Temperatura wędzenia 30-40 * C. Czas wędzenia: kiełbasa - 2h, mięsa - 6h. Drewno brzozowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Co masz na tych drzwiach od komory wędzarniczej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Z tego co widzę to zamocował wełnę izolacyjna kominkową .... na folii aluminiowej ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Co masz na tych drzwiach Ja cię pier :shock: Smaczne i zdrowe wędliny domowe . :shock: :shock: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Tak to oczywiście wełna mineralna żaroodporna. Podobnie jak i pod blachą osłaniającą płyty kuchenne. Konieczna do utrzymania właściwej temeratury dymu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Ja tak już abstrahując od użytego materiału wykończyłbym to jak Bóg przykazał taśmą do łączenia takiej wełny bo nie ma siły aby drobinki wełny nie fruwały po Twoich wędzonkach ....... może i mają jakieś walory smakowe ..... ale cholernie kaleczą gardło ..... Przemyśl to bo do temperatury dymu ma się to ni jak ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Masz rację ROGER ale szybciej wełana pokryje się "smołą" i sadzą, która ją odizoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Stycznia 2011 szybciej wełana pokryje się "smołą" i sadzą, która ją odizoluje. A ile kosztuje cię zabezpieczenie tej wełny,tu chodzi o twoje zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zabezpieczenie to chemia a wełna to tylko przetworzony skała. A jeszcze nikomu piasek nie zaszkodził. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-141569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zabezpieczenie to chemia a wełna to tylko przetworzony skała. A jeszcze nikomu piasek nie zaszkodził. A czy ta wełna ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-141574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Oczywiście, że nie podobnie jak cegła szamotowa, kije drewniane, nie pisząc o niedopalonym dymie zwierającym związki smoliste, które jak wiadomo są rakotwórcze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Oczywiście, że nie podobnie jak cegła szamotowa, kije drewniane, nie pisząc o niedopalonym dymie zwierającym związki smoliste, które jak wiadomo są rakotwórcze. Zanim napiszesz kolejne bzdety to poczytaj trochę o wełnie mineralnej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Tu się uzewnętrznia następny "... douczony" na temat wełny mineralnej. Wypisujecie to chyba z nudów lub z niczym nieskrępowanej zawiści. Miast wpierw sobie coś poczytać z literatury fachowej, zrozumieć to i wtedy coś napisać mądrego. A oni od razu eksperci. Tylko od czego ? Chyba od własnej głupoty i niekompetencji. Ponieważ też pisałem w tym temacie odnośnie użytej wełny to siłą rzecz również poczułem się "wywołany do tablicy" ..... powiem Ci kolego tak : -po pierwsze jesteś niegrzeczny nie wiedzieć czemu ..... -po drugie nie każdy Twój wróg kto ma inne zdanie ..... -po trzecie nie każda trucizna do której przyzwyczaiłeś swój organizm jest zdrowa dla innych ...... -i po czwarte wolę być głupi i niekompetentny a zdrowy nie mając problemów z płucami niż tak kompetentny jak Ty ... to Twoje zdrowie i Twojej rodziny ..... A po piąte SMACZNEGO ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Skąd Wy "mądrale" się bierzecie ? Jedni piszą, że to "gówno" nie będzie wędzić. A ono wędzi, gotuje, smaży. A będzie grilować i suszyć. A jak dokonać małej przeróbki to jeszcze piec. Tu się uzewnętrznia następny "... douczony" na temat wełny mineralnej. Wypisujecie to chyba z nudów lub z niczym nieskrępowanej zawiści. Miast wpierw sobie coś poczytać z literatury fachowej, zrozumieć to i wtedy coś napisać mądrego. A oni od razu eksperci. Tylko od czego ? Chyba od własnej głupoty i niekompetencji. :shock: :shock: :shock: Z doświadczenia ta nasza wiedza . Papier wszystko przyjmie , każdy projekt , ale czy coś z tego będzie życie pokaże. A nasze zdrowie jest najważniejsze . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Stycznia 2011 wolar, czytam i wiem, że zagotowałeś się :grin: dalej masz wysoka temperaturę nawet bez wełny :blush: Masz rację wędząc brzozą pokryjesz wełnę smołą - pochodną czy toś tam. Co do kratki oddzielającej palenisko od komory to jest dużo lepsze i zdrowsze rozwiązanie, niż długie kanały dymne. Kanał budowany z cegły mający na celu separacje przed płomieniem bez dużych strat cieplnych jest dobrym rozwiązaniem. Pozostaje nauczyć się palenia. Jedynym problemem wg mojej osoby jest zbyt duża szczelność samej komory i odprowadzania spalin - dymu wraz z wilgocią. A jeżeli działa dobrze i jest ok, to tak trzymaj. Zmień drewno lub sama brzozą raczej nie opalaj, zwróć uwagę na temperaturę spalania opału i zachowanie pozostałych parametrów wędzenia. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Pozwoliłem sobie na tak ostry komentarz, ponieważ wypowiedzi ze strony niektórych forumowiczów, że to nie będzie działać cyt. "...dla mnie to jakieś totalne nieporozumienie...", ...tu negatywnie przemawiają prawa fizyki..." itp. nie dowodzą innego zdania a grzecznie pisząc niekompetencji. Pisząc o smole, mam na myśli produkty niepełnego spalania - dym wędzarniczy, które osadzając się na ściankach wędzarni zabarwia je na brąz, co ja nazwałem smołą. Wełna mineralna jest pochodzenia mineralnego ( granit, bazalt) jest dopuszczona do stosowania w budownictwie ( w tym także do ocieplania kominków i wypełniania ścianek działowych ), więc siłą rzeczy musi być nieszkodliwy: nie pyli, nie reaguje z tlenem czy azotem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Stycznia 2011 nie pyliczy aby na pewno? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Stycznia 2011 ...A nasze zdrowie jest najważniejsze...To oczywiście najprawdziwsza PRAWDA, ale......... UWAGA!!! Jest bardzo dużo ludzi dla których priorytety są zupełnie inne. :rolleyes: Rasowy przykład to cena mięsa! :tongue: Ciekawe czy zdają sobie sprawę "oszczędni", ze kupno mięsa w markecie to kilka razy większe zło, jak nasycanie rakotwórczym "syfem" swoich wyrobów we własnych "pomnikach ogrodowych"? :tongue: [ Dodano: Sob 22 Sty, 2011 14:25 ] więc siłą rzeczy musi być nieszkodliwyCiekawe czy wiesz co się stanie jak taka "nieszkodliwa igiełka" utkwi w twoim organizmie - oczywiście tak za kilka lat? Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Stycznia 2011 wolar, Wymień ocieplenie - wełnę mineralna na deski. mniejszy kłopot i zdrowo. Każde naruszenie przy otwieraniu będzie powodować pylenie. Pylić też będzie przy zmianach temperatury. Powichrzenia jest zbyt mała żeby wełnę stosować, a drewno w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.