Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Choć kiełbasa wyszła smaczna to jednak była słabo owędzona. Trwało ok. 2h za pomocą drzewa brzozowego

2h to za mało.To tak jakby jeść kiełbasę po nadzianiu i osuszeniu kilkugodzinnym. Wybacz ale nie widzę sensu tak wędzonej kiełbasy, chyba że wszyscy w domu lubią surowiznę :rolleyes: No, ale o smakach się nie dyskutuje :blush:

Co do duszenia i gotowania nie tyle na zewnątrz co na takich piecach to masz rację.Tylko "uważaj na podczerwień" :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130139
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak zaznaczyłem to pierwsze wędzenie. Więc nie ma znaczenia czy wędziłem 2 czy 10 godzin. Istone jest aby poznać jak skutecznie to robić. Urządzenie jest sterowane całkowicie ręcznie więc wymaga trochę eksperymentów, prób i porażek.

"Andrzeju k" dzięki za podpowiedź. I do tego muszą być drzwiczki izolowane od wewnątrz wełną mineralną, bo spływa po nich "woda wędzarnicza" wskutek wychładzania się dymu na nieizlowanych drzwiczkach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130155
Udostępnij na innych stronach

Jak zaznaczyłem to pierwsze wędzenie

wolar, czy czytałeś Akademię Dziadka?? :smile: :smile:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130157
Udostępnij na innych stronach

Ustalenie w tej chwili temeratury wędzenia, jest trudne, bo termometr wstawiony jest w drzwiczki metalowe nieizolowane termicznie, więc termometr pokazuje temeraturę drzwiczek a nie wędzarni.

Termometr bimetaliczy mierzy temperaturę na końcu sondy.

Jest to odcinek ok. 0,5-1cm, czy aż tak nagrzewa się od drzwiczek że następuje fałszowanie pomiaru ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130221
Udostępnij na innych stronach

Z doświadczenia naszego forum -i tak nie posłucha ,wiec najlepiej odstąpic od tematu. Pozdrawiam

To pierwsze wędzenie. Było to wędzenie w zimnym dymie. Temperatura była mniej więcej jak na zewnątrz, kilka stopni powyżej zera.

Choć kiełbasa wyszła smaczna to jednak była słabo owędzona. Trwało ok. 2h za pomocą drzewa brzozowego,

Więc nie ma znaczenia czy wędziłem 2 czy 10 godzin.

:grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130228
Udostępnij na innych stronach

Miro masz rację, ale termometr jest w obudowie metalowej i styk z drzwiczkami metalowymi staje się radiatorem dla obudowy termometru. I wtedy mierzy coś pośredniego między wnętrzem wędzarni a temperaturą drzwiczek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-130257
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A oto dowód ostateczny: 15 kg wędzonek. Szacunkowa pojemność wędzarni to ok. 25 kg.

Temperatura wędzenia 30-40 * C. Czas wędzenia: kiełbasa - 2h, mięsa - 6h. Drewno brzozowe.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140252
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widzę to zamocował wełnę izolacyjna kominkową .... na folii aluminiowej ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140258
Udostępnij na innych stronach

Tak to oczywiście wełna mineralna żaroodporna. Podobnie jak i pod blachą osłaniającą płyty kuchenne. Konieczna do utrzymania właściwej temeratury dymu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140333
Udostępnij na innych stronach

Ja tak już abstrahując od użytego materiału wykończyłbym to jak Bóg przykazał taśmą do łączenia takiej wełny bo nie ma siły aby drobinki wełny nie fruwały po Twoich wędzonkach ....... może i mają jakieś walory smakowe ..... ale cholernie kaleczą gardło ..... :(

Przemyśl to bo do temperatury dymu ma się to ni jak ..... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-140334
Udostępnij na innych stronach

Zabezpieczenie to chemia a wełna to tylko przetworzony skała. A jeszcze nikomu piasek nie zaszkodził.

A czy ta wełna ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-141574
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że nie podobnie jak cegła szamotowa, kije drewniane, nie pisząc o niedopalonym dymie zwierającym związki smoliste, które jak wiadomo są rakotwórcze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142175
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że nie podobnie jak cegła szamotowa, kije drewniane, nie pisząc o niedopalonym dymie zwierającym związki smoliste, które jak wiadomo są rakotwórcze.

Zanim napiszesz kolejne bzdety to poczytaj trochę o wełnie mineralnej .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142196
Udostępnij na innych stronach

Tu się uzewnętrznia następny "... douczony" na temat wełny mineralnej. Wypisujecie to chyba z nudów lub z niczym nieskrępowanej zawiści. Miast wpierw sobie coś poczytać z literatury fachowej, zrozumieć to i wtedy coś napisać mądrego. A oni od razu eksperci. Tylko od czego ? Chyba od własnej głupoty i niekompetencji.

Ponieważ też pisałem w tym temacie odnośnie użytej wełny to siłą rzecz również poczułem się "wywołany do tablicy" ..... powiem Ci kolego tak :

 

-po pierwsze jesteś niegrzeczny nie wiedzieć czemu .....

-po drugie nie każdy Twój wróg kto ma inne zdanie .....

-po trzecie nie każda trucizna do której przyzwyczaiłeś swój organizm jest zdrowa dla innych ......

-i po czwarte wolę być głupi i niekompetentny a zdrowy nie mając problemów z płucami niż tak kompetentny jak Ty ... to Twoje zdrowie i Twojej rodziny .....

 

A po piąte SMACZNEGO .....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142332
Udostępnij na innych stronach

Skąd Wy "mądrale" się bierzecie ? Jedni piszą, że to "gówno" nie będzie wędzić. A ono wędzi, gotuje, smaży. A będzie grilować i suszyć. A jak dokonać małej przeróbki to jeszcze piec.

Tu się uzewnętrznia następny "... douczony" na temat wełny mineralnej. Wypisujecie to chyba z nudów lub z niczym nieskrępowanej zawiści. Miast wpierw sobie coś poczytać z literatury fachowej, zrozumieć to i wtedy coś napisać mądrego. A oni od razu eksperci. Tylko od czego ? Chyba od własnej głupoty i niekompetencji.

:shock: :shock: :shock:

Z doświadczenia ta nasza wiedza .

Papier wszystko przyjmie , każdy projekt , ale czy coś z tego będzie życie pokaże.

A nasze zdrowie jest najważniejsze .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142333
Udostępnij na innych stronach

wolar, czytam i wiem, że zagotowałeś się :grin: dalej masz wysoka temperaturę nawet bez wełny :blush: Masz rację wędząc brzozą pokryjesz wełnę smołą - pochodną czy toś tam. Co do kratki oddzielającej palenisko od komory to jest dużo lepsze i zdrowsze rozwiązanie, niż długie kanały dymne. Kanał budowany z cegły mający na celu separacje przed płomieniem bez dużych strat cieplnych jest dobrym rozwiązaniem. Pozostaje nauczyć się palenia. Jedynym problemem wg mojej osoby jest zbyt duża szczelność samej komory i odprowadzania spalin - dymu wraz z wilgocią. A jeżeli działa dobrze i jest ok, to tak trzymaj. Zmień drewno lub sama brzozą raczej nie opalaj, zwróć uwagę na temperaturę spalania opału i zachowanie pozostałych parametrów wędzenia. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142334
Udostępnij na innych stronach

Pozwoliłem sobie na tak ostry komentarz, ponieważ wypowiedzi ze strony niektórych forumowiczów, że to nie będzie działać cyt. "...dla mnie to jakieś totalne nieporozumienie...", ...tu negatywnie przemawiają prawa fizyki..." itp. nie dowodzą innego zdania a grzecznie pisząc niekompetencji. Pisząc o smole, mam na myśli produkty niepełnego spalania - dym wędzarniczy, które osadzając się na ściankach wędzarni zabarwia je na brąz, co ja nazwałem smołą. Wełna mineralna jest pochodzenia mineralnego ( granit, bazalt) jest dopuszczona do stosowania w budownictwie ( w tym także do ocieplania kominków i wypełniania ścianek działowych ), więc siłą rzeczy musi być nieszkodliwy: nie pyli, nie reaguje z tlenem czy azotem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142832
Udostępnij na innych stronach

...A nasze zdrowie jest najważniejsze...

To oczywiście najprawdziwsza PRAWDA, ale......... UWAGA!!!

 

Jest bardzo dużo ludzi dla których priorytety są zupełnie inne. :rolleyes:

 

Rasowy przykład to cena mięsa! :tongue:

 

Ciekawe czy zdają sobie sprawę "oszczędni",

ze kupno mięsa w markecie to kilka razy większe zło,

jak nasycanie rakotwórczym "syfem" swoich wyrobów

we własnych "pomnikach ogrodowych"? :tongue:

 

[ Dodano: Sob 22 Sty, 2011 14:25 ]

więc siłą rzeczy musi być nieszkodliwy

Ciekawe czy wiesz co się stanie jak taka "nieszkodliwa igiełka"

utkwi w twoim organizmie - oczywiście tak za kilka lat? :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142835
Udostępnij na innych stronach

wolar, Wymień ocieplenie - wełnę mineralna na deski. mniejszy kłopot i zdrowo. Każde naruszenie przy otwieraniu będzie powodować pylenie. Pylić też będzie przy zmianach temperatury. Powichrzenia jest zbyt mała żeby wełnę stosować, a drewno w zupełności wystarczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/2/#findComment-142836
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.