Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki serowarskim poradom udało się nam sporządzić fantastyczne serki typu oscypek.

I jakaś taka wyższa szkoła jazdy nam się zamarzyła - korbaczki, korbaćiky, korbocle, warkoczyki, nitki serowe - pod różnymi nazwami zwane.

Czy komuś udało się je samodzielnie przygotować?

 

 

----

Pozdrawiam, Czarek (i Kaja)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/
Udostępnij na innych stronach

I jakaś taka wyższa szkoła jazdy nam się zamarzyła - korbaczki, korbaćiky, korbocle, warkoczyki, nitki serowe - pod różnymi nazwami zwane.

Czy komuś udało się je samodzielnie przygotować?

Sposób jest bardzo prosty, należy obniżyć pH mleka i dopiero wówczas dodawać podpuszczkę, wówczas otrzymasz skrzep o innych właściwościach fizycznych.

W czasie parzenia masy nie parzysz bryły tylko cienko pokrojone graniastosłupy, które gdy staną się miękkie należy rozciągać.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124121
Udostępnij na innych stronach

Sposób jest bardzo prosty, należy obniżyć pH mleka i dopiero wówczas dodawać podpuszczkę, wówczas otrzymasz skrzep o innych właściwościach fizycznych.

W czasie parzenia masy nie parzysz bryły tylko cienko pokrojone graniastosłupy, które gdy staną się miękkie należy rozciągać.

Powodzenia.

Ja słyszałem o innym sposobie.

Gotowy ser podgrzewa się do stopienia i wlewa cienką strużką do zimnej wody.

W zetknięciu z nią tężeje i w ten sposób powstają sznureczki serowe :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124585
Udostępnij na innych stronach

Ja słyszałem o innym sposobie.

A czy go wypróbowałeś?

Aby stopić ser musi on posiadać pewne właściwości. Ser uzyskuje wymaganą zlepność przy obniżonym pH o czym pisał kol. Bagno.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124597
Udostępnij na innych stronach

Ja słyszałem o innym sposobie.

A czy go wypróbowałeś?

Aby stopić ser musi on posiadać pewne właściwości. Ser uzyskuje wymaganą zlepność przy obniżonym pH o czym pisał kol. Bagno.

Nie próbowałem.

Taką wersję produkcji korbaczy słyszałem od jakiegoś Czecha. Topią żółty ser i wlewają do chłodnej wody. Ot i tyle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124746
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Na targach gastronomicznych zagadnąłem dziewczynę, która stała na stoisku z takowymi serkami, by opowiedziała mi jak wygląda proces technologiczny. Ser kupują w blokach, kroją kawałek sera, który jest podgrzewany przez parę, wielokrotnie rozciągany i składany (dzięki temu są w nim wyczuwalne nitki), a później odpowiednio formowany (nitki do warkoczy lub paski do zawijasów) zwijany i chłodzony w wodzie lodowej.

Sam też próbowałem kilka razy zrobić. Założyłem postępowanie początkowe do uzyskania masy serowej na mozzarellę (ma obniżowne pH i dzięki temu odpowiednią ciągliwość po podgrzaniu). Ale być może trzeba popróbować z inną masą, tak jak pisał Bagno.

I tutaj zaczynają się schody. Próbowałem klku sposobów podgrzania, ale niestety masa zbyt szybko stygła utrudniając formowanie :sad:

Spóbowałem w wodzie - niestety zabieliło wodę i zrobiła się zupa serowa

Spróbowałem zainstalować ser w wyciskarce do makaronu - niestety zbyt szybko się zapychało twardniejącym serem

Podgrzanie masy serwowej w naczyniu zanurzonym w wodzie w wolnowarze dało dobry efekt, ale występuje problem z formowaniem :sad: :sad: :sad:

 

Zachęcam wszystkich do testowania i próbowania, a co najważniejsze zapisywania i dzielenia się parametrami technologicznymi, np. temperatura topnienia masy serowej, formowania, ph mleka podczas zaszczepiania podpuszczką itp.

 

Pozdrawiam wszystkich serowarów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124770
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.