Czarek Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2010 Dzięki serowarskim poradom udało się nam sporządzić fantastyczne serki typu oscypek.I jakaś taka wyższa szkoła jazdy nam się zamarzyła - korbaczki, korbaćiky, korbocle, warkoczyki, nitki serowe - pod różnymi nazwami zwane. Czy komuś udało się je samodzielnie przygotować? ----Pozdrawiam, Czarek (i Kaja) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Września 2010 I jakaś taka wyższa szkoła jazdy nam się zamarzyła - korbaczki, korbaćiky, korbocle, warkoczyki, nitki serowe - pod różnymi nazwami zwane. Czy komuś udało się je samodzielnie przygotować?Sposób jest bardzo prosty, należy obniżyć pH mleka i dopiero wówczas dodawać podpuszczkę, wówczas otrzymasz skrzep o innych właściwościach fizycznych. W czasie parzenia masy nie parzysz bryły tylko cienko pokrojone graniastosłupy, które gdy staną się miękkie należy rozciągać. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolek Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Września 2010 Sposób jest bardzo prosty, należy obniżyć pH mleka i dopiero wówczas dodawać podpuszczkę, wówczas otrzymasz skrzep o innych właściwościach fizycznych. W czasie parzenia masy nie parzysz bryły tylko cienko pokrojone graniastosłupy, które gdy staną się miękkie należy rozciągać. Powodzenia.Ja słyszałem o innym sposobie. Gotowy ser podgrzewa się do stopienia i wlewa cienką strużką do zimnej wody. W zetknięciu z nią tężeje i w ten sposób powstają sznureczki serowe :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Września 2010 Ja słyszałem o innym sposobie.A czy go wypróbowałeś? Aby stopić ser musi on posiadać pewne właściwości. Ser uzyskuje wymaganą zlepność przy obniżonym pH o czym pisał kol. Bagno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolek Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2010 Ja słyszałem o innym sposobie.A czy go wypróbowałeś? Aby stopić ser musi on posiadać pewne właściwości. Ser uzyskuje wymaganą zlepność przy obniżonym pH o czym pisał kol. Bagno.Nie próbowałem. Taką wersję produkcji korbaczy słyszałem od jakiegoś Czecha. Topią żółty ser i wlewają do chłodnej wody. Ot i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2010 Witam, Na targach gastronomicznych zagadnąłem dziewczynę, która stała na stoisku z takowymi serkami, by opowiedziała mi jak wygląda proces technologiczny. Ser kupują w blokach, kroją kawałek sera, który jest podgrzewany przez parę, wielokrotnie rozciągany i składany (dzięki temu są w nim wyczuwalne nitki), a później odpowiednio formowany (nitki do warkoczy lub paski do zawijasów) zwijany i chłodzony w wodzie lodowej.Sam też próbowałem kilka razy zrobić. Założyłem postępowanie początkowe do uzyskania masy serowej na mozzarellę (ma obniżowne pH i dzięki temu odpowiednią ciągliwość po podgrzaniu). Ale być może trzeba popróbować z inną masą, tak jak pisał Bagno.I tutaj zaczynają się schody. Próbowałem klku sposobów podgrzania, ale niestety masa zbyt szybko stygła utrudniając formowanie :sad: Spóbowałem w wodzie - niestety zabieliło wodę i zrobiła się zupa serowaSpróbowałem zainstalować ser w wyciskarce do makaronu - niestety zbyt szybko się zapychało twardniejącym seremPodgrzanie masy serwowej w naczyniu zanurzonym w wodzie w wolnowarze dało dobry efekt, ale występuje problem z formowaniem :sad: :sad: :sad: Zachęcam wszystkich do testowania i próbowania, a co najważniejsze zapisywania i dzielenia się parametrami technologicznymi, np. temperatura topnienia masy serowej, formowania, ph mleka podczas zaszczepiania podpuszczką itp. Pozdrawiam wszystkich serowarów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4540-jak-zrobi%C4%87-korbaczki/#findComment-124770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.