Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych zadymiaczy :grin: . Jestem tu nowy i mam kilka pytań.

Zrobiłem już kiełbasę wg Dziadka, wyszła super więc idę dalej, kupiłem całą szynkę wieprzową, boczek i podgardle. Z szynki wycięłem kość, podzieliłem na małe kawałki ca 1kg. Boczki też podzieliłem podobnie. Skrawki mięsa i podgardle przeznaczyłem na kiełbasę. Szynki i boczek zapeklowałem na mokro wg "Miro" a na kiełbasę na sucho wg Dziadka. W sobotę będę wędził, wędzarnią jest beczka i tu moje pytania:

Czy szynkę zawsze się sznuruje w tym ładne kształtne kawałki?

Co myślicie o zapakowaniu szynek w damskie rajstopy (nie mam siatki, kupię jak 1-szy raz się powiedzie)?

Chcę wędzić wszystko jednocześnie, czy kiełbasa która wymaga krótszego czasu wędzenia i pieczenia powinna być wyjęta wcześniej i na końcu upieczona?

Czy temp. wędzenia 45-60 st będzie dla tych wyrobów odpowiednia?

Nie mam możliwości długiego wędzenia, więc szynka będzie parzona. Z postów wyczytałem, że lepiej zamrozić nie parzone kawałki i parzyć bezpośrednio przed spożyciem po odmrożeniu, czy to potwierdzacie?

 

pozdrawiam i z góry dziękuję za Wasze opinie.

Bogdan

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/
Udostępnij na innych stronach

Czy szynkę zawsze się sznuruje w tym ładne kształtne kawałki?

nie zawsze,jak mam mięsień kształtny to wieszam tylko na sznurku (zrazowa górna,mięsień

czterogłowy "kulka"),jeżeli chcesz możesz sznurować (uważaj na palce)

Co myślicie o zapakowaniu szynek w damskie rajstopy (nie mam siatki, kupię jak 1-szy raz się powiedzie)?

możesz dać najlepiej w nylonowe :wink: (bawełna odpada-długo będziesz osuszał)

czasem jeszcze się to spotyka na wioskach,dają tak przed okopceniem.

Chcę wędzić wszystko jednocześnie, czy kiełbasa która wymaga krótszego czasu wędzenia i pieczenia powinna być wyjęta wcześniej i na końcu upieczona?

proponuje pierwsze wedzić szynki,tak po 1,5-2 godz włożyć kiełbase jak kiełbasa

będzie miała pożądany kolor wraz z szynkami,szynki do parzenia,a kiełbase pieczesz

Czy temp. wędzenia 45-60 st będzie dla tych wyrobów odpowiednia?

tak

Z postów wyczytałem, że lepiej zamrozić nie parzone kawałki i parzyć bezpośrednio przed spożyciem po odmrożeniu, czy to potwierdzacie?

ja parze wszystko po wyjęciu z wędzarni,następnie studze,chłodze i jak trzeba mroże

pozdrawiam pomorze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/#findComment-125536
Udostępnij na innych stronach

czy kiełbasa która wymaga krótszego czasu wędzenia i pieczenia powinna być wyjęta wcześniej i na końcu upieczona?

Lepiej póżniej dodać kiełbasę do wędzarni i dopiec . Bo jak ostygnie to możesz upiec tylko warstwę zewnętrzną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/#findComment-125539
Udostępnij na innych stronach

(zrazowa górna

poprawnie - mięsień półbłoniasty.

Nazwa - zrazowa górna zarezerwowana jest dla mięsa wołowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/#findComment-125652
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.