Bogdan1947 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2010 Witam szanownych zadymiaczy :grin: . Jestem tu nowy i mam kilka pytań. Zrobiłem już kiełbasę wg Dziadka, wyszła super więc idę dalej, kupiłem całą szynkę wieprzową, boczek i podgardle. Z szynki wycięłem kość, podzieliłem na małe kawałki ca 1kg. Boczki też podzieliłem podobnie. Skrawki mięsa i podgardle przeznaczyłem na kiełbasę. Szynki i boczek zapeklowałem na mokro wg "Miro" a na kiełbasę na sucho wg Dziadka. W sobotę będę wędził, wędzarnią jest beczka i tu moje pytania:Czy szynkę zawsze się sznuruje w tym ładne kształtne kawałki?Co myślicie o zapakowaniu szynek w damskie rajstopy (nie mam siatki, kupię jak 1-szy raz się powiedzie)?Chcę wędzić wszystko jednocześnie, czy kiełbasa która wymaga krótszego czasu wędzenia i pieczenia powinna być wyjęta wcześniej i na końcu upieczona?Czy temp. wędzenia 45-60 st będzie dla tych wyrobów odpowiednia? Nie mam możliwości długiego wędzenia, więc szynka będzie parzona. Z postów wyczytałem, że lepiej zamrozić nie parzone kawałki i parzyć bezpośrednio przed spożyciem po odmrożeniu, czy to potwierdzacie? pozdrawiam i z góry dziękuję za Wasze opinie.Bogdan Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2010 Czy szynkę zawsze się sznuruje w tym ładne kształtne kawałki?nie zawsze,jak mam mięsień kształtny to wieszam tylko na sznurku (zrazowa górna,mięsień czterogłowy "kulka"),jeżeli chcesz możesz sznurować (uważaj na palce) Co myślicie o zapakowaniu szynek w damskie rajstopy (nie mam siatki, kupię jak 1-szy raz się powiedzie)?możesz dać najlepiej w nylonowe :wink: (bawełna odpada-długo będziesz osuszał) czasem jeszcze się to spotyka na wioskach,dają tak przed okopceniem. Chcę wędzić wszystko jednocześnie, czy kiełbasa która wymaga krótszego czasu wędzenia i pieczenia powinna być wyjęta wcześniej i na końcu upieczona?proponuje pierwsze wedzić szynki,tak po 1,5-2 godz włożyć kiełbase jak kiełbasa będzie miała pożądany kolor wraz z szynkami,szynki do parzenia,a kiełbase pieczesz Czy temp. wędzenia 45-60 st będzie dla tych wyrobów odpowiednia?tak Z postów wyczytałem, że lepiej zamrozić nie parzone kawałki i parzyć bezpośrednio przed spożyciem po odmrożeniu, czy to potwierdzacie?ja parze wszystko po wyjęciu z wędzarni,następnie studze,chłodze i jak trzeba mroże pozdrawiam pomorze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/#findComment-125536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2010 czy kiełbasa która wymaga krótszego czasu wędzenia i pieczenia powinna być wyjęta wcześniej i na końcu upieczona? Lepiej póżniej dodać kiełbasę do wędzarni i dopiec . Bo jak ostygnie to możesz upiec tylko warstwę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/#findComment-125539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2010 (zrazowa górna poprawnie - mięsień półbłoniasty. Nazwa - zrazowa górna zarezerwowana jest dla mięsa wołowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4573-w%C4%99dzenie-szynki-kie%C5%82basy-boczku-jednocze%C5%9Bnie/#findComment-125652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.