WoytekK Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Września 2010 Bliny (Ingriedijenty) * 500 ml mleka * 2 jajka * 2 łyżki stołowe masła roślinnego * 1 łyżki stołowa cukru * 200 g. mąki * 1 łyżka stołowa sody * sól (do smaku wg.uznania) Przygotowanie: Ze wskazanej ilości wychodzi 15-16 naleśników o średnicy 21 cm. Wszystko miksujemy Jajka rozetrzeć z cukrem i solą.(zrobić kogel-mogel) Dodać masło roślinne Dodać mleko Dodać sodę i mąkę Patelnię rozgrzać, posmarować masłem, olejem.W środek nalać ciasto, patelnią pokręcić, by ciasto równomiernie rozdzieliło się.Kiedy dół blina zazłoci się,trzeba przewrócić. Uwaga : (Piec na małym gazie bo potrafią się przypalać) (Można upiec grubsze bliny) Smażyć z drugiej strony dosłownie kilka sekund.Następnie blina zdjąć z patelni. Do Blina daje zawsze: Ilość wg.uznania Ser biały Kogel-mogel z zółtka jajka Śmietanka cukier cukier waniliowy Namoczone wcześniej rodzynki, oczywiście wszystko mieszamy Smacznego! Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Września 2010 Ser biały Kogel-mogel z zółtka jajka Śmietanka cukier cukier waniliowyBlina bardzo apetyczna i na pewno smaczna ale przeraża mnie to surowe żółtko.( no chyba że zapiekasz całość ) Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Września 2010 Blina bardzo apetyczna i na pewno smaczna ale przeraża mnie to surowe żółtko.( no chyba że zapiekasz całość ) Pozdrawiam Halusia Jajko surowe czyli kogel-mogel jest do natychmiastowego spożycia :grin: ,więc nic się nie dzieje - poza tym blin niema szans poleżeć :thumbsup: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Września 2010 Jajko surowe czyli kogel-mogel jest do natychmiastowego spożycia :grin: Dla mnie zawsze będzie to jajko surowe bez względu na to czy zostanie spożyte natychmiast czy w póżniejszym czasie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Września 2010 Widzę że tatara nie jadasz, tylko ciastka..... a szkoda :devil: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Września 2010 Widzę że tatara nie jadasz, tylko ciastka..... a szkoda :devil: |No nie jadam ale i ciast również nie jadam :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Września 2010 ciast również nie jadam :grin:A jak dajesz radę ciasta piec i ich nie jeść?? Mnie tak nie wychodzi :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Września 2010 Tatar jest pycha :thumbsup: i tez dodaje surowe żółtko, a zreszta do białego sera jak robie nadzienie do nalesników także daję żółtka surowe :smile: Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Września 2010 Zbóju Madeju tez dużo pieke i nieraz zjem tylko kawałeczek, podczas przygotowywania cały czas cos sie obliże, skubnie to potem sie juz nie ma ochoty : :grin: Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4599-bliny-ingriedijenty/#findComment-126397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.