Skocz do zawartości

Kilkukrotne mielenie mięsa na parówki przez sitko 2-3mm


Rekomendowane odpowiedzi

Może komuś mój pomysł się przyda ?

Jeżeli dobrze zrozumiałam zdjęcie, zastosowałaś nadziewarkę w roli podajnika farszu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czy mógłbyś opisać budowę i zasadę działania tej maszyny?

 

[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 08:41 ]

Ciekawostka Jak połączyłeś gardziel z nadziewarką?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Ciekawostka Jak połączyłeś gardziel z nadziewarką?

Jak to jak? Wprowadził lejek do gardzieli i wszystko, tylko kręcić kolbą :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Jak połączyłeś gardziel z nadziewarką?

Jak to jak? Wprowadził lejek do gardzieli i wszystko, tylko kręcić kolbą

Wydaje mi się, że intencją było podawanie farszu pod ciśnieniem. Dlatego to połączenie jest bardzo istotne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W tego typu maszynkach do mielenia mięsa (zelmer, nr 8 ) prawdziwą zmorą jest kilkukrotne mielenie mięsa przez sitko 2-3 mm, a dokładniej wciskanie zmielonego już farszu do gardzieli.

W tym przypadku nadziewarka podaje mięso w postaci zwartego batonika bezpośrednio na ślimak.

Gonzo ma rację - wystarczy tylko włączyć Zelmera i kręcić niezbyt szybko nadziewarką.

Czas mielenia mięsa w moim przypadku ZNACZNIE się skrócił!

 

Wydaje mi się, że intencją było podawanie farszu pod ciśnieniem.

Otóż nie pod ciśnieniem. Na połączeniu maszynki i nadziewarki nie ma żadnego uszczelnienia. Wszystko co podaje nadziewarka zabiera ślimak, nic nie wydostaje się przez gardziel (!).

Wczoraj sprawdziłem to na 5 kg farszu na parówki zmielonego trzykrotnie przez sitko 2-3 mm.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Witam , świetny pomysł . Sam mam nadziewarkę kolankową od Porkerta i spróbuję jakoś to "pożenić" . Gratuluję pomysłu i pozdrawiam zuberek .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.