Skocz do zawartości

Kilkukrotne mielenie mięsa na parówki przez sitko 2-3mm

Rekomendowane odpowiedzi

Może komuś mój pomysł się przyda ?

Jeżeli dobrze zrozumiałam zdjęcie, zastosowałaś nadziewarkę w roli podajnika farszu?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czy mógłbyś opisać budowę i zasadę działania tej maszyny?

[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 08:41 ]

Ciekawostka Jak połączyłeś gardziel z nadziewarką?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Ciekawostka Jak połączyłeś gardziel z nadziewarką?

Jak to jak? Wprowadził lejek do gardzieli i wszystko, tylko kręcić kolbą :grin:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Jak połączyłeś gardziel z nadziewarką?

Jak to jak? Wprowadził lejek do gardzieli i wszystko, tylko kręcić kolbą

Wydaje mi się, że intencją było podawanie farszu pod ciśnieniem. Dlatego to połączenie jest bardzo istotne.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W tego typu maszynkach do mielenia mięsa (zelmer, nr 8 ) prawdziwą zmorą jest kilkukrotne mielenie mięsa przez sitko 2-3 mm, a dokładniej wciskanie zmielonego już farszu do gardzieli.

W tym przypadku nadziewarka podaje mięso w postaci zwartego batonika bezpośrednio na ślimak.

Gonzo ma rację - wystarczy tylko włączyć Zelmera i kręcić niezbyt szybko nadziewarką.

Czas mielenia mięsa w moim przypadku ZNACZNIE się skrócił!

Wydaje mi się, że intencją było podawanie farszu pod ciśnieniem.

Otóż nie pod ciśnieniem. Na połączeniu maszynki i nadziewarki nie ma żadnego uszczelnienia. Wszystko co podaje nadziewarka zabiera ślimak, nic nie wydostaje się przez gardziel (!).

Wczoraj sprawdziłem to na 5 kg farszu na parówki zmielonego trzykrotnie przez sitko 2-3 mm.

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Witam , świetny pomysł . Sam mam nadziewarkę kolankową od Porkerta i spróbuję jakoś to "pożenić" . Gratuluję pomysłu i pozdrawiam zuberek .