beiot Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2010 Jeśli już gdzieś było to proszę o przeniesienie. Tak sobie czytam forum i przepisy w internecie i ciągle pojawiają się pojęcia wędzonki i wędliny. Wg. wiki: Wędliny - to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonki - to przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica). Czyli kiełbasy to są wędliny nawet biała bez wędzenia. Na forum w dziale "Wędzonki" można znaleźć oba produkty. Jak powinno być prawidłowo? Czy powinno się rozróżniać wyroby jako wędliny i wędzonki? W BN mianem wędliny określa się zarówno kiełbasy jak i polędwice czy baleron. Nie ma czegoś takiego jak wędzonki! W 16 znajduje się słowo wędliny oraz wędzonki i wyroby wędliniarskie. Jak zakwalifikować wyroby z szynkowaru? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4715-w%C4%99dliny-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2010 Pomyśl jak inaczej nazwać szynkowar. Jak dawniej nazywano tego typu urządzenia (w przemyśle i przez "starych" fachowców" nazwa używana do dziś)? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4715-w%C4%99dliny-w%C4%99dzonki/#findComment-130385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2010 Beiot..chyba tu znajdziesz odpowiedź :grin: : http://www.poradnikhandlowca.com.pl/bezcms/archiwum/online01/10_2001/raport4.html Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4715-w%C4%99dliny-w%C4%99dzonki/#findComment-130386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.