marcus Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2010 Ostatnio wykozystalem ostatki jelit wieprzowych i ustrugalem troche kielbaski na szybko coby na sobotnie sniadanko bylo. Sklad: 2,5 kg karkowki 1,5 chudego boczku 18 g peklosoli/soli 2g cukru Mieso pokrojone w kostke i zapeklowane na 24 h. Rozdrabnianie na sitku 8 nastepnie wymieszane . Polowa 2 kg zostaje jeszcze raz zmielona na 8 i wedruje w worwczkach po 0,5 kg splaszczone do zamrazalki w celu schlodzenia . Pozostale 2 kg zostaje przyprawione jak zawsze albo przewaznie:na 1 kg: 3 g czosnek ,2 g pieprz, 3g majeranek ,papryka slodka,cayane,galka muszkatolowa,kolendra,imbir,gorczyca cala, i nadziana w oslonki wieprzowe batony okolo 10 cm i pozostawieniu do osadzenia. Nastepnie wyjalem schlodzone mieso i przepuscilem przez 4,5 i spowrotem w worki i chlodzenie. Ostatnie mielenie na 2 ce i dodane przyprawy j/w oprucz czosnku ,majeranku,gorczycy a dodane minimalnie cury (niewyczuwalne)calosc wymieszana i nadziana tak samo w oslonki wieprzowe i pozostawiona do osadzenia/osuszenia Wedzenie 2,50 h w 45°C poczym parzenie w 75°C do osiagniecia 69° C wewnatrz batonu poczym chlodzenie i konsumcjia na sniadanko. Najbardzie chodzi tu wlasnie o ta kielbase drobnorozdrobniona poniewaz robilem cos takiego pierwszy raz a wyszla perfekt i zonka juz nalega zebym jej i dzieciom robil wlasnie takie co zabardzo gryzc nietrzeba :grin: i zadnych niespodzianek znalezc sie nieda :rolleyes: acha i w tych przypadkach zero wody co juz od dawna i tak ograniczam do 2 / 3%max Kielbasa normalna i drobnorozdrobniona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4741-kielbasa-taka-sobie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2010 Kielbasa normalna i drobnorozdrobniona. marcus bardzo ładna ta Twoja pierwsza kiełbasa :clap: Napisałeś ''taka sobie kiełbasa'' oj kolego takiego wyrobu nie kupisz w sklepie :wink: Ja osobiście wolę bardziej uwędzoną ale to rzecz gustu. Teraz rodzina nie da Ci spokoju :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4741-kielbasa-taka-sobie/#findComment-131335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2010 :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4741-kielbasa-taka-sobie/#findComment-131339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2010 witam Kolego wg.mnie coś mało soli dajesz do tych kiełbasek-18gr.na 4kg mięsa?no ale" de gustibus...pozdrawiam Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4741-kielbasa-taka-sobie/#findComment-131342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zawsze pisze ze to na 1 kg miesa tym razem mi to jakos umsnelo myslac ze to norma.Dziekuje ,przepraszam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4741-kielbasa-taka-sobie/#findComment-131395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.