Kaciak Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2010 witajcie, przymierzam się do przeróbki wieprzka i jak to zwykle bywa przy tej okazji przeglądam forum, chciałbym zrobić kaszankę w jelitach grubych wieprzowych lub w krzyżówkach,proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia, względnie parzenia Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2010 chciałbym zrobić kaszankę w jelitach grubych wieprzowych lub w krzyżówkach,proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia, względnie parzenia Ze względu na to, że będziesz używał jelit grubych wieprzowych, które posiadają nie standardową średnicę, nie mogę podać czasu pieczenia i parzenia. Najlepszym kryterium będzie stwierdzenie " obrabiać termicznie do chwili uzyskania wewnątrz w najgrubszym miejscu temp. 70-72 C". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 2010 A dla czego taka wysoka temperatura, nie wystarczy 68st.? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2010 proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia,Jeżeli chodzi o czas pieczenia kaszanki w grubych jelitach ( tylko taką robię), to 1,5 h w piekarniku 200*C . Może i za długo bo wszystko oprócz krwi (daję surową) jest podane odpowiedniej obróbce termicznej ale trzymam do tego czasu w piekarniku aż skórka jelita będzie ładnie zarumieniona. Wsadzam do piekarnika wygrzanego do 200*C kontrolując co jakiś czas proces pieczenia. A potem "na niucha" :thumbsup: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2010 PePe, Kiedyś wystarczyło. Obecnie z uwagi na zwiększoną termooporność bakterii zwiększono wartości. Jednak, nic nie stoi na przeszkodzie by obrabiać termicznie w zakresie 68-70 C. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2010 wielkie dzięki za podane dane i za zainteresowanie tematempozdrawiam Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.