Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie,

przymierzam się do przeróbki wieprzka i jak to zwykle bywa przy tej okazji przeglądam forum,

 

chciałbym zrobić kaszankę w jelitach grubych wieprzowych lub w krzyżówkach,proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia, względnie parzenia

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/
Udostępnij na innych stronach

chciałbym zrobić kaszankę w jelitach grubych wieprzowych lub w krzyżówkach,proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia, względnie parzenia

Ze względu na to, że będziesz używał jelit grubych wieprzowych, które posiadają nie standardową średnicę, nie mogę podać czasu pieczenia i parzenia.

Najlepszym kryterium będzie stwierdzenie " obrabiać termicznie do chwili uzyskania wewnątrz w najgrubszym miejscu temp. 70-72 C".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131498
Udostępnij na innych stronach

proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia,

Jeżeli chodzi o czas pieczenia kaszanki w grubych jelitach ( tylko taką robię), to 1,5 h w piekarniku 200*C . Może i za długo bo wszystko oprócz krwi (daję surową) jest podane odpowiedniej obróbce termicznej ale trzymam do tego czasu w piekarniku aż skórka jelita będzie ładnie zarumieniona. Wsadzam do piekarnika wygrzanego do 200*C kontrolując co jakiś czas proces pieczenia. A potem "na niucha" :thumbsup:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131517
Udostępnij na innych stronach

PePe, Kiedyś wystarczyło. Obecnie z uwagi na zwiększoną termooporność bakterii zwiększono wartości. Jednak, nic nie stoi na przeszkodzie by obrabiać termicznie w zakresie 68-70 C.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4750-kaszanka-pieczona-w-grubych-jelitach/#findComment-131621
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Kaszanka pieczona w grubych jelitach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.