paulek82 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam jestem nowym użytkownikem i mam problem .Od niedawna wędze .Problem polega na tym iż na karkówce po uwędzeniu środek zrobił się taki siny,jasny co to może być.Pomóżcie gdzie zrobiłem błąd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2010 Mięso nie u peklowane dobrze... Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2010 Mięso było niedopeklowane. Brak nastrzyku lub zbyt krótki czas peklowania beznastrzykowego. Gdyby było zimno, to mogłaby być zbyt niska temperatura peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2010 Przyczyną tego "sinego" koloru w środku wyrobu jest niedopeklowanie. Napisz jak peklowałeś a szybko ustalimy jak uniknąć tego w przyszłości.Pzdr. Ps. Za długo pisałem. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulek82 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2010 Peklowałem 5 dni nie nastrzykiwałem tylko codziennie nakówałem i obracałem mięsko. Zalewę zrobiłem 100gr peklosoli na litr wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2010 paulek82, jaka waga mięsa Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulek82 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2010 miałem 1 kg szynki 1kg karczku 0,5 kg schabu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2010 Jak widać ze zdjęcia był to spory kawałek karkówki. Peklowanie 5-cio dniowe bez nastrzyku zrobiło swoje.Albo peklowanie tradycyjne - 12-14 dni bez nastrzyku w solance o takim jak podałeś stężeniu soli, lub peklowanie kilkudniowe z nastrzykiem wg tabel peklowania autorstwa Dziadka i Siary zamieszczonych na naszej stronie głównej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.