Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowym użytkownikem i mam problem .Od niedawna wędze .Problem polega na tym iż na karkówce po uwędzeniu środek zrobił się taki siny,jasny co to może być.Pomóżcie gdzie zrobiłem błąd
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Mięso było niedopeklowane. Brak nastrzyku lub zbyt krótki czas peklowania beznastrzykowego. Gdyby było zimno, to mogłaby być zbyt niska temperatura peklowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132004
Udostępnij na innych stronach

Przyczyną tego "sinego" koloru w środku wyrobu jest niedopeklowanie. Napisz jak peklowałeś a szybko ustalimy jak uniknąć tego w przyszłości.

Pzdr.

 

Ps. Za długo pisałem. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132005
Udostępnij na innych stronach

Jak widać ze zdjęcia był to spory kawałek karkówki. Peklowanie 5-cio dniowe bez nastrzyku zrobiło swoje.

Albo peklowanie tradycyjne - 12-14 dni bez nastrzyku w solance o takim jak podałeś stężeniu soli, lub peklowanie kilkudniowe z nastrzykiem wg tabel peklowania autorstwa Dziadka i Siary zamieszczonych na naszej stronie głównej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4766-co-to-mo%C5%BCe-by%C4%87/#findComment-132012
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.