@halusia@ Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Tak po świętach ale chciałam zaprezentować twórczość ludową mojej córci tylko tyle udało się sfotografować bo co ozdobiła to zaraz zjadała Asiu ale pięknie udekorowane pierniczki, wcale się nie dziwie że zostały zjadane od ręki :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-140200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Listopada 2011 Ciasto przygotowane, jutro pieczemy ponownie te wspaniałe pierniczki.Potrzebuję pomocy przy lukrze, żeby był ładnie błyszczący, bo jakoś nigdy mi błyszczący nie wychodzi, tylko po zastygnięciu matowieje, czy ktoś wie jak osiągnąć taki efekt? Jakiś sprawdzony przepis na błyszczący lukier poproszę Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-185713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Listopada 2011 sprawdzony przepis na błyszczący lukier Dodać kilka kropli oliwy. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-185776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Listopada 2011 Ciasto przygotowane, jutro pieczemy ponownie te wspaniałe pierniczki.Słusznie madlinko... nadszedł już czas na pieczenie pierniczków :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-185778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Listopada 2011 Dodać kilka kropli oliwy.spróbuję skoro innych pomysłó nie ma Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-185929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Listopada 2011 Moje poczynania przedświąteczne...czyli sobota '' piernikowa'' :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Listopada 2011 Moje poczynania przedświąteczne :thumbsup: Witam @halusia@, i mam pytanie,pierniki można już robić na Święta,czy nie za wcześniej? Kusi mnie zrobić pierniczki :grin: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 26 Listopada 2011 @halusia@ przeladniste tylko prosze zdrac tajemnice jak Ty ten bialy lukier robisz ? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Listopada 2011 @halusia@Zaopiekuje sie chetnie receptą na pierniczki. Jutro pierwsza adwentowa niedziela , wiec juz czas. Pozdrawiam. robimhuk Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Listopada 2011 :thumbsup: Witam @halusia@, i mam pytanie,pierniki można już robić na Święta,czy nie za wcześniej? wowansw ..to jest najlepsza pora na pierniczki. Gotowe wkładam do pojemnika i mogą spokojnie sobie leżeć. Krótko przed świętami włóż do pojemnika skórkę z jabłka lub suszone śliwki ( kilka) a wtedy one są bardzo mięciutkie... tak że nie oglądaj się ... polecam :thumbsup: @halusia@ przeladniste tylko prosze zdrac tajemnice jak Ty ten bialy lukier robisz ?Dzidzia dzisiejszy lukier na białku ... po ówczesnym sparzeniu jaja zdecydowałam się użyć białko bo tak naprawdę nie jestem zwolenniczką surowych jaj. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Listopada 2011 @halusia@, Jesteś nie samowita!!!!!!!!!!!!!! to już na święta czy na andrzejki??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Listopada 2011 to już na święta czy na andrzejki??? Oj Karolu , niby na święta ale one jakoś dziwnie znikają :wink: Sprawcą tego jest Andrzej ..... :tongue: Ale się nie przejmuję bo w planie mam zamiar upiec jeszcze inne pierniczki :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Listopada 2011 @halusia@, pięknie udekorowane, my jeszcze nie udekorowałyśmy, a już połowy nie ma Ale co tam nie będziemy sobie żałować, w święta i tak zawsze są ciasta, także pierniczki nie muszą dotrwać, ja je nawet w tym roku nazywam pierniczki adwentowe, coś jak kalendarzyk adwentowy, jemy codziennie do świąt. Krótko przed świętami włóż do pojemnika skórkę z jabłka lub suszone śliwki ( kilka) a wtedy one są bardzo mięciutkie... tak że nie oglądaj się ... polecamtak naprawdę to te pierniczki są mięciutkie od razu, ale z każdym dniem nabierają głębszego smaku :thumbsup: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 26 Listopada 2011 my jeszcze nie udekorowałyśmy, a już połowy nie ma Ale co tam nie będziemy sobie żałować, w świętJa udekorowałam tylko część , resztę zapakowałam do pojemnika. Masz rację nie ma co sobie żałować . :grin: W zeszłym roku upiekłam z 3 porcji ... znikały w oczach , ale nie wiem jakim cudem uchował się jeden pojemnik, o którym zapomniałam. Jakiś miesiąc temu przypadkowo natrafiłam na te pierniczki... :shock: , wrzuciłam skórki z jabłka a na drugi dzień smakowały jak te dzisiejsze :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Listopada 2011 tak że nie oglądaj się ... polecamDzięki i myślę że w tym tygodniu już będę je pichcił :grin: Wynik będzie na zdjęciach :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-187509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jak mówiłem,tak i zrobiłem Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jak mówiłem,tak i zrobiłem A jaka radość na twarzy dziecka... :clap: :clap: wowansw Widzę że poradziłeś sobie w wykrawaniem pierniczków nie mając foremek :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Jak mówiłem,tak i zrobiłemjaki słodziak Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Widzę że poradziłeś sobie w wykrawaniem pierniczków nie mając foremek Witam i dzięki za przepis :grin: Jakoś dałem rady,foremek nie miałem,więc spróbowałem zrobić przykrywką od butelki syna :grin: jaki słodziak ciesze się bo nie wie że używałem jego pokrywki od butli do mleka :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Grudnia 2011 ciesze się bo nie wie że używałem jego pokrywki od butli do mleka Pozdrawiamgrunt to dobry pomysł Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Z całego ciasta nie robiłem samych pierniczków i zrobiłem jeden większy piernik(po upieczeniu miał 15x20cm)W sobotę przekroiłem na pół nasmarowałem dżemem i polałem polewą czek.własnej roboty :grin: A małe pierniczki w pojemniku czekają na Święta :grin: Mam nadzieje że @halusia@ nie pogniewa się na moją małą przeróbkę? Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Grudnia 2011 :grin: Mam nadzieje że @halusia@ nie pogniewa się na moją małą przeróbkę? Pozdrawiam :grin:No coś Ty... :grin: Bardzo doby pomysł :clap: nawet sama o tym myślałam aby ciasto rozwałkować na dwa blaty grubości 0.5 cm , miedzy nimi rozłożyć powidła lub marmoladę i upiec. Po wystygnięciu pokroić na równe kawałki, polać czekoladą i wtedy mamy'' kostkę piernikową '' :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Grudnia 2011 I tak kusicie ja to jeszcze bym posypał wiórkami kokosowymi albo pokruszonymi orzechami. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Grudnia 2011 albo pokruszonymi orzechami Chciałem tak zrobić ale na początek polewa :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-188980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 5 Grudnia 2011 ciasto rozwałkować na dwa blaty grubości 0.5 cm , miedzy nimi rozłożyć powidła lub marmoladę i upiec.można też upiec blaty, marmoladę zagotować, rozsmarować na blacie i przykryć drugim (lub nawet kilkoma) po ostudzeniu wykończyć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4806-ciastka-pierniki-alpejskie/page/3/#findComment-189001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.