Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za to niestandardowo suszę moje skórki (kupiłam wczoraj w Realu), odkroiłam tłuszcz z surowej skóry, ugotowałam i już z wystudzonych (bardzo pomaga przelanie zimną wodą, nie kleją się tak) zdrapałam ile się dało z wewnętrznej strony, nie wiem czy to wystarczy bo wysuszone kawałki są tłuste.

 

Suszone od wczoraj około 23 do teraz, na umytym kaloryferze :grin:

Są jasnobrązowe, ale nie stwardniały, można je trochę wyginać (znaczy się, są twarde, ale nie kruszą się przy zginaniu) czy takie mogą być?

Jak tak to zaraz rozgrzewam olej i próbuję :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-136913
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Są jasnobrązowe, ale nie stwardniały, można je trochę wyginać (znaczy się, są twarde, ale nie kruszą się przy zginaniu) czy takie mogą być?

wrzuć kilka na smalec to się przekonasz czy są dobre :)

Moje były suche i sztywne.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-136987
Udostępnij na innych stronach

Są jasnobrązowe, ale nie stwardniały, można je trochę wyginać (znaczy się, są twarde, ale nie kruszą się przy zginaniu) czy takie mogą być?

wrzuć kilka na smalec to się przekonasz czy są dobre :)

Moje były suche i sztywne.

Wyszły dobre, najlepsze podsmażone na kolor słomkowy :thumbsup:

Ale skórki widocznie przesoliłam, na drugi raz dam mniej soli przy gotowaniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-137006
Udostępnij na innych stronach

no to super :)

te moje skórki mają jedną wadę... są zbyt dobre i już czuję jak tyję :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-137083
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W pewnej sieci na krótko pojawiły się chipsy ze skórek.

Wyglądają inaczej niż robione tutaj na forum, kształtem przypominają bardziej skórkę od sznytki chleba. W smaku oprócz skórki wyczuwalna jest część miękka (pozostawiony tłuszcz przyskórny). Poza tym wiele chipsów w opakowaniu jest bardzo twardych.

 

Opakowanie 100 g, jak na tę ilość to cena bardzo wysoka.

 

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-151154
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Witam,

przeczytałem post o smakołykach dostępnych na tegorocznym zlocie w Zakopanem. Czipsy ze skórek wieprzowych w wykonaniu Kol. Marzenki Wielosiowej

smakowały dla wielu SiB.

Przepatrzyłem internety aby czegoś więcej się dowiedzieć o sposobie ich wykonania. Smakołyk pochodzi z dalekiego wschodu. Dużo filmów dostępnych na YT zostało wykonanych na Filipinach. Wysłałem więc e-maila na statek do filipińskiego kucharza z zapytaniem na co trzeba uważać przy robieniu czipsów.

I tak:

- skórki należy bardzo dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon przed ich gotowaniem

- woda w której je gotujemy musi być bardzo słona. Solenie czipsów po ich smażeniu pogarsza ich smak

- do wody możemy dodać zioła lub przyprawy  /kucharz dodaje trawy cytrynowej/

- skórki gotujemy do ich miękkości /niektórzy zalecają nawet 2,5 godziny/

- po ugotowaniu delikatnie ostrym nożem usuwamy pozostały tłuszcz.

- skórki można suszyć na wiele sposobów, np na Słońcu, piekarniku lub suszarkach.

- dobrze wysuszone są szkliste i bardzo twarde, lekko brązowe, Dobrze jest je schłodzić w lodówce i sprawdzić czy nie pozostał na nich jeszcze tłuszcz /biały nalot/,    który musimy koniecznie usunąć /źle wpływa na ich smak/

- smażymy na głębokim tłuszczu, smalcu lub oleju, ciągle mieszając aby uniknąć twardej skórki.

- temperaturę smażenia dobieramy w zależności od pożądanego koloru i stopnia spulchnienia czipsów. Im wyższa tym ciemniejsze, bardziej pofałdowane i mniej spulchnione.

Oto moje pierwsze czipsy:

post-70976-0-71431500-1552678914_thumb.jpg

Posypałem mieszanką słodkiej papryki, chili, czosnku oraz odrobina suszonego lubczyku.

post-70976-0-64871000-1552678978_thumb.jpg

Bardzo dziekuję za inspirację

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626653
Udostępnij na innych stronach

 

 

na co trzeba uważać przy robieniu czipsów.

Kapitalny materiał, :thumbsup:  - wielkie dzięki  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626655
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oto moje pierwsze czipsy:

 

 

Gratuluję :thumbsup::clap:   ..... ja przy moich pierwszych poległem . Zostawiłem za dużo tłuszczu na skórkach  i z tego powodu suszenie było katastrofą .  Była to próba testowa ( minimalna ilość)  więc strata mała . :blush::mellow:  

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626663
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem kilka chipsów i muszę przyznać że są pyszne jedyny mankament przy moich to ten że posypałam ostrą papryką przywiezioną z Węgier i to był błąd po zjedzeniu 1 szt zamiast piwkiem musiałem się mlekiem delektować.Mam natomiast pytanie na przyszłość czy na smak ma wpływ to z jakiej części świnki jest pozyskana skóra?

post-63315-0-84503300-1552827323_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626792
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.