harapug Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Ja za to niestandardowo suszę moje skórki (kupiłam wczoraj w Realu), odkroiłam tłuszcz z surowej skóry, ugotowałam i już z wystudzonych (bardzo pomaga przelanie zimną wodą, nie kleją się tak) zdrapałam ile się dało z wewnętrznej strony, nie wiem czy to wystarczy bo wysuszone kawałki są tłuste. Suszone od wczoraj około 23 do teraz, na umytym kaloryferze :grin: Są jasnobrązowe, ale nie stwardniały, można je trochę wyginać (znaczy się, są twarde, ale nie kruszą się przy zginaniu) czy takie mogą być?Jak tak to zaraz rozgrzewam olej i próbuję :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-136913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 12 Grudnia 2010 no to moze ja sie tez pochwale Pozdrawiam yogi http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3139346532343530.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-136924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Są jasnobrązowe, ale nie stwardniały, można je trochę wyginać (znaczy się, są twarde, ale nie kruszą się przy zginaniu) czy takie mogą być?wrzuć kilka na smalec to się przekonasz czy są dobre Moje były suche i sztywne. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-136987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Są jasnobrązowe, ale nie stwardniały, można je trochę wyginać (znaczy się, są twarde, ale nie kruszą się przy zginaniu) czy takie mogą być?wrzuć kilka na smalec to się przekonasz czy są dobre Moje były suche i sztywne. Wyszły dobre, najlepsze podsmażone na kolor słomkowy :thumbsup: Ale skórki widocznie przesoliłam, na drugi raz dam mniej soli przy gotowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-137006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Grudnia 2010 no to super te moje skórki mają jedną wadę... są zbyt dobre i już czuję jak tyję Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-137083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Marca 2011 W pewnej sieci na krótko pojawiły się chipsy ze skórek. Wyglądają inaczej niż robione tutaj na forum, kształtem przypominają bardziej skórkę od sznytki chleba. W smaku oprócz skórki wyczuwalna jest część miękka (pozostawiony tłuszcz przyskórny). Poza tym wiele chipsów w opakowaniu jest bardzo twardych. Opakowanie 100 g, jak na tę ilość to cena bardzo wysoka. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-151154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Witam,przeczytałem post o smakołykach dostępnych na tegorocznym zlocie w Zakopanem. Czipsy ze skórek wieprzowych w wykonaniu Kol. Marzenki Wielosiowejsmakowały dla wielu SiB.Przepatrzyłem internety aby czegoś więcej się dowiedzieć o sposobie ich wykonania. Smakołyk pochodzi z dalekiego wschodu. Dużo filmów dostępnych na YT zostało wykonanych na Filipinach. Wysłałem więc e-maila na statek do filipińskiego kucharza z zapytaniem na co trzeba uważać przy robieniu czipsów.I tak:- skórki należy bardzo dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon przed ich gotowaniem- woda w której je gotujemy musi być bardzo słona. Solenie czipsów po ich smażeniu pogarsza ich smak- do wody możemy dodać zioła lub przyprawy /kucharz dodaje trawy cytrynowej/- skórki gotujemy do ich miękkości /niektórzy zalecają nawet 2,5 godziny/- po ugotowaniu delikatnie ostrym nożem usuwamy pozostały tłuszcz.- skórki można suszyć na wiele sposobów, np na Słońcu, piekarniku lub suszarkach.- dobrze wysuszone są szkliste i bardzo twarde, lekko brązowe, Dobrze jest je schłodzić w lodówce i sprawdzić czy nie pozostał na nich jeszcze tłuszcz /biały nalot/, który musimy koniecznie usunąć /źle wpływa na ich smak/- smażymy na głębokim tłuszczu, smalcu lub oleju, ciągle mieszając aby uniknąć twardej skórki.- temperaturę smażenia dobieramy w zależności od pożądanego koloru i stopnia spulchnienia czipsów. Im wyższa tym ciemniejsze, bardziej pofałdowane i mniej spulchnione.Oto moje pierwsze czipsy:Posypałem mieszanką słodkiej papryki, chili, czosnku oraz odrobina suszonego lubczyku.Bardzo dziekuję za inspirację Pozdrawiam. Edytowane 15 Marca 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 15 Marca 2019 na co trzeba uważać przy robieniu czipsów. Kapitalny materiał, - wielkie dzięki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 15 Marca 2019 Posypałem mieszanką słodkiej papryki, chili, czosnku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 15 Marca 2019 Oto moje pierwsze czipsy: Gratuluję ..... ja przy moich pierwszych poległem . Zostawiłem za dużo tłuszczu na skórkach i z tego powodu suszenie było katastrofą . Była to próba testowa ( minimalna ilość) więc strata mała . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Marca 2019 Zrobiłem kilka chipsów i muszę przyznać że są pyszne jedyny mankament przy moich to ten że posypałam ostrą papryką przywiezioną z Węgier i to był błąd po zjedzeniu 1 szt zamiast piwkiem musiałem się mlekiem delektować.Mam natomiast pytanie na przyszłość czy na smak ma wpływ to z jakiej części świnki jest pozyskana skóra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-626792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Marca 2019 Wczoraj zrobiłem kolejną partię chipsów,tym razem z mniejszą ilością papryki i teraz są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-627702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 29 Marca 2019 tym razem z mniejszą ilością papryki i teraz są ok. Stare przysłowie co za dużo to... niezdrowo ale są i inne zakończenia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4815-chipsy-ze-sk%C3%B3rek/page/4/#findComment-627821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.