boggi Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Szczerze mówiąc, to nie zauważyliśmy żadnej różnicy.Obydwie wersje poszły już w zapomnienie Teraz na tapecie szyneczki, baleron i pewnie jeszcze boczek zapekluję na sucho i trza będzie wędzić Za dobre wędzenie- buch Pana Esa w brzuch Edytowane 3 Marca 2015 przez boggi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-409053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 10 Marca 2015 Kiedyś będąc w sklepie mięsnym , dostałem od pani , która tam sprzedaje przepis na szynkę gotowaną .Spróbowałem i jestem zadowolony.Przepis jest prosty a szyneczka smaczna słona w sam raz szczerze mówiąc , to nie spodziewałem się takiego efektu Szynka gotowanaZalewa : 1,5 l wody5 płaskich łyżek soli½ Łyżeczki mielonego pieprzu2 Łyżki majeranku2-3 ząbki czosnku 4 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegoWszystko razem zagotować.Około 1 kg szynki surowej związać przędzą lub włożyć do siatki wędliniarskiej , ponakłuwać i włożyć do gorącej zalewy.Od czasu zagotowania gotować 15 minut. Zostawić pod przykryciem do następnego dnia .Na drugi dzień doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.Zostawić w wodzie do ostygnięcia. Mam prośbę , może ktoś zrobi szyneczkę z przepisu podanego wyżej i podzieli się opinią . Jak widać na zdjęciu szynka jest szara , bo na samej soli . Gdyby dodać odrobinę peklosoli , to na pewno środek byłby zielonkawy , czyli niedopeklowany. Ale nam w domu wcale to nie przeszkadza . a więc przeglądając Twoje osiągnięcia ( fajne to wszystko i smakowicie wygląda ) przypomniałam sobie , że gdzieś mam podobny przepis i dziś zaczęłam robić , jutro kolejne gotowanie i później smakowanie . U mnie : 1 kg karkówki 2 l wody1/3 szkl.soli1 łyżeczka ostrej papryki ( dałam chilli bo tylko to miałam)1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka cukru5 liści laurowych6 ząbków czosnku (rozgniotłam )6 ziaren jałowca4 ziarna ziela angielskiego Składniki zalewy zagotowałam , włożyłam karkówę i od momentu ponownego zagotowania na malutkim gazie bulgotało 10 min. Teraz stoi sobie i stygnie ( zalewa z mięsem w środku ) , jutro znowu od zagotowania 10 min. na małym ogniu i pozostawię mięso w zalewie do ostudzenia a później do lodówy , a później przekroję , zrobię zdjęcie ( będzie szaro bo bez peklosoli ) i napiszę jak smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 10 Marca 2015 Ten przepis omawialiśmy już wielokrotnie na forum, a nawet Czarnej Oliwce (wtedy był modny na portalu gazeta.pl). Moim zdaniem jest to po prostu jedynie podgotowane mięso z przyprawami. O zagrożeniach bakteriologicznych nie będę już pisał, gdyż o gustach się nie dyskutuje i każdy ma prawo robić sobie co zechce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 10 Marca 2015 ups nie wiedziałam o tym .... a ja mam go w swoich zapiskach od sąsiadki i w połowie zrobiony , dużo nauki przedemną ale dobrze , że do Was trafiłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 12 Marca 2015 Maxellu a jak wpierdzielę tą karkówkę do rękawa + warzywa to uratuje chyba ten kawałek mięsa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 12 Marca 2015 boggi za włażenie z butami do Ciebie przepraszam ( p.s. karkówka upieczona na obiad , zjedzona i zapominam ) i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 12 Marca 2015 Spoko nic się nie dzieje Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.