Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc, to nie zauważyliśmy żadnej różnicy.

Obydwie wersje poszły już w zapomnienie :)

Teraz na tapecie szyneczki, baleron i pewnie jeszcze boczek zapekluję na sucho i trza będzie wędzić :)

 

Za dobre wędzenie- buch Pana Esa w brzuch ;)

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-409053
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kiedyś będąc w sklepie mięsnym , dostałem od pani , która tam sprzedaje przepis na szynkę gotowaną .Spróbowałem i jestem zadowolony.Przepis jest prosty a szyneczka smaczna słona w sam raz szczerze mówiąc , to nie spodziewałem się takiego efektu Szynka gotowanaZalewa : 1,5 l wody5 płaskich łyżek soli½ Łyżeczki mielonego pieprzu2 Łyżki majeranku2-3 ząbki czosnku 4 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegoWszystko razem zagotować.Około 1 kg szynki surowej związać przędzą lub włożyć do siatki wędliniarskiej , ponakłuwać i włożyć do gorącej zalewy.Od czasu zagotowania gotować 15 minut. Zostawić pod przykryciem do następnego dnia .Na drugi dzień doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.Zostawić w wodzie do ostygnięcia.

 

 

 

 

Mam prośbę , może ktoś zrobi szyneczkę z przepisu podanego wyżej i podzieli się opinią . Jak widać na zdjęciu szynka jest szara , bo na samej soli . Gdyby dodać odrobinę peklosoli , to na pewno środek byłby zielonkawy , czyli niedopeklowany. Ale nam w domu wcale to nie przeszkadza .
 

 

a więc przeglądając Twoje osiągnięcia ( fajne to wszystko i smakowicie wygląda ) przypomniałam sobie , że gdzieś mam podobny przepis i dziś zaczęłam robić , jutro kolejne gotowanie i później smakowanie . U mnie :

 

1 kg karkówki 

2 l wody

1/3 szkl.soli

1 łyżeczka ostrej papryki ( dałam chilli bo tylko to miałam)

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cukru

5 liści laurowych

6 ząbków czosnku (rozgniotłam )

6 ziaren jałowca

4 ziarna ziela angielskiego

 

Składniki zalewy zagotowałam , włożyłam karkówę i od momentu ponownego zagotowania na malutkim gazie bulgotało 10 min. Teraz stoi sobie i stygnie ( zalewa z mięsem w środku ) , jutro znowu od zagotowania 10 min. na małym ogniu i pozostawię mięso w zalewie do ostudzenia a później do lodówy , a później  :)  przekroję , zrobię zdjęcie ( będzie szaro bo bez peklosoli ) i napiszę jak smakuje  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411071
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis omawialiśmy już wielokrotnie na forum, a nawet Czarnej Oliwce (wtedy był modny na portalu gazeta.pl). Moim zdaniem jest to po prostu jedynie podgotowane mięso z przyprawami. O zagrożeniach bakteriologicznych nie będę już pisał, gdyż o gustach się nie dyskutuje i każdy ma prawo robić sobie co zechce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411073
Udostępnij na innych stronach

Spoko nic się nie dzieje :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/9/#findComment-411707
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.