Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co radzicie? teraz trudno będzie ją przerabiać wiec może jakieś drobne poprawki pomogą?

Czytałem że rodzaj drewna ma wpływ na osmolenie się mięsa a ja rozgrzewam ją drewnem topoli i tu może być problem.

Najbardziej mi przeszkadza osmalanie mięsa i tu szukam rozwiązania.

a co z rozpylaczem dymu nie jest za duży? 75/50 12 cm nad wyjściem dymu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135187
Udostępnij na innych stronach

w takiej wędzarni nie ma problemu z rozgrzaniem nawet przy dużych mrozach.

Lenor,

dodatkowo żeby przyśpieszyć proces wygrzewania wyłóż komorę od wewnątrz drewnem. Nie będziesz mieć wówczas skroplin. Ja niestety nie wyłożyłem i np. dzisiaj przy kilkustopniowym mrozie wygrzewałem wędzarnię prawie 2 godziny. Pamiętaj, że wygrzanie wędzarni czyli pozbycie się wilgoci i osuszanie wędlin czy też rybek przed wędzeniem to 90% sukcesu.

 

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135192
Udostępnij na innych stronach

Chcesz w niej wędzić to wcale nie jest trudne . Wystarczy wybić otwór pod komorą wędzarniczą i pod spodem palić . To będzie prowizoryczne palenisko .Wystarczy zamiast drzwiczek zastawka z blachy , która będzie regulowała dopływ tlenu do paleniska .Popatrz temat Wiejskie wędzarnie i wędzenie. str 5

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135207
Udostępnij na innych stronach

O wyłożeniu komory drewnem już myślałem i pewnie to zrobię.

Dziadek twoje przeróbki są sensowne i pewnie je zastosuje ale dopiero na wiosnę.

Czy dno komory które jest wykonane z betonu wytrzyma temperaturę paleniska? oczywiście wyłożę palenisko płytkami szamotowymi.

a czy zastosować jakiś rozpylacz dymu?

a co zrobić z starym paleniskiem ? czy przerobić go na piec chlebowy?

 

 

 

 

A możecie mi poradzić coś na teraz bo zbliża mi się wędzenie?

Rozumiem tak:

1. dobrze wygrzać komorę

2. używać tylko drewna do wędzenia

3. dobrze osuszyć mięso

4. a co z rozpylaczem dymu czy taki duży jaki posiadam może być?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135271
Udostępnij na innych stronach

A możecie mi poradzić coś na teraz bo zbliża mi się wędzenie?

Rozumiem tak:

1. dobrze wygrzać komorę

2. używać tylko drewna do wędzenia

3. dobrze osuszyć mięso

4. a co z rozpylaczem dymu czy taki duży jaki posiadam może być?

Ja zrobiłbym tak:

 

Do rozpraszacza który masz , zamontował bym trzy gwintowane szpilki fi 10-12mm o długości ok 45 cm i nakrętkami regulował wysokość nad wylotem paleniska w komorze.

Użyłbym też kawałków blach do zwiększenia powierzchni rozpraszacza , odpowiednio je rozsuwając .

Za każdym razem obserwuj jak zachowuje się dym w komorze .

W ten sposób znajdziesz rozmiar powierzchni jak również wysokość nad wylotem.

Rozpraszacz wykonaj z blachy perforowanej lub nawierć w niej otwory.

 

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135277
Udostępnij na innych stronach

obecny rozpylacz dymu jest regulowany

mogę go podnosić do góry i opuszczać na dół

ale czy nie jest za duży?

Jeżeli masz podejrzenie , że jest za duży to użyj mniejszego kawałka blachy i tak jak pisałem w poprzednim poście dodatkowymi kawałkami blach zwiększaj jego powierzchnię po długości i szerokości aż wirujący dym wypełni równomiernie całą przestrzeń komory.

Wzorów na pole powierzchni nikt Ci nie poda , bo to zależy od wielu czynników, np. szybkości przepływu dymu przez kanał itp....

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135280
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Po pierwsze: myślę, że dobrze jest zaizolować rurę komina wystającą ponad strop, to przyspiesza nagrzewanie komina w zimie i pozwala na szybsze uzyskanie samoistnego ciągu.

Poza tym istnieje przynajmniej jeszcze jeden sposób na uzyskanie (wymuszenie) ciągu w celu nagrzania komory i komina - dzięki temu powstaną warunki do swobodnego (chętnego :smile: ) przepływu dymu przez komorę. Niestety, to raczej większa praca i trudno będzie zdążyć przed najbliższym świątecznym wędzeniem, choć to niewykluczone - wszystko tu zależy od posiadanych materiałów i umiejętności.

Z podobnego powodu - brak ciągu z powodu zimnego i zbyt wąskiego kanału dymowego w budynku - zmajstrowałem zewnętrzny wentylator wyciągowy, zamontowany na szczycie komina. Samo śmigiełko jest "zanurzone" w jego wylocie i wystarczyło podczas rozpalania włączyć silniczek na 5-10 minut, aby pojawił się ciąg. Pracuje to doskonale, ponieważ powietrze nie jest pchane czy wtłaczane, a wysysane z komina.

Oś silnika, w osłonie z rurki kwasoodpornej, jest przedłużona prostym prętem tak, aby sam silnik nie był zbytnio narażony na działanie gorących spalin.

Łożyskowanie przy śmigiełku kwasoodpornym wykonałem z kawałka teflonu (odporność do 250°C), ale można je zrobić np. z mosiądzu - praca wentylatora nie jest długa i to nie będzie przeszkadzać, zapewne hałas będzie trochę większy.

Obudowa zabezpieczająca silnik przed wodą deszczową jest u mnie z blachy kwasoodpornej, ale z mosiężnej też może być, są to dwa stożki - górny jest zdejmowany, mocowany kilkoma wkrętami; górny może być dużo większy i pełnić rolę osłony dla wylotu komina, jak w Twojej wędzarni.

Istnieje czasem konieczność przemycia ropą czy benzyną łożyska przy śmigiełku, to pewna wada - ale domowa wędzarnia nie pracuje bez przerwy i bardzo często.

Uproszczenie tego pomysłu to prowizoryczne położenie na wylocie komina dostosowanego wielkością i konstrukcją dowolnego małego wentylatora, zdejmowanego po uzyskaniu ciągu - jeśli taki wentylator masz, możesz w kwadrans to załatwić. A zdjąć go trzeba, bo mimo - teoretycznie - dość chłodnego dymu na wylocie silnik może się sfajczyć podczas niekontrolowanego rozpalenia się drewna w palenisku, co zdarza się czasem.

http://img818.imageshack.us/img818/5624/dscf0197.th.jpg

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135371
Udostępnij na innych stronach

Proszę zwrócić uwage na to .

Skonstruowałem na próbę rozpylacz dymu o wielkości 75cm/50cm i jest na kanałem dymnym na wysokości 12cm. Wędliny były osmolone a w dodatku wydaje mi się iz temperaturę złą wskazywał termometr na drzwiach bo wyroby były spalone. Może za duży zrobiłem???

.Wszyscy to ominęli. A tu jest cały problem złego rozwiazania kanału od paleniska. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135408
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Po pierwsze: myślę, że dobrze jest zaizolować rurę komina wystającą ponad strop, to przyspiesza nagrzewanie komina w zimie i pozwala na szybsze uzyskanie samoistnego ciągu.

Oprócz tego najprostrzą żeczą jaką możesz zrobić,aby wędzić na Świeta.Ja zrobił bym tak-w tylnej ścianie komory pod betonowym stropem,usunoł bym ze dwie warstwy cegieł.W ten sposób uzyskasz bardzo dobry cug,i będziesz mógł dobrze wygrzać komorę .Nie będziesz miał też probłemu z osuszeniem wędlin[żarem],a w czasie wędzenia przystawisz otwór kawałkiem deski.I mam nadzieję że już nic nie zatrzyma cię przed super wędzeniem.Reszta poprawek na wiosnę.Powinno pomóż,powodzenia :!: :!:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135426
Udostępnij na innych stronach

OK dzięki za podpowiedzi

Na chwilę obecna będę walczył :grin:

Na wiosnę biorę się do ostrej pracy.

Podsumowanie:

Pomysł nr 1

1. Palenisko przenoszę pod komorę wędzenia

Wystarczy na środku wykuć otwór podobny do średnicy komina?

Czy strop z betonu obłożony płytkami szamotowymi wytrzyma?

2. Wyłożyć komorę drewnem.

czy coś jeszcze?

 

Pomysł nr 2

1. Kanał puszczony bez żadnych skosów z wyjściem na środku.

2. Zmniejszenie paleniska.

3. Wyłożyć komorę drewnem.

Czy coś jeszcze?

 

w przypadku pomysłu nr 1 czy macie pomysł co zrobić z obecnym paleniskiem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135582
Udostępnij na innych stronach

Może jestem uparty,ale nic cię to nie kosztuje.Usuń na prubę 2 lub 3 cegły,a zobaczysz jak to pomoże w osuszaniu.Jak nie pomoze zawsze możesz wstawić je z powrotem,ale decyzja ostatecznie należy do ciebie.

POWODZENIA

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135685
Udostępnij na innych stronach

a czy płytą osb można komorę wyłożyć????

 

Ja bym nie polecał- za dużo tam kleju i pod wpływem temperatury może się ulatniać .

 

Kup trochę boazerii surowej (nie impregnowanej).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135833
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się. Kupiłem OSB, na zewnętrzną stronę, potem idzie wełna i na to od środka podbitka świerkowa. Coś zmieniać? W weekend kończę dzieło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135841
Udostępnij na innych stronach

Dziadek czy takie rozwiązanie na szybko coś pomoże?

Chce w komorze pod górnym stropem stworzyć skosy które skierują dym do komina. coś w stylu odwróconej v

http://img405.imageshack.us/img405/8007/1newp.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-136265
Udostępnij na innych stronach

i udało się uratować wędzenie :grin:

dokonałem trudnego wyboru i będę dużo przerabiał na początek przeniosłem palenisko w inne miejsce

 

http://img577.imageshack.us/img577/4695/20101212127.jpg

 

http://img228.imageshack.us/img228/8929/20101212132.jpg

 

Dzięki wszystkim za pomoc. Będę relacjonował wszystkie przeróbki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137251
Udostępnij na innych stronach

I bardzo dobrze . Musisz tylko się nauczyć palić w takiej wędzarni . Trochę tego ognia dużo. Dobrym rozwiązaniem jest palić na jakieś blasze którą można w razie problemów wyciągnąć z palącym się drewnem na zewnątrz. NIE KŁADZIEMY DREWNA jedno na drugie w stos bo podsycamy palenie . Lepiej rozłożyć po całej wędzarni . wolniej się spala. Temperaturę musisz regulować poprzez uchylanie zamykanie drzwi . Dobrze jest mieć jakoś blachę zastawkę by całkowicie można przysłonić w rzazie potrzeby palenisko . Popatrz temat

Wiejskie wędzarnie i wędzenie

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc&start=240

Post z 13 maja

To jest podobna zasada działania jak teraz w Twojej -tylko że metalowa

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137261
Udostępnij na innych stronach

będę dużo przerabiał na początek przeniosłem palenisko w inne miejsc

To jest najlepsze miejsce na palenisko w tej wędzarni.

 

 

Czy palenisko musi być pod komorą ze względu na wielkość komory?

czy palenisko może być przodu wędzarni z krótkim kanałem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.