lenor Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Czyli co radzicie? teraz trudno będzie ją przerabiać wiec może jakieś drobne poprawki pomogą?Czytałem że rodzaj drewna ma wpływ na osmolenie się mięsa a ja rozgrzewam ją drewnem topoli i tu może być problem. Najbardziej mi przeszkadza osmalanie mięsa i tu szukam rozwiązania.a co z rozpylaczem dymu nie jest za duży? 75/50 12 cm nad wyjściem dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Grudnia 2010 w takiej wędzarni nie ma problemu z rozgrzaniem nawet przy dużych mrozach. Lenor, dodatkowo żeby przyśpieszyć proces wygrzewania wyłóż komorę od wewnątrz drewnem. Nie będziesz mieć wówczas skroplin. Ja niestety nie wyłożyłem i np. dzisiaj przy kilkustopniowym mrozie wygrzewałem wędzarnię prawie 2 godziny. Pamiętaj, że wygrzanie wędzarni czyli pozbycie się wilgoci i osuszanie wędlin czy też rybek przed wędzeniem to 90% sukcesu. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Chcesz w niej wędzić to wcale nie jest trudne . Wystarczy wybić otwór pod komorą wędzarniczą i pod spodem palić . To będzie prowizoryczne palenisko .Wystarczy zamiast drzwiczek zastawka z blachy , która będzie regulowała dopływ tlenu do paleniska .Popatrz temat Wiejskie wędzarnie i wędzenie. str 5 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Grudnia 2010 O wyłożeniu komory drewnem już myślałem i pewnie to zrobię.Dziadek twoje przeróbki są sensowne i pewnie je zastosuje ale dopiero na wiosnę.Czy dno komory które jest wykonane z betonu wytrzyma temperaturę paleniska? oczywiście wyłożę palenisko płytkami szamotowymi.a czy zastosować jakiś rozpylacz dymu?a co zrobić z starym paleniskiem ? czy przerobić go na piec chlebowy? A możecie mi poradzić coś na teraz bo zbliża mi się wędzenie?Rozumiem tak:1. dobrze wygrzać komorę2. używać tylko drewna do wędzenia3. dobrze osuszyć mięso4. a co z rozpylaczem dymu czy taki duży jaki posiadam może być? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Grudnia 2010 A możecie mi poradzić coś na teraz bo zbliża mi się wędzenie? Rozumiem tak: 1. dobrze wygrzać komorę 2. używać tylko drewna do wędzenia 3. dobrze osuszyć mięso 4. a co z rozpylaczem dymu czy taki duży jaki posiadam może być? Ja zrobiłbym tak: Do rozpraszacza który masz , zamontował bym trzy gwintowane szpilki fi 10-12mm o długości ok 45 cm i nakrętkami regulował wysokość nad wylotem paleniska w komorze. Użyłbym też kawałków blach do zwiększenia powierzchni rozpraszacza , odpowiednio je rozsuwając . Za każdym razem obserwuj jak zachowuje się dym w komorze . W ten sposób znajdziesz rozmiar powierzchni jak również wysokość nad wylotem. Rozpraszacz wykonaj z blachy perforowanej lub nawierć w niej otwory. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Grudnia 2010 obecny rozpylacz dymu jest regulowanymogę go podnosić do góry i opuszczać na dółale czy nie jest za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Grudnia 2010 obecny rozpylacz dymu jest regulowany mogę go podnosić do góry i opuszczać na dół ale czy nie jest za duży? Jeżeli masz podejrzenie , że jest za duży to użyj mniejszego kawałka blachy i tak jak pisałem w poprzednim poście dodatkowymi kawałkami blach zwiększaj jego powierzchnię po długości i szerokości aż wirujący dym wypełni równomiernie całą przestrzeń komory. Wzorów na pole powierzchni nikt Ci nie poda , bo to zależy od wielu czynników, np. szybkości przepływu dymu przez kanał itp.... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Grudnia 2010 będę próbował podzielę się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam! Po pierwsze: myślę, że dobrze jest zaizolować rurę komina wystającą ponad strop, to przyspiesza nagrzewanie komina w zimie i pozwala na szybsze uzyskanie samoistnego ciągu. Poza tym istnieje przynajmniej jeszcze jeden sposób na uzyskanie (wymuszenie) ciągu w celu nagrzania komory i komina - dzięki temu powstaną warunki do swobodnego (chętnego :smile: ) przepływu dymu przez komorę. Niestety, to raczej większa praca i trudno będzie zdążyć przed najbliższym świątecznym wędzeniem, choć to niewykluczone - wszystko tu zależy od posiadanych materiałów i umiejętności. Z podobnego powodu - brak ciągu z powodu zimnego i zbyt wąskiego kanału dymowego w budynku - zmajstrowałem zewnętrzny wentylator wyciągowy, zamontowany na szczycie komina. Samo śmigiełko jest "zanurzone" w jego wylocie i wystarczyło podczas rozpalania włączyć silniczek na 5-10 minut, aby pojawił się ciąg. Pracuje to doskonale, ponieważ powietrze nie jest pchane czy wtłaczane, a wysysane z komina. Oś silnika, w osłonie z rurki kwasoodpornej, jest przedłużona prostym prętem tak, aby sam silnik nie był zbytnio narażony na działanie gorących spalin. Łożyskowanie przy śmigiełku kwasoodpornym wykonałem z kawałka teflonu (odporność do 250°C), ale można je zrobić np. z mosiądzu - praca wentylatora nie jest długa i to nie będzie przeszkadzać, zapewne hałas będzie trochę większy. Obudowa zabezpieczająca silnik przed wodą deszczową jest u mnie z blachy kwasoodpornej, ale z mosiężnej też może być, są to dwa stożki - górny jest zdejmowany, mocowany kilkoma wkrętami; górny może być dużo większy i pełnić rolę osłony dla wylotu komina, jak w Twojej wędzarni. Istnieje czasem konieczność przemycia ropą czy benzyną łożyska przy śmigiełku, to pewna wada - ale domowa wędzarnia nie pracuje bez przerwy i bardzo często. Uproszczenie tego pomysłu to prowizoryczne położenie na wylocie komina dostosowanego wielkością i konstrukcją dowolnego małego wentylatora, zdejmowanego po uzyskaniu ciągu - jeśli taki wentylator masz, możesz w kwadrans to załatwić. A zdjąć go trzeba, bo mimo - teoretycznie - dość chłodnego dymu na wylocie silnik może się sfajczyć podczas niekontrolowanego rozpalenia się drewna w palenisku, co zdarza się czasem. http://img818.imageshack.us/img818/5624/dscf0197.th.jpg Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Proszę zwrócić uwage na to . Skonstruowałem na próbę rozpylacz dymu o wielkości 75cm/50cm i jest na kanałem dymnym na wysokości 12cm. Wędliny były osmolone a w dodatku wydaje mi się iz temperaturę złą wskazywał termometr na drzwiach bo wyroby były spalone. Może za duży zrobiłem??? .Wszyscy to ominęli. A tu jest cały problem złego rozwiazania kanału od paleniska. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam! Po pierwsze: myślę, że dobrze jest zaizolować rurę komina wystającą ponad strop, to przyspiesza nagrzewanie komina w zimie i pozwala na szybsze uzyskanie samoistnego ciągu. Oprócz tego najprostrzą żeczą jaką możesz zrobić,aby wędzić na Świeta.Ja zrobił bym tak-w tylnej ścianie komory pod betonowym stropem,usunoł bym ze dwie warstwy cegieł.W ten sposób uzyskasz bardzo dobry cug,i będziesz mógł dobrze wygrzać komorę .Nie będziesz miał też probłemu z osuszeniem wędlin[żarem],a w czasie wędzenia przystawisz otwór kawałkiem deski.I mam nadzieję że już nic nie zatrzyma cię przed super wędzeniem.Reszta poprawek na wiosnę.Powinno pomóż,powodzenia :!: :!: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Grudnia 2010 OK dzięki za podpowiedziNa chwilę obecna będę walczył :grin: Na wiosnę biorę się do ostrej pracy. Podsumowanie:Pomysł nr 11. Palenisko przenoszę pod komorę wędzenia Wystarczy na środku wykuć otwór podobny do średnicy komina?Czy strop z betonu obłożony płytkami szamotowymi wytrzyma?2. Wyłożyć komorę drewnem.czy coś jeszcze? Pomysł nr 2 1. Kanał puszczony bez żadnych skosów z wyjściem na środku.2. Zmniejszenie paleniska.3. Wyłożyć komorę drewnem.Czy coś jeszcze? w przypadku pomysłu nr 1 czy macie pomysł co zrobić z obecnym paleniskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Może jestem uparty,ale nic cię to nie kosztuje.Usuń na prubę 2 lub 3 cegły,a zobaczysz jak to pomoże w osuszaniu.Jak nie pomoze zawsze możesz wstawić je z powrotem,ale decyzja ostatecznie należy do ciebie.POWODZENIA Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Czyli problem jest w złym wygrzewaniu komory?W weekend będę walczył na próbę. a czy płytą osb można komorę wyłożyć???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Grudnia 2010 a czy płytą osb można komorę wyłożyć???? Ja bym nie polecał- za dużo tam kleju i pod wpływem temperatury może się ulatniać . Kup trochę boazerii surowej (nie impregnowanej). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Masz racje nie pomyślałem :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Podepnę się. Kupiłem OSB, na zewnętrzną stronę, potem idzie wełna i na to od środka podbitka świerkowa. Coś zmieniać? W weekend kończę dzieło. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Grudnia 2010 . Coś zmieniać? Nie. Powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-135842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Dziadek czy takie rozwiązanie na szybko coś pomoże? Chce w komorze pod górnym stropem stworzyć skosy które skierują dym do komina. coś w stylu odwróconej v http://img405.imageshack.us/img405/8007/1newp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-136265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Grudnia 2010 i udało się uratować wędzenie :grin: dokonałem trudnego wyboru i będę dużo przerabiał na początek przeniosłem palenisko w inne miejsce http://img577.imageshack.us/img577/4695/20101212127.jpg http://img228.imageshack.us/img228/8929/20101212132.jpg Dzięki wszystkim za pomoc. Będę relacjonował wszystkie przeróbki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Grudnia 2010 I bardzo dobrze . Musisz tylko się nauczyć palić w takiej wędzarni . Trochę tego ognia dużo. Dobrym rozwiązaniem jest palić na jakieś blasze którą można w razie problemów wyciągnąć z palącym się drewnem na zewnątrz. NIE KŁADZIEMY DREWNA jedno na drugie w stos bo podsycamy palenie . Lepiej rozłożyć po całej wędzarni . wolniej się spala. Temperaturę musisz regulować poprzez uchylanie zamykanie drzwi . Dobrze jest mieć jakoś blachę zastawkę by całkowicie można przysłonić w rzazie potrzeby palenisko . Popatrz tematWiejskie wędzarnie i wędzeniehttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc&start=240 Post z 13 maja To jest podobna zasada działania jak teraz w Twojej -tylko że metalowaPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Grudnia 2010 OK pierwszy raz testowałem nowe rozwiązanie Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Grudnia 2010 będę dużo przerabiał na początek przeniosłem palenisko w inne miejscTo jest najlepsze miejsce na palenisko w tej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenor Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Grudnia 2010 będę dużo przerabiał na początek przeniosłem palenisko w inne miejscTo jest najlepsze miejsce na palenisko w tej wędzarni. Czy palenisko musi być pod komorą ze względu na wielkość komory? czy palenisko może być przodu wędzarni z krótkim kanałem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Palenisko może być z przodu wędzarni z krótkim kanałem lub pod komorą obydwa rozwiązania są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4846-w%C4%99dzarka/page/2/#findComment-137510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.